Grasshoppers – DAS

Grasshoppers Dames 1 doet zichzelf de das om met verlies: 61-65. Afgelopen zaterdag speelde de dames van Grasshoppers een belangrijke wedstrijd in Delft tegen concurrent DAS. De winnaar van dit duel zou zich nestelen in de grote middenmoot van de dames eredivisie. De verliezende ploeg komt (even) terecht in de wachtkamer.
Na een zwakke eerste helft , 32-21 voor DAS , bleek het herstel net niet voldoende te zijn en bleven de punten in Delft. Grasshoppers begon zwak aan de wedstrijd Na een gelijke opgaande beginfase (6-6) was het de Delftse thuisploeg die door snelle acties naar het bord toe een voorsprong namen. Elke keer als de dribbel naar binnen afgestopt werd, kwam er een pass naar buiten waar met name de twee junioren van DAS (Kelly Brugman en Gwen van Helfteren) van afstand dankbaar gebruik maakten. Een stand van 18-8 na het eerste kwart was dan ook terecht. Bij Grasshoppers liep het niet. Er werd slecht bewogen en de organisatie was ver te zoeken. Ook de druk in de verdediging bleef vooralsnog achterwege.
Licht herstel kwam er in het tweede kwart Canadese Lopez (tot dan toe gemiddels ruim 25 punten) kwam slechts tot 7 punten (waarvan 5 vrije worpen) doordat vooral Talia Versteeg haar goed verdedigde. Via 22-15 werd het toch 29-15 wat het grootste verschil in de wedstrijd was. Grasshoppers was te statisch aan het aanvallen en ook de verdediging liet onnodig veel steken vallen. Na de ruststand van 32-21 voor DAS was er toch weer bezieling aan Katwijkse kant. De inhaalrace gestart door Colleen White werd keurig ingevuld door Talia Versteeg, Kee Brinks en (alweer) topscoorster Erica Brizendine. Via 37-25 werd het ineens 37-34. Brugman (16 pnt) hield DAS in de race en het 4e kwart ving aan bij de stand 46-39. Een driepunter van Carola de Jong aangevuld door scores van Colleen White zorgde voor de aansluiting, want de score ging van 48-41 naar 49-48. Op 5 minuten van het eind van de wedstrijd was het weer een wedstrijd bij 51-51. Erica Brizendine werd bij een lay-up foutief afgestopt, maar tot ontzetting van alles aan Katwijkse kant, kreeg DAS het balbezit en Grasshopppers geen vrije worpen. Das liep weer naar 56-51 en met nog 2 minuten te spelen zelfs 61-53. Grasshoppers gaf niet op en met nog 40 seconden te spelen was het 61-59. Balverlies aan Katwijkse kant, een aanvallende rebound van DAS en vrije worpen aan Delftse kant zorgde voor een te ruime marge om nog te kunnen winnen 65-61. Scores: Marloes van Klaveren 2, Corine Manuputty 2, Kee Brinks 3, Talia Versteeg 4, Carola de Jong 12, Colleen White 16, Erica Brizendine 22 (9 reb). “We hebben de wedstrijd in de eerste helft laten liggen” aldus een teleurgesteld coach Mulder. “we hadden van te voren afgesproken om niet alleen Lopez maar ook de rest van de tegenstander strak te verdedigen” en dat gebeurde zeker in de eerste helft niet. Daarnaast was het baltempo in de aanval niet hoog genoeg en speelden we e.e.a. niet slim uit.
Er kwam wel herstel in de tweede helft. Met het ingaan van het laatste kwart was het verschil terug onder de 10 punten. Toen we aansluiten kregen hadden we door moeten drukken, maar bij bepaalde speelsters was de concentratie net iets te weinig. Zelfs op het eind van de wedstrijd hadden we de mogelijkheid om de winst naar ons toe te trekken. Helaas voor ons waren de Delftse dames net iets scherper.
Zaterdag thuis tegen Wildcats zullen we moeten laten zien dat de stijgende lijn zoals deze was ingezet, weer opgepakt word.