GasTerra Flames – EiffelTowers Den Bosch

Een bijna uitverkocht Martiniplaza voor de wedstrijd tussen misschien wel de twee finalisten in de play-offs van dit seizoen. Daarvoor zal EiffelTowers nog wel de tweede plaats moeten innemen op de ranglijst. Zover is het nog niet voor de ploeg van Don Beck.

Zonder Stefan Wessels begint EiffelTowers aan de wedstrijd terwijl GasTerra Flames een fitte selectie heeft. De thuisploeg begint ook goed aan de wedstrijd met vooral een opvallende rol voor Matt Haryasz.

Wij hadden hem nog niet gezien want de vorige ontmoeting was hij er nog niet bij. Indrukwekkende aanvallende kracht voor het team,aldus Don Beck.

In de persoon van Jerome Beasley heeft EiffelTowers het antwoord maar met een driepunter bijna in de buzzer van Ross heeft GasTerra Flames een klein gaatje.

Een gaatje van vier punten is erg broos en met nog drie kwarten te gaan is de wedstrijd zeker nog niet beslist. Dean Oliver die in het eerste kwart wat minder opviel start een run die de wedstrijd doet kantelen. Driepunter van hem vervolgens twee van Kees Akerboom en andermaal Oliver brengt de stand van 21-17 naar 33-39.

Jason Dourisseau belast met de verdediging van Kees Akerboom doet zijn best maar kan hem niet van het schieten houden. Een speler die direct vanuit de dribbel schiet is ook moeilijk te stoppen. Normaal gesproken is Dourisseau hier heel alert op. Vandaag was dat iets minder maar vervolgens die moeilijke ballen raken is een kwaliteit, aldus Marco van den Berg.

Bij 42-46 is het rust en valt op dat de lange mannen Beasley en Haryasz weinig punten meer aan hun totaal hebben aangevoerd. Akerboom is topscorer voor zijn ploeg met inmiddels 13 punten. Allemaal in dat tweede kwart bij elkaar geschoten.

Ondanks dat EiffelTowers in de eerste helft beter schiet is GasTerra Flames beter in de rebound. Na de rust gaat het titanengevecht door. Beide teams spelen een attractieve wedstrijd en vermaken de ruim 3900 bezoekers.

De verdediging van EiffelTowers begint beter te werken. Waar in de eerste ontmoeting dit seizoen nog vaak naar de zone-verdediging werd gegrepen werd die nu nog maar amper gebruikt. Als EiffelTowers er in slaagt om de baseline dicht te houden begint het moeilijk te worden voor GasTerra Flames.

GasTerra Flames doet aanvallend zijn best en is absoluut niet minder dan de tegenstander alleen in de verdediging laat wat steken vallen. Vooral het afstoppen van Dean Oliver lukt in het derde kwart niet meer. De veteraan in de Nederlandse competitie laat even zien waar hij toe in staat is. Driepunters op de goede momenten, briljante passes en een drive maken als het nodig is.

Het verschil loopt op naar twaalf punten, 47-59, en Marco van den Berg gebruikt een time-out om een aanpassing door te voeren in de verdediging. Oliver zal door twee spelers verdedigd worden en het lijkt snel zijn vruchten af te werpen. Na een driepunter van Ross is het verschil nog maar drie puntjes.

Ik heb overwogen om Dourisseau van Richardson af te halen en op Oliver te zetten. Maar dan heb je de kans dat Richardson een geweldige wedstrijd heeft. Een moeilijke afweging maar mogelijk gaan we het tijdens de volgende ontmoeting anders doen, verteld Marco van den Berg.

In de laatste tien minuten doet GasTerra Flames een goede poging om dichterbij te komen maar onder leiding van Oliver geven de gasten hun overwinning niet meer weg. Halverwege het kwart gaat Van Paassen naar de kant vanwege zijn vijfde fout. Maar dat brengt het team ook niet meer in gevaar. De mooiste actie van dit kwart is het block op Haryasz. De topscorer van GasTerra Flames gaat voor een lay-up maar wordt geblockt door Richardson die daarmee zijn atletische vermogen toont.

Ondanks de nederlaag hoeft GasTerra Flames zich nog geen hele grote zorgen te maken. De teams zijn gelijkwaardig. Beide teams zijn gelijkwaardig en Groningen heeft een uitstekend team. We hebben er een opwindende wedstrijd van gemaakt., vindt de winnende coach Don Beck.

Marco van Berg vindt de overwinning verdiend voor EiffelTowers. Zij waren agressiever. Wij kunnen veel leren van deze wedstrijd. Het zal dus interessant gaan worden aan het eind van dit seizoen.