GasTerra Flames – ZZ Leiden

Het is de eerste maal sinds de bekerfinale dat GasTerra Flames en Zorg en Zekerheid Leiden tegenover elkaar staan. Ditmaal is het niet een finale maar zo’n eerste wedstrijd in een best-of-five-serie bepaald wel heel sterk hoe je de serie gaat vervolgen. Spanning is er zeker in zo’n eerste duel.

Na de eerste minuten beginnen de bezoekers in de wedstrijd komen en laten ze een enorme gretigheid zien. Die intensiteit kan GasTerra Flames niet beantwoorden en na een kleine achterstand in het eerste kwart loopt het verschil verder op.

Dourisseau is de enige speler aan Groningse zijde die iets terug kan doen maar dat is natuurlijk te weinig. Vanaf minuut vier is het ZZ Leiden dat de leiding neemt en de voorsprong langzaam uit weet te bouwen. Cashmere Wright brengt nog wel iets in maar de eerste helft is toch duidelijk voor de bezoekers.

De ploeg van Van Helfteren heeft wel een zorg erbij want Worthy de Jong staat al op 3 persoonlijke fouten. De vlugge speler zit dus vooral in de eerste helft veel op de bank.

Een grote rotatie is een sterk punt van GasTerra Flames. Zo blijkt De Jong een sterk punt te zijn bij ZZ Leiden. Op vijf minuten in het derde kwart komt hij in de game en in een paar minuten tijd beslist hij de game. Twee steals en in totaal drie scores vormen het begin van een ontluisterende 15-0 run voor de gasten. Na de komst van De Jong scoren de mannen van Skelin niet meer en met nog een kwart te gaan kijkt iedereen in Martiniplaza naar een 30-52 stand op het scorebord.

“In de rust voelde ik dat het goed zat met mijn team. Ze zitten goed in het ritme zeker ook omdat we zaterdag nog hebben gespeeld.”, aldus Van Helfteren.

De bankspelers van ZZ Leiden brengen ook veel meer dan die van de GasTerra Flames. Een opvallend feit want dat is niet zo vaak voorgekomen dit seizoen. De bredere rotatie brengt vanavond dus niets.

Een regelrechte vernedering gaat het worden want bij 7:53 zijn de GasTerra Flames gedubbeld bij een stand van 32-61. De run ingezet in kwart drie stopt bij 24-0. Coleman beëindigt de run met een veldscore plus vrije worp. De wedstrijd is dan allang over en sluiten. ZZ Leiden pakt de ploeg van Skelin volledig in. Een vernederende en ontluisterende eindstand van 44-73.

Alle statistieken zijn ongebruikelijk voor GasTerra Flames. Dat er dik gewonnen wordt in Martiniplaza door de gasten is een flinke domper. Helemaal uniek is het nu ook weer niet. Eind maart veegde GasTerra Flames de mannen van Van Helfteren nog Martiniplaza uit. Daarnaast hebben de ploegen nu zesmaal tegenover elkaar gestaan dit seizoen en won GasTerra Flames vier van deze ontmoetingen.

Ivica Skelin was natuurlijk heel kort na afloop. “Dit was mogelijk de slechtste game van het seizoen voor ons. Wij waren er mentaal niet klaar voor en misten ritme. Maar goed het is een enkele game. Voor morgen weet ik nog niet wat we gaan. Mogelijk laat ik de jongens wel 10 kilometer hardlopen”, aldus de coach. De opmerking over het hardlopen was overigens niet serieus.