Donar – ZZ Leiden

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Na de overwinning van Donar in Leiden is de druk nu helemaal bij de bezoekers. Verliezen betekent namelijk dat het seizoen bijna voorbij is. Voor Donar is er aan de voorwaarde van minimaal eenmaal on-the-road winnen voldaan.

De ploeg van Skelin gaat zeer voortvarend van start mede door twee driepunters van Jeter. Na drie minuten staat er al 11-2 op het bord. Casteels vlucht een time-out in maar dat verandert nog niet veel. ZZ Leiden lijkt nog niet echt te willen aandringen en na tien minuten zuivere speeltijd is het 19-11.

Donar bereikt in het tweede kwart nog een voorsprong van 12 punten bij 29-17 maar dan schroeft ZZ Leiden de intensiteit op. Onder andere door een paar ballen van Willman lopen de bezoekers in.

In het derde kwart is het Willman die een beetje los komt en de ZZ Leiden schroeft de intensiteit op. De ploeg begint nu heel langzaam aan Donar bij te halen. Ze krijgen meer vertrouwen en naast Willman is Jansen weer nadrukkelijk aanwezig in de aanval. Diezelfde Jansen werd verrassend op de bank gehouden tijdens de start van de game. “Ik heb vandaag een kleine aanpassing gemaakt. Namelijk mijn startende team heb ik aangepast en zal nu de eerste vijf minuten moeten bestuderen”, verteld Casteels.

Hij neemt zijn ploeg op sleeptouw en de teams gaan aan de thee bij 36-31. Khezarri heeft al drie rode stipjes op het scorebord achter zijn naam. Jeter is topscorer met 11 punten.

Donar is een ploeg die niet snel meer een voorsprong weggeeft. Meestal domineert Donar de rest van de wedstrijd als het eenmaal een gaatje heeft. Maar ZZ Leiden wil daar voorlopig niets van weten. Mede door een tactiek waarbij Jansen zoveel mogelijk driepunters moet schieten komt de formatie heel dichtbij.

Telkens als Donar dan weer een gaatje kan slaan mist het de eenvoudige vrije worpen. Als de tijd 7:33 aangeeft en het 38-34 is lijkt er een breekpunt te ontstaan voor Donar. Jeter gaat in fast-break er als een haas van door. Clark staat nog beter vrij en Jeter gooit de bal lucht in met het idee dat Clark middels een alley-oop afrondt. Clark wordt aan zijn shirtje getrokken, mist en gaat naar de vloer. Daarna beklagen de beide spelers zich en worden hiervoor getrakteerd op een technische fout.
Na afloop vertelt Skelin dat die er nog over heeft gesproken in de rust. “Geen spektakel. Wat gebeurt er?.“ Jansen drukt vervolgens een driepunter af en het is 38-37.

De defensie van ZZ Leiden staat inmiddels goed en de scores worden spaarzaam. Het is overduidelijk dat Janse carte blanche heeft om te penetreren en schieten. Dat levert hem na drie kwarten spelen 13 punten op. Cormier is uiteindelijk degene die beide ploegen op gelijke hoogte brengen.

Het is duidelijk dat het laatste kwart een spannende zal gaan worden. Een soort van “erop of eronder”-situatie voor ZZ Leiden. Na een 4-0 run voor Donar neemt Casteels een time-out. Cormier schiet de ploegen weer op gelijke hoogte, 55-55.

In een serie van mislukte aanvallen van ZZ Leiden is de Groningse ploeg goed in de rebounds. Maar mede door slechte schotkeuzes van Cunningham en Clark ontstaat er geen gaatje. Een super spannende ontknoping van de wedstrijd. De bezoekers krijgen er geen bal meer in maar goed Clark ook niet. Hij mist al de veertiende vrije worp voor Donar. Skelin is hierover heel duidelijk na afloop:”Ongelooflijk, het heeft misschien wel met concentratie te maken.”

Bekkering gaat met nog een minuut te gaan er uit en het is nog steeds 60-57. Worthy de Jong scoort en met nog 0:37.6 is het 60-59. Man of the match Jeter doet het en schiet een driepunter 63-59. Hij laat weer zien waarom hij verkozen is tot MVP van het seizoen. Donar staat nu dus met een been in de finale. “Ik ben blij uiteraard met de winst maar niet met het spel. We hebben een gelukkige dag en we laten het aankomen op een final shot. Totaal overbodig, we schieten zelfs meer driepunters dan Leiden. Wij zijn helemaal geen goed schietend team!” Coach Skelin laat zijn ongenoegen na afloop duidelijk blijken.

Eddy Casteels reageert heel nuchter op de vraag , “wat zijn nu je gedachten?”. De coach antwoord met:”de volgende wedstrijd”. “We moeten nu winnen thuis en we weten na vanavond hoe we dat kunnen doen. “