GasTerra Flames – Z&Z Leiden

De statistieken zijn uitgezocht en op de zondagmiddag van 8 november 2009 kan er clubgeschiedenis geschreven worden. De GasTerra Flames zijn op weg naar de beste seizoensstart ooit. Daarnaast is Gasterra Flames de enige ongeslagen ploeg in de competitie. Er is echter nog wel een hobbel te nemen en dat is de bezoekende ploeg uit Leiden. De laatste thuiswedstrijd tegen ZZ Leiden ging verloren dus misschien is dat een slecht voorteken.

Vele ploegen hebben tot nu toe in Martiniplaza dit seizoen een goede opening tegen de thuisploeg gehad. Meestal is er dan het derde kwart wat het verschil brengt maar deze wedstrijd is anders. Voor het eerst dit seizoen worstelt GasTerra Flames heel erg met de tegenstander en ook met zichzelf. Z&Z Leiden doet gewoon zeer goed zijn ding en dat is agressief spelen.

Z&Z Leiden heeft nog een handicap want een van hun dragende spelers, Seamus Boxley, is voor nog minstens zes weken niet inzetbaar.

Hard en agressief spelen en proberen de tegenstander geen hoge uitslag gunnen. Daarnaast natuurlijk zelf scoren en Z&Z Leiden neemt zelfs een 0-7 voorsprong. Inmiddels staat GasTerra Flames op vier gemiste vrije worpen.

Het vizier staat niet op scherp deze middag bij de thuisploeg want de schotpercentages zijn niet goed te noemen. Enerzijds het goede werk van de tegenstander maar deels ook het ongrijpbare aspect in de sportwereld van soms lukt alles en soms niet. Voor de toeschouwer is het leuk want het levert een spannend duel op. Na de eerste periode is het 16-17 en staan twee hoofdrolspelers McGhee en Dourisseau op zes puntjes.

Zo speelt Townes een onopvallende rol in het schouwspel maar eindigt wel als topscorer van zijn team. Het is Tim Blue die zijn ploeg voor het eerst op voorsprong brengt in het tweede kwart. Na zijn tweede driepunter ontstaat een gaatje van acht punten. Groter zal het niet meer gaan worden en het hoogtepunt van deze periode is de prachtige alley-oop van Bauscher op Dourisseau.

Twee punten is het gat bij de rust, 36-34 en zoals al in een eerdere wedstrijd is gebeurd slaat de thuisploeg na de rust toe. Ditmaal gebeurt het niet en wisselen de ploegen om beurt de leiding in de wedstrijd. GasTerra Flames heeft nu na een score van Townes de kans om echt uit te lopen maar door wat missers blijft deze kans onbenut.

Jeroen Slor zorgt voor sensatie door een prachtig block op Ross en een score. Zijn score zorgt voor 47-44. Slor speelt een zeer goede partij en is de beste Nederland op het veld.

De laatste periode is een van de opwinding en spanning. Robby Bostain nog niet echt zichtbaar wordt aangezet om zich nadrukkelijker te tonen als Ronny Lemelle de flow te pakken heeft. Vanuit alle hoeken schiet hij ineens raak en brengt GasTerra Flames stevig aan het wankelen. Bostain geeft telkens het antwoord. Elf seconden op de klok, McGhee de bal, 72-75 voorsprong voor Z&Z Leiden en dus uitspelen is het devies. Nee, McGhee doet een wanhoopspoging voor een schot en die mist en vanuit de fast-break schiet Dourisseau de driepunter binnen.

Zelden wordt een fout zo hard afgestraft want de op handen zijnde overwinning is er nog niet. Onbegrip en ongeloof bij de bezoekers want je tegenstander zo laten ontsnappen is niet prettig. In de verlenging neemt GasTerra Flames het heft wel in handen maar als Gibson zijn driepunters door het netje laat glijden is het voorbij. Geen geschiedenis geschreven, de ongeslagen status kwijt en een leermoment rijker.

De ruim 3500 bezoekers hebben de spannendste thuiswedstrijd tot dusver gezien die van minuut 1 tot 45 spannend was. De coaches zijn het er over eens dat dit een goede wedstrijd was. Toon van Helfteren vind het niveau vergelijkbaar met de wedstrijd tussen Groningen en Bergen op Zoom.

In zijn optiek is het een leuke besteding van de zondagmiddag. Voor coach Marco van den Berg is het een leermoment. Ik zal de video terug moeten bekijken of we misschien te laks waren in de rebound. Normaal ons sterke punt kwam er vandaag niet uit.