GasTerra Flames – Aris Leeuwarden

Het is alweer de tweede ontmoeting van dit seizoen tussen Gasterra Flames en De Friesland Aris. De eerste wedstrijd in Leeuwarden werd gewonnen door Gasterra Flames. Toen nog met Darian Townes en Tim Blue in de gelederen.

Darian Townes is deze week vervangen door Matt Haryasz en Tim Blue zit met een rugblessure aan de kant. Voor de teamsamenstelling van Gasterra Flames is het goed dat er weer een lange man aanwezig is. De vorige week wedstrijd werd er gespeeld zonder center en zonder een lange man wordt het op den duur moeilijker om te winnen. Tegen De Friesland Aris zou dat wel eens heel vervelend geweest kunnen zijn.

De bezoekers hebben namelijk in Darryl Monroe een talentvolle center in huis. Heel sterk en heeft goed spelinzicht maar ontbreekt nog veel Europese ervaring. Zeker in de eerste helft hebben de gasten moeite om hem af te stoppen. Halverwege staan er al 21 punten achter de naam van Monroe.

Hij houdt zijn team in de wedstrijd die daardoor spannend blijft. Gasterra Flames leidt wel bijna continu maar kan nooit weglopen. Blackwood afstoppen is net zoals Monroe erg lastig. Opvallend aan het eerste bedrijf zijn de vele turnovers aan beide zijden en het enorme reboundoverwicht van de thuisploeg. Halverwege staat dat al op 22-10 in het voordeel van de Groningers.

De rust begint met 47-41 aangezien de score van Miller na het fluitsignaal is en niet wordt geteld.

Jayme Miller heeft in het derde kwart ook erg veel pech. Eerst een airball en vervolgens mist die een open lay-up.  Maar zijn statistieken over de gehele wedstrijd zijn prima met 16 punten en 8 rebounds.

In de rust zijn er wat veranderingen aangebracht in de verdediging bij Gasterra Flames en Monroe ziet het terug in statistieken. Hij scoort nog maar eenmaal in de tweede helft. Ondanks dat staan er andere spelers op en Gasterra Flames heeft nooit een gaatje van meer dan acht punten.

Het derde kwart is het laatste voor de nieuwkomer Matt Haryasz. In totaal speelt hij net geen 15 minuten en komt tot een productie van 6 punten. Die fout was vanwege een moving screen.  Daar fluiten ze in de EuroLeague nooit voor en het is toch geen vrouwenbasketbal? Maar Matt heeft tijd nodig en is een goede aanvulling., aldus Marco van den Berg.

Het verschil in rebounds is daarentegen wel heel groot. Deze stond bij de rust al op 22-10 en dan is het toch verrassend te noemen als je niet ruim de leiding hebt in de wedstrijd. Tot aan het vierde kwart blijft het een klein gaatje. De meeste rebounds staan achter de naam van Jason Ellis net zoals vorige week in en tegen Zwolle.

Aron Roye opent in het vierde kwart een serie driepunters waardoor Gasterra Flames in een flow raakt en ineens wegloopt. Als de ploeg van Pete Miller de handdoek in de ring gooit loopt het verschil heel snel op en wordt het toch een zeer ruime overwinning.

De verandering in verdediging op Blackwood en Monroe werpt heel effectief zijn vruchten af. De productie in de laatste 10 minuten was 36 punten voor Gasterra Flames.

We gaven op, we stopten gewoon. Geen idee waarom maar ik ben er wel boos over. We hebben aan het begin van dit seizoen afgesproken om nooit op te geven. In de rust heb ik gezegd van blijf werken. Monroe moet leren omgaan met situaties waar de druk wordt opgevoerd., aldus verliezend coach Pete Miller.

Ik ben tevreden met het resultaat, aldus de winnende coach.