Donar doet goede zaken door Turkse tegenstander volledig op te rollen

Na de zeperd in Belgie mag Donar weer op reis en ditmaal weer naar Istanbul. De eerste wedstrijd in de Europe Cup was ook tegen dit Istanbul BBSK. In Leek won Donar en inmiddels is het duidelijk dat dit Turkse team de zwakste ploeg is in de groep. Ondanks dat het met Semih Erden een zeer goede speler in huis heeft.

In een amper gevuld Cebeci Spor Kompleksi beginnen de Turken beter dan de bezoekers uit Groningen. In de eerste minuten lopen de Groningers snel tegen vijf fouten aan. De thuisploeg leidt dan met 12-7. In de minuten er na komt Donar op gelijke hoogte. Hammink schiet beide ploegen op 15-15 in de buzzer. Daarmee is het eerste kwart onbeslist geeindigd.

Kwart twee is beter voor Donar. Ze pakken direct de leiding en geven die niet meer weg., Een aantal fraaie scores ook voor de mannen van Braal. Wat opvalt in dat tweede kwart is de eenvoud waarmee de Turkse ploeg de bal weggeeft. Donar heeft 7 steals en maakt heel dankbaar gebruik van die buitenkansjes. Fraaie breaks en mooie scores volgen elkaar in hoog tempo op. Het is duidelijk dat Donar steeds beter in vorm komt en de Turkse ploeg heeft geen antwoord op het vloeiende spel. Het produceert zelf vrij statische aanvallen en door de double teaming op de lange mannen komt het niet echt dichtbij de basket. Gevolg is dat er veel mid range shots volgen of driepunters maar die laatste worden overall met 18% geschoten.

Zo pakt Donar een klein gaatje van 26-33 bij de rust. Jobi Wall komt het meest fris en fruitig op het veld. Hij maakt vijf punten op rij en het is 28-38 voor Donar. De eerste voorsprong van tien punten is een feit. Het is de start van een fantastisch kwart voor de Groningers. De Turken worden volledig opgerold. Een wervelend kwart van 9-23 bezegeld het lot voor Istanbul BBSK. Vier wedstrijden gespeeld en allemaal verloren en nu definitief uitgeschakeld in de Europe Cup.

Shane Hammink maakt middels een fraaie dunk 37-60 en het verschil wordt erg groot. De thuisploeg lijkt niet heel erg gefocust te spelen. Als je 19 turnovers hebt over een gehele game dan heb je minder kans om te winnen maar de ploeg laat zich aan alle kanten voorbij lopen. De enige die er nog iets van probeert te maken is Semih Erden maar door een consequente double teaming komt hij er ook niet door. Overigens spelen de twee mannen Kulig en Holloway niet mee. Ze worden door de coach op de bank gehouden. Zij deden in de eerdere ontmoeting Donar veel pijn. Het niet meespelen van hen maakte veel uit.

In de laatste minuten lijkt het vooral een mooi trainingspotje te zijn. De Turkse ploeg doet niet heel erg zijn best. Ze scoren een puntje meer dan in kwart drie maar met nog een kwartstand van 10-25 dien je je wel een beetje te schamen.

Thomas Koenis is niet de topscorer maar is wel heel productief en volgens de statistieken de speler met de hoogste efficiency. Mede door hem wint Donar on the road met 47-85. Het doet zo hele goede zaken voor overwintering in de FIBA Europe Cup. Een overwinning kan genoeg zijn om deze poule te overleven.

Voor het doelsaldo is het ook goed want zo wordt de negatieve score tegen Charleroi weggepoetst. Afwachten op het resultaat van de andere twee ploegen maar Donar kan plaatsing voor de volgende ronde nu zelf afdwingen. Volgende week thuis winnen tegen Pinar is voldoende voor plaatsing.