HanzeVast Capitals – Astronauts

Zonder de uit Amsterdam overgekomen Niels Meijer zal HanzeVast Capitals de wedstrijd moeten beginnen tegen de Astronauts. De andere speler die ooit voor Amsterdam speelde, Raoul Heinen speelt maar vijf minuten mee.Die vijf minuten zijn er eigenlijk vijf te veel in de ogen van coach Ton Boot. Hij is namelijk boos over het feit dat de speler hem niet heeft verteld dat die geblesseerd is aan de rug. “Een gebrek aan vertrouwen en hij had dat toch vooraangaand aan de wedstrijd kunnen vertellen. Dan bepaal ik wel of die speelt of niet”, vertelt Boot.Na vijf minuten staan de ploegen nog dichtbij elkaar maar daarna komt HanzeVast Capitals los van zijn tegenstander. Een run van 8-0 voor HanzeVast Capitals en een buzzerbeater voor Chavis doen de ploegen eindigen met 19-11 na het eerste kwart.Het gaatje blijft een tijdje zo groot totdat Spears er vijf punten op rij in mikt. De ploeg uit Amsterdam komt dichterbij en nadat Chavis wel erg gemakkelijk van onder de basket raak mag schieten is het 28-26. De enorm vrije positie onder de basket van Chavis is een goed voorbeeld van dat de verdediging van HanzeVast Capitals deze wedstrijd niet goed zit. “Onze defensie en zeker rebounding was niet zo goed als het hoort te zijn”, geeft topscorer Dan Oppland zelfs aan.Nadat Amsterdam het gat bijna volledig dicht laat Buchanan een driepunter aantekenen en kan HanzeVast Capitals nog met zes punten gaan rusten.In de eerste twintig minuten is het reboundverschil nog maar zes terwijl Amsterdam in de tweede helft volledig weg gespeeld wordt onder de borden. Waar Amsterdam in het tweede bedrijf nog maar drie aanvallende rebounds pakt zijn het er voor Groningen 13 stuks.Na een technische fout van Spinks wegens commentaar op de leiding mag Hinson vanaf de vrije worplijn de voorsprong op 10 punten zetten. Na een driepunter van Chavis volgt er een opstootje onder de basket waarbij vooral Brown zich ontpopt als de bad boy. Ondanks de twaalf punten en vijf rebounds voor Brown speelt hij een negatieve rol in de tweede helft. In het laatste kwart is er weer een klein opstootje waarbij Brown andermaal de veroorzaker van is.Het opstootje zorgt ervoor dat Amsterdam even niet bij de les is en HanzeVast Capitals de grootste voorsprong van de wedstrijd pakt. Van de veertien punten blijven er elf over bij het begin van het laatste kwart. Het laatste kwart begint goed voor de Groningers met twee driepunters op rij. Daarna lijkt het toch mis te gaan en snoepen de Astronauts steeds meer punten af van de voorsprong die HanzeVast Capitals heeft.Ze komen helemaal terug tot aan drie punten maar dan willen Spears en Chavis forceren. Hun driepunters gaan mis en in de volgende aanval pakt HanzeVast Capitals drie aanvallende rebounds op rij. Na die derde rebound volgt dan de score en probeert Spears andermaal om het gat te dichten maar ditmaal schiet hij een airball en scoort HanzeVast Capitals nogmaals en kunnen de boeken dicht voor Amsterdam.De kleinste man van Amsterdam, Will Chavis, scoorde vanavond geen 61 punten zoals hij vorig seizoen eens deed maar slechts 14. Hij stelt dat zijn ploeg een nadeel heeft gehad dat ze niet thuis speelden en geeft aan dat de opstootjes met onder andere Brown komen door het fysieke spel. Beide teams speelden erg fysiek dan kun je dit verwachten. “We waren dichtbij maar die twee missers en drie aanvallende rebounds voor hun nekten ons”, aldus Chavis.Dan ‘the man’ Oppland en topscorer met 23 punten geeft aan dat ze natuurlijk veel ruimer hadden moeten winnen. Een reboundverschil van 21 en dan toch nog in het laatste kwart bijna in de problemen komen is niet goed. Zijn coach Ton Boot geeft ook aan dat er geen veertig minuten lang agressief is gespeeld. “Opdrachten zijn niet uitgevoerd. We hebben gewonnen op onze klasse en niet onze agressiviteit maar ons basisnivo is wel omhoog gegaan”.Joe Spinks stelt dat je nooit kan winnen als je 21 rebounds minder pakt.