Grasshoppers – Wildcats

Na een serie wedstrijden waarin de junioren pas in de tweede helft echt goed gingen spelen, vond de coaching staff het tijd worden dat er nu maar eens goed begonnen moest worden. Dat zou dan tegen Wildcats moeten gebeuren. Immers, de ploeg uit Nijmegen was nog ongeslagen, huizenhoog favoriet voor deze wedstrijd, dus er was feitelijk niets te verliezen. Hoewel de coaches van mening blijven dat je iedere wedstrijd kan winnen, mits de felheid er maar is, er met overleg wordt gespeeld en iedereen haar taak en rol goed kent en zich daar ook aan houdt. Grasshoppers opende met het bekende vijftal Karin, Jacoline, Nadine, Ingrid en Jamie. Tot halverwege het eerste kwart ging het gelijk op: 5-6. Daarna nam Grasshoppers over. Wildcats had behoorlijk veel moeite met de pressie van de Katwijksen, wat ook wel uit de cijfers bleek. De Katwijksen pakten in het eerste kwart maar liefst 16 (van de in totaal 35) steals. Dat leverde een aantal eenvoudige scores op. En als Wildcats dan eens de gevreesde press neerzette, dan werd ie redelijk gemakkelijk gebroken. Vooral Ingrid stond dan vaak aan het einde van de press en scoorde zodoende in het eerste kwart al 12 punten. Via twee vrije worpen kon Wildcats de schade tot 23-8 beperken. Een vervelende bijkomstigheid waren de drie fouten die al achter de naam van Karin stonden. Een eerste inlooppoging van Wildcats werd gestuit door driepunters van Nadine en Ilse, en vier rake vrije worpen van Nadine en Brenda. Halverwege het tweede kwart stond het dan ook 33-15, de grootste voorsprong van de Katwijksen in de hele wedstrijd. Daarna kantelde de wedstrijd langzaam. Wildcats wist zich regelmatig te ontworstelen aan de druk en profiteerde met eenvoudige inleggers en vrije schoten van randje bucket, terwijl Grasshoppers opeens veel moeite had om de bal naar voren te krijgen. Vlak voor tijd was het 37-36 geworden, maar Jamie rondde de laatste Katwijkse aanval naar behoren af: 39-36 bij rust. Toch konden de coaches tevreden terugzien op de eerste helft. “Op een paar minuten na hebben we zeer goed gespeeld en een verdiende voorsprong gepakt”, hield Hoekstra in de pauze zijn meiden voor. Iedereen die verwacht had dat Wildcats in de derde periode wel door zou drukken, kwam bedrogen uit. Via een reeks driepunters (3x Nadine en 1x Jacoline) sloeg Grasshoppers opnieuw een gaatje: 58-48 aan het einde van het kwart. Ingrid raakte aan het einde van de periode nog geblesseerd nadat iemand van Wildcats “over the back” was gegaan. In de vierde periode moest er “anders” gecoached worden. Tot dit moment had Hoekstra vooral gewezen op de leermomenten en het beter worden dan wel beter met elkaar spelen. Maar nu lag een onverwachte overwinning op de loer. En die leek er sneller aan te komen dan vooraf voor mogelijk werd gehouden. Ilse rondde een steal met een lay-up, waarna Karin met een driepunter de stand op 63-48 bracht. Een 0-10 tegenstoot van Wildcats bracht de spanning halverwege het laatste kwart weer terug in de wedstrijd: 63-58. Twee minuten later moest Wildcats een time-out nemen, nadat Karin en Jamie de stand weer naar 67-58 hadden getild. De eerste run van Wildcats was voorlopig geneutraliseerd. Bij het ingaan van de laatste minuut mocht Francis Donders (goed voor 21 Nijmeegse punten) ongehinderd een driepunter raak knallen: 67-63 en nog 50 seconden te spelen. Wildcats maakte een snelle fout op Karin, die één van haar twee vrije worpen raak schoot: 68-63. Tegen alle raadgevingen in maakte Ingrid een fout op een scorende speelster: 68-65. De bonus ging mis. De rebound viel in handen van een speelster van Grasshoppers en een van Wildcats. Zijkant Grasshoppers, althans volgens de pijl. Dus nam Hoekstra een time-out om te vertellen hoe de ploeg de laatste 26 seconden moest overbruggen. Maar de hoofdscheidsrechter negeerde de pijl en dacht te herinneren dat Grasshoppers de laatste jumpball situatie mee had gekregen, dus zijkant Wildcats. Een schotpoging van Marie Hoostraten (14 punten) werd foutief gestopt door Ingrid. De Nijmeegse speelster mistte haar eerste vrije worp en schoot de tweede binnen: 68-66. Via snel passwerk bereikte Grasshoppers de aanvallende helft, waar Wildcats een fout maakte op Nadine met nog zeven seconden te gaan. Nadine mistte haar eerste vrije worp, maar omdat Wildcats de speelster met vijf fouten nog niet had gewisseld, mocht Nadine opnieuw naar de lijn voor haar eerste vrije worp. Dit keer bleef ze koel met als gevolg twee rake vrije worpen: 70-66. Pressie geven en in elk geval geen fout maken op een driepuntspoging was het parool voor de geelhemden. Dat was ook niet nodig, want Wildcats kwam niet meer tot een schotpoging, waarna een klein feestje aan Katwijkse zijde losbarstte. “De hele week hebben we gehamerd op het feit dat de meiden wel degelijk goed kunnen basketballen. Dat begint nu blijkbaar ook door te dringen, want dit was echt een superpot”, aldus Hoekstra. Spelen met een voorsprong, die weggeven en vervolgens weer op voorsprong komen en dan de punten in een bloedstollende slotfase binnenhalen, dat is echt klasse. “Deze punten tellen dubbel, want voorlopig is er niemand buiten ons die van Wildcats heeft gewonnen.” Overigens is diezelfde ploeg vrijdagavond 23 december de tegenstander in de kwartfinale van de beker, maar dan in Nijmegen. “Ongetwijfeld zullen ze dan de zaak recht willen zetten. Dat zou ik zelf ook willen. We kunnen ons in elk geval opmaken voor een heftig vuurtje in Nijmegen. Maar eerst gaan we lekker genieten van deze overwinning.” Ook Patrick Kathmann, de coach van Wildcats, vond dat de wedstrijd in Grasshoppers een verdiende winnaar kende. “Feitelijk hebben jullie in het eerste kwart de wedstrijd al gewonnen”, gaf hij na afloop ruiterlijk toe. “Jullie waren er klaar voor en wij zetten daar niets fatsoenlijks tegenover. Jullie speelden veel beter dan je op grond van de stand in de competitie zou verwachten.” Scores: Nadine 18 (4 uit 4 driepunters, 5 steals, 3 assists), Ingrid 16 (75 procent schot, 8 rebounds), Jacoline 11 (2×3, 3 steals), Jamie 10 (50 procent schot, 8 rebounds, 3 steals), Karin 8 (6 steals, 3 assists), Ilse 5 (1×3), Brenda 2 (en een gigantisch belangrijk block in het laatste kwart). Willemieke en Lisa kwamen niet tot scoren.