GasTerra Flames – ZZ Leiden

Voor het eerst is Martiniplaza tijdens de reguliere competitie helemaal uitverkocht. Bijzonder is dat de club de mascotte van Artland Dragons Quackenbruck heeft overgehaald om naar Groningen te komen.

Het is tevens de laatste thuiswedstrijd voor de GasTerra Flames voordat de play-offs gaan beginnen. GasTerra Flames kan het thuisvoordeel definitief binnenhalen als het wint van ZZ Leiden.

ZZ Leiden staat maar twee punten achter op de gastheren. Ondanks de eerdere drie overwinningen van GasTerra Flames op ZZ Leiden is een vierde zege niet zomaar binnen. ZZ Leiden mist inside wel de reboundkracht van Patrick Hilliman.

Dat het niet eenvoudig gaat worden om de gasten te verslaan blijkt snel. Ondanks een snelle voorsprong voor GasTerra Flames slinkt de voorsprong snel en gaat het tot halverwege tweede kwart gelijk op. Daarna loopt de ploeg van Marco van den Berg weer uit tot vijf puntjes.

De voorsprong had groter kunnen zijn als GasTerra Flames vanaf de vrije worplijn zijn kansen beter zou benutten. Over de gehele wedstrijd 10 uit 25 en daar win je geen wedstrijden mee. ZZ Leiden had ook best kansen om ruim aan de leiding te gaan. Alleen 18 turnovers in de eerste helft helpen niet bij het boeken van een overwinning. Rommelige wedstrijd zeker als je zovaak de bal weg geeft, vindt coach Van Helfteren.

Bij de stand 33-28 gaan de ploegen rusten. Na de rust verdwijnt de voorsprong van GasTerra Flames als sneeuw voor de zon. ZZ Leiden neemt zelfs de leiding over en geeft het daarna niet meer uit handen. Een geweldig kwart van 29-16 zorgt voor 49-57 aan het eind van kwart drie.

Toon van Helfteren krijgt een technische fout op vier minuten voor het eind. In het verleden kantelde er nog wel eens wedstrijd door zon fout. GasTerra Flames kwam ook dichterbij maar tot maximaal 1 puntje. ZZ Leiden sleept er uiteindelijk dus een overwinning uit en de strijd om plaats 1 in de competitie wordt nu op de laatste speeldag beslist.

Leiden heeft terecht gewonnen. Ik zag in Zwolle al een helft een passieve verdediging en nu weer. Misschien is het wel goed want nu moeten we weer scherp zijn. We zijn wel klaar voor de play-offs, aldus coach Marco van den Berg.

Ik ben tevreden met het resultaat en de wedstrijd is vergelijkbaar met zoals we die in de play-offs zullen gaan zien. Veel intensiteit maar mooi basketball zal het niet worden.