Donar wint gemakkelijk en Williams blinkt uit met 35 punten

Drie dagen na de opening van het nieuwe seizoen komt al een team op bezoek die net als Donar zal strijden om de bovenste plaatsen op de ranglijst. Het zijn de Heroes uit Den Bosch met een stevig vernieuwde ploeg en de terug naar Nederland gekeerde coach Jaumin. De Heroes hebben de eerste twee wedstrijden in winst omgezet.

Die wedstrijden verliepen vrij eenvoudig voor de gasten. Maar op bezoek in Martiniplaza is toch wat anders. Zeker als Matt Williams Junior maar gewoon die bal direct door het netje gooit. Donar opent zo met een driepunter en die Williams wil op herhaling. Helaas wordt hij foutief gestopt maar maakt vanaf de vrije worplijn alsnog drie punten. De spelers zijn amper opgewarmd of het is 6-0 voor Donar.

De andere Williams, Leon, zit andermaal in normaal tenue op de bank vanwege een blessure. Maar dat mannetje minder zal geen probleem vormen. Het verschil tussen de twee ploegen lijkt in die eerste minuten enorm te zijn. Donar is op alle fronten heer en meester en leidt met 17-7 na vijf minuten spelen. “Leon heeft in Oldenburg een acute blessure opgelopen en nu zijn er verschillende problemen met zijn enkel. Hij keert op korte termijn niet terug op het veld. “, aldus coach Braal.

De spelers van Heroes Den Bosch zijn individueel getalenteerd zoals Wilson en Clarance maar ze spelen niet als een team in die eerste helft. Dat is vooral te zien aan de moeizame drives naar de basket. Schoten die dan niet vallen en vervolgens kan Donar eenvoudig de rebound pakken en voor de fast-break gaan. Donar pakt zo een gaatje van 12 punten na het eerste kwart. “We hebben jonge spelers en ze maakten zeker in die eerste helft veel verkeerde keuzes” , aldus coach van Den Bosch Jean-Marc Jaumin.

Na de eerste korte onderbreking loopt Donar verder uit richting 30-14 en het lijkt een makkelijk avondje te gaan worden voor de thuisploeg. In dat tweede kwart loopt Donar uit naar 25 punten verschil. Opmerkelijk detail is ook dat Donar geen enkele turnover achter zijn naam krijgt in die eerste helft. De Heroes maken 25 punten in de eerste helft tegenover 48 voor Donar. Het schotpercentage voor de bezoekers is ruim onder de 40% en dus te laag.

Maar het komt zelden voor dat een ploeg twee helften heel slecht blijft schieten. Na de thee komt Wilson los en hij brengt Heroes Den Bosch dichterbij. Braal vraagt al snel een time-out aan want het tij lijkt wat te keren. Het verschil loopt terug tot negen puntjes en dan zijn er nog vier minuten te gaan in kwart 3. Met een score van 58-48 op het bord is de nervositeit nog niet weg in Martiniplaza. Heroes Den Bosch ruikt nog een kans om de game weer spannend te maken. Twaalf punten na drie kwarten is te doen. Het staat dan 65-53 met nog een kwart te gaan.

“Het is heel eenvoudig, ik kan niet tevreden zijn over het derde kwart. We doen onszelf te kort op deze manier en met de situatie van de eerste helft mag het simpelweg niet gebeuren dat het verschil nog onder de 10 komt. We verdedigden goed maar we spelen nu nog te kort op een hoog niveau.” , aldus de winnende coach Braal.

In het vierde kwart maakt Williams een einde aan alle aspiraties van Den Bosch. Nadat die hard wordt gestopt maakt hij een paar vrije worpen en vervolgens drie keer op rij van afstand. De jonge schutter komt tot acht driepunters en zal eindigen met 35 punten. “Ik ben trots op mijn spelers maar ze maken nog wel fouten. In het vierde kwart gebeurt het vijf keer op rij en dan schiet die Williams de bal erin en zijn we verslagen.”, aldus Jaumin.

“Daarnaast moet mijn team nog leren meer samen met Thomas van der Mars te spelen. Hij kreeg vanavond vijf keer de bal maar dat moet minstens vijftien keer per wedstrijd zijn. Maar goed we zijn nog vroeg in het seizoen.” , vertelt diezelfde Jaumin. Overigens in een gesprek vanaf de tribune van Martiniplaza want hij was niet aanwezig bij de persconferentie.

Donar loopt weer iets uit in dat laatste kwart en door de bommetjes van Williams jr. is de overwinning beklonken. Opmerkelijk is dat Wilson na zijn 22ste punt in het derde kwart niet meer scoort. “We laten zien wat we in ons hebben, wat in ons DNA zit. Alleen we moeten dit niveau langer vasthouden dan alleen de eerste helft” , verteld Braal na afloop.

Opvallende speler vanavond naast Williams is Shane Hammink die met een double-double van het veld stapt.

De volgende thuiswedstrijd is op 22 oktober tegen het Belgische Brussel voor de FIBA Europe Cup.