HanzeVast Capitals – Matrixx Magixx

In de vorige ontmoetingen tussen de limoengroenen uit de Keizer Karelstad en de blauw-witten uit Groningen ging de ploeg van Ton Boot driemaal het schip in. De Matrixx Magixx zijn dan bij aanvang van het duel ook nog het enige team waar HanzeVast Capitals niet van heeft gewonnen in de competitie. Deze wedstrijd doorbreekt die ongeslagen status van de Matrixx Magixx.Aan de zijde van Nijmegen zit Brempong geblesseerd op de bank. Een aderlating voor het team want zijn figuur imponeert tegenstanders en levert hierdoor i.c.m. zijn sprongkracht een grote bijdrage aan de defensie van zijn team. Aan de zijde van HanzeVast Capitals zit Niels Meijer met vocht in zijn knie de wedstrijd op de bank uit.HanzeVast Capitals zonder Niels Meijer is een minder groot probleem dan Matrixx Magixx zonder Brempong. De wedstrijd bewijst het wel want defensief is het lastig voor het team van Michael Schuurs om HanzeVast Capitals in de paint af te stoppen. De lange mannen trekken de gehele wedstrijd de kar.Hij is blij met de doorbraak van zijn lange mannen en dan vooral John Turek. “We trainen al een heel jaar op het inside spel. Maar, 1 zwaluw maakt nog geen lente”, aldus Boot.Na een stand van 11-11 na vijf minuten wordt er een gat geslagen bij de eerste onderbreking van zeven puntjes. Vanaf dan zal HanzeVast Capitals een voorsprong hebben en behouden.Voor Matrixx Magixx begint het tweede kwart erg slecht nadat Dunleavy ver naast dunkt en eigenlijk is het ook een teken dat zijn ploeg niet in de wedstrijd zit. Turnovers, een-dimensionaal basketball en veel missers vanaf de vrije worplijn geven al aan dat de ploeg in een wat mindere vorm steekt. Dat de ploeg kwaliteit heeft en ook zeer aantrekkelijk basketball kan spelen bewijzen ze later in dit kwart. In een periode met veel fast-breaks creeren ze een kleine run van onder andere 5-0 lopen ze zo zeven punten in op HanzeVast Capitals en gaan de ploegen met drie puntjes verschil rusten. De wijze waarop ze de scores maken is echt typisch voor hun spel. Snelle transities van verdediging naar aanval en dan simpel onder het bord afronden.De inhaalrace krijgt geen vervolg na de break want in vijf minuten tijd vergroot de ploeg van Boot de voorsprong naar tien punten. Vanaf dat moment is de wedstrijd eigenlijk gelopen. De ploeg heeft een vorm waarin amper nog een voorsprong wordt weggegeven. De wisselvalligheid in een wedstrijd lijkt verdwenen te zijn en gedecideerd wordt de voorsprong dan ook uitgebouwd.Het gaatje van tien punten kan niet meer goed gemaakt worden door Matrixx Magixx. Zelfs niet door Alhaji Mohammed die in de tweede helft negentien punten laat noteren en met 27 de absolute topscorer is. “Zoveel punten maken en verliezen dat is niet leuk. We hebben zo hard gewerkt.”, aldus een teleurgestelde Mohammed.De laatste tien minuten zijn nog een formaliteit want Matrixx Magixx komt op steeds grotere achterstand. Vooral Darnell Hinson draait de tegenstander in de eerste minuten van het laatste kwart de nek om door twee driepunters binnen te schieten. Vijf minuten voor het eind is het gat 21 puntjes en de winst binnen voor Groningen. Concentratieverlies zorgt ervoor dat de einduitslag iets minder groot wordt maar een pijnlijke nederlaag is het wel voor Michael Schuurs en zijn spelers.Brempong wordt ook zeker gemist geeft Michael Schuurs na afloop.”Deze wedstrijd heeft geen voorspellend karakter voor de bekerfinale. Over die wedstrijd kun je na vanavond niets zeggen”, volgens coach Ton Boot.