Danny Gibson MVP Seizoen 2009-2010

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Danny Gibson, de spelverdeler van Zorg en Zekerheid Leiden, is zondagmiddag tijdens het traditionele All*Star Gala in Amsterdam uitgeroepen tot de meest waardevolle speler van de eredivisie in het seizoen 2009-2010. De Amerikaan kreeg van de jury, bestaande uit coaches, spelers en mediavertegenwoordigers, 41 procent van de stemmen. Ook de prijs voor de beste coach van het seizoen gaat naar ZZ Leiden. De jury schrijft het verrassende optreden van de ploeg voor een belangrijk deel toe aan Toon van Helfteren. De Delftse recordinternational werd ook in 2003 uitgeroepen tot Coach van het Jaar.

Mohamed Kherrazi van ABC Amsterdam werd uitgeroepen tot Rookie of the Year, de beste nieuwkomer in de eredivisie, terwijl zijn ploeggenoot Jessey Voorn de prijs kreeg voor de meest waardevolle (Nederlandse) speler onder de 23 jaar. Zowel zijn collega”s als de bovengenoemde jury vonden Karel Kraaijeveld de beste scheidsrechter. Het is voor de vierde keer dat Kraaijeveld deze prijs in de wacht sleepte. Eerder deed hij dat in 1999, 2002 en 2006. Prestaties in basketball kunnen voor een belangrijk deel worden afgelezen uit de statistieken. Via een ingewikkelde rekenformule wordt het effectiviteits gemiddelde berekend. Dat is dit seizoen het beste van Elijah Palmer, de lange man van Upstairs Weert. Het All*Star Team van het seizoen 2009-2010 bestaat uit: Pointguard Danny Gibson (ZZ Leiden), shooting guard Ronny LeMelle (ZZ Leiden), small forward Kees Akerboom (EiffelTowers Den Bosch), power forward Patrick Hilliman (Rotterdam) en center Matt Haryasz (GasTerra Groningen).

De All*Star Game, het hoofdnummer van de dag, werd een overwinning voor het team van Zuid: 103-105. Meest waardevolle speler was Kees Akerboom. Hij leidde de winnende ploeg met 22 punten. De All*Star Game voor spelers tot 20 jaar werd gewonnen door de noordelijke ploeg. Het werd 79-61 (26-11, 28-17, 12-12 en 13-21). Quincy Treffers (Den Helder) werd uitgeroepen tot MVP. Hij maakte 21 punten en pakte 11 rebounds.

Ook de All*Star Game onder 23 werd een prooi voor de Noord-ploeg. De wedstrijd was spannend tot het einde. Het werd uiteindelijk 84-82. MVP was Joost Padberg (EiffelTowers) met 17 punten. De driepuntswedstrijd werd gewonnen door Rod Earls van Upstairs Weert. Hij won de finale met miniem verschil van Kees Akerboom (EiffelTowers): 19-18. In de halve finale werd de beste driepuntsschutter van de competitie, Danny Gibson van Zorg en Zekerheid Leiden, uitgeschakeld.

Het afsluitende dunkfestival, altijd een hoogtepunt van het All*Star Gala, werd een Fries onderonsje. In de finale stonden Jayme Miller en Jeroen van der List tegenover elkaar. En terecht zo zou blijken. Miller opende met een hele mooie, maar het antwoord van Van der List was perfect met drie keer een 10 van de jury. Miller faalde echter in de tweede ronde, waardoor Van der List al winnaar was. De dunkkampioen 2010 gaf echter nog een extra show weg.