Donar schuift Leiden eenvoudig aan de kant in eerste finale wedstrijd

Het is alweer zeven jaar geleden dat Donar en ZZ Leiden elkaar troffen in de finale. Dat was een krankzinnig spannende serie met zeven wedstrijden en drie verlengingen in de laatste game. Toendertijd trokken de gasten uit Leiden aan het langste eind.

Onder andere Jason Dourisseau was een van de spelers uit die tijd. Nu heeft hij de kans om met Donar revanche te nemen. De verhoudingen tussen de twee ploegen zijn een beetje anders dan in 2011. Ondanks dat ZZ Leiden tweemaal van Donar heeft gewonnen dit seizoen is Donar topfavoriet voor de winst.

Donar komt die favorietenrol in het eerste kwart nog niet waar. ZZ Leiden zorgt voor een laag tempo in de game en dat levert een gunstige scoreverloop op voor de bezoekers. Ze leiden enkele keren met vijf punten verschil. Het zijn dan vooral Vette en Love die de bal door de ring mikken.

Maar Donar verhoogt de tempo van de bal rotatie vooral in de aanval en dan komt Donar in zijn eigen spel. De achterstand wordt in korte tijd middels een 11-0 weggewerkt. ZZ Leiden heeft niet echt een antwoord meer.

“Zo goed als wij het eerst kwart speelden zo slecht was het tweede kwart”, aldus coach Vervaeck van Leiden.

Na de rust gooit Donar de remmen los en mede dankzij Burgess rolt het in een scorerijk kwart de tegenstander volledig op. Vette en Love scoren nog wel een beetje maar ze kunnen het niet bolwerken.

“Tegen zo’n ploeg moet je altijd de kop er bij houden.”, aldus Vervaeck.

In de laatste minuten van de game komen de jonge talenten nog aan speeltijd en Rienk Mast scoort nog vier punten zelfs.

Positief voor beide ploegen is dat hun lang geblesseerde spelers Voorn en Bruinsma weer minuten hebben gemaakt en op de weg terug zijn.

Het staat nog maar 1-0 en donderdag is de volgende game in Leiden.