GasTerra Flames – Landstede Basketball

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Na vier maanden zonder competitie wedstrijden vormt de wedstrijd tussen GasTerra Flames en Landstede Basketball de aftrap van seizoen 2009-2010. Een seizoen waarbij er veel wordt verwacht van het team uit Groningen. Binnen de Groningse club zijn de doelstellingen heel duidelijk geformuleerd. Allereerst de nationale bekercompetitie winnen en vervolgens de finale om het landskampioenschap bereiken.

Tegenstander Landstede Basketball legt de lat lager en zal stevig gaan vechten om plek in de play-offs te bemachtigen. Het team zag afgelopen zomer zijn Amerikanen vertrekken waarbij Robby Bostain vertrok naar GasTerra Flames. Hanley, Cunningham, Williams en Gordon zijn naar Zwolle gehaald waarbij Hanley geblesseerd is. Hanley heeft een ontsteking aan zijn elleboog en is hier inmiddels aan geopereerd. Zijn collega Harvey van Stein is nog maanden uit de roulatie.

GasTerra Flames heeft zijn team samengesteld uit spelers die vorig seizoen ook in Nederland speelde aangevuld met een aantal Amerikanen uit andere competities. Dorisseau, Otten, Ellis en Townes spelen voor het eerst in Nederland.

Voor nieuwe Amerikanen is het altijd afwachten wat ze uiteindelijk gaan brengen voor teams. De inbreng van Hanley voor Zwolle is onduidelijk vanwege zijn blessure. Maar de lengte die hij kan inbrengen wordt in ieder geval nodig gemist.

Op iedere positie in het veld is Landstede Basketball kleiner dan zijn opponent. Daarnaast is de intensiteit waarmee GasTerra Flames in de eerste wedstrijd speelt hoog. Conditioneel zijn ze op dit moment verder dan de gasten.

In het eerste kwart kan Landstede Basketball nog in het spoor blijven van GasTerra Flames. Maar daarna loopt het verschil snel op. De wedstrijd is dan inmiddels al voorbij voor Darian Townes. De lange center is geblesseerd naar de kant gegaan. Het is nog onduidelijk hoe ernstig de blessure is. De speler wilde zelf verder spelen maar op advies van de fysiotherapeut is hij niet meer in actie gekomen.

Het verschil in conditie en kwaliteit zorgt in het tweede kwart voor een definitief gat. Van 22-17 na de eerste tien minuten gaat het naar 50-25. Tim Blue is een van de topscorers van zijn team. Hij beleeft ook een gemakkelijke avond want er is geen speler van Landstede Basketball die qua lengte bij hem past. Matt Bauscher laat ook zien een klasbak in de notendop te zijn. Hij strooit met zeer fraaie passes, steelt zesmaal de bal en komt tot zeventien punten.

De eerste twee kwarten zijn qua punten niet goed van Landstede Basketball. Dat het team veel ruimte heeft om progressie te boeken blijkt in de tweede helft. De scores in de laatste kwarten zijn normaal en vooral de Amerikanen tonen aan zeer degelijke spelers te zijn. Het zal nog een tijd duren voordat Marten Scheepstra zijn team goed op de rails heeft staan.

Ondanks het resultaat zie ik weer dingen die beter gaan dan in de voorbereiding. Wij zitten in een opgaande lijn., aldus de verliezend coach.

Marco van den Berg is tevreden met het resultaat. Vooral over de rebound en de intensiteit ben ik tevreden. Tuurlijk zijn er nog zaken die verbeterd moeten worden.

Ondanks de normale productie voor Landstede Basketball lopen de gastheren uit. GasTerra Flames scoort nog meer en zelfs 32 punten in het derde kwart. Het grootste verschil komt ook in die periode op het bord te staan met 97-50. Matt Bauscher zet met een driepunter de 100 op het bord.

Hoe goed of hoe slecht de teams zijn is moeilijk vast te stellen. Beide teams misten in de vorm van Townes en Hanley een sleutelspeler. Voor GasTerra Flames komt de echte proef over drie weken thuis tegen EiffelTowers.