GasTerra Flames – KTP Basket

Na een seizoen niet op Europees niveau gespeeld te hebben is het nu eindelijk weer zo ver. Na twee verliespartijen on the road mag GasTerra Flames thuis KTP Basket uit Finland ontvangen. De Finnen begonnen sterk aan het toernooi door een winst op Reggio Emilia. GasTerra Flames verloor na verlenging van Okapi Aalster. Waar Okapi Aalster deze week een van hun belangrijkste spelers langdurig kwijt is door een blessure keert Dan Coleman terug. Hij start zelfs om zo ook weer veel ritme op te doen.

De Finnen schieten in het eerste kwart uit de startblokken en vooral vanachter de driepuntslijn glijd de bal vaak door het netje. Over het gehele eerste kwart gooien de bezoekers maar tweemaal een bal van dichtbij door de ring. GasTerra Flames blijft wel gewoon bij doordat ze goed inside spelen.

Tot halverwege het tweede kwart blijft het gelijk op gaan. Daarna trekt GasTerra Flames een klein sprintje met Cashmere Wright als aanjager. De kleine guard laat zich steeds meer gelden en valt vooral op door veel steals en mooie assists. Zo kan Dourisseau middels een alley-oop scoren dankzij een assist van Wright.

Bij aanvang van kwart drie is het 45-36 voor GasTerra Flames. Ryan Ayers gooit zijn vierde driepunter binnen. Daarna is het vooral de thuisploeg die domineert. De gastheren lopen relatief makkelijk uit naar 18 punten verschil.

Maar een Europese wedstrijd zomaar even winnen is er niet bij. KTP Basket is getergd om toch te winnen en begint het vierde kwart beter. Het momentum is helemaal voor de Finnen. Na zes minuten in dat laatste kwart is het 69-63. Daarna zijn de driepunters er weer en gaat KTP Basket weer aan de leiding met 71-72.

Onbegrijpelijk maar een 18-2 run in minder dan vijf minuten doet de wedstrijd geheel kantelen. Bij een stand van 72-74 en 5 seconden te gaan mag Jason Dourisseau tweemaal een vrije worp nemen.
Hij staat niet bekend als een feilloze schutter vanaf deze afstand. Het eerste schot gaat ook mis. De tweede expres mis maar dat levert niets op. Topschutter in deze wedstrijd Ryan Ayers bepaald de eindstand op 72-76.

Hele zure en ogenschijnlijk onnodige nederlaag. Kansen op kwalificatie voor de tweede ronde zijn nu wel verkeken.

“Het is duidelijk dat je niet wint als je niet voor veertig minuten blijft spelen. De 27-5 kwartstand is natuurlijk veel te veel. We dachten na het derde kwart al dat we er waren”, aldus de coach Ivica Skelin.

Zijn Finse collega is in zijn nopjes uiteraard maar heeft geen verklaring voor de winst. “Zij verdedigden ons zo goed dat we wel driepunters moesten nemen. Normaal schieten wij niet zoveel en 33 schotpogingen is echt te veel. We hebben in ieder geval nooit opgegeven en dat is was zeer belangrijk”.