Hanzevast Capitals – Galatasaray (Uleb Cup)

Ruim voor de wedstrijd wordt er voor de hal vuurwerk afgestoken door de Turkse fans. De fans die binnen hun ploeg al ruim voor de wedstrijd toezingen en tijdens de wedstrijd een feestje bouwen op de tribune. Een sportbeleving zoals die in Nederland ongebruikelijk is maar prachtig om mee te maken. In totaal zijn een paar honderd fans meegereisd met de ploeg uit Istanbul.

Na acht minuten in het eerste kwart en de stand 10-9 hebben de Turkse fans alle reden voor een feestje. Galatasary schakelt over op een soort van zone-defensie en dan begint de machine van Claros te haperen. Melson en Grunheid zijn de spelers die nog tot scoren kunnen komen maar het is vooral Galatasaray dat scoort onder leiding van Hite en Brown. Enkele turnovers van Groningen helpt de tegenstander naar een voorsprong van 15-23. Het gat is geslagen en achteraf gezien is de wedstrijd dan al over.

De ploeg van Pep Claros heeft in het tweede kwart helemaal geen antwoord meer op zijn tegenstander. Aanvallend komen ze niet meer door de zone en defensief hebben de Turken een oplossing gevonden voor de press. Het gevolg hiervan is dat Gaines naar hartelust en vrijelijk kan dunken. Het is wel het slechtste kwart voor de gasten en daardoor is het verschil nog steeds maar acht puntjes bij de rust.

Na de rust komt Galatasaray echt op gang. Ze scoren vanuit fast-break situaties veel en van dichtbij en zo gaat het van 33-45 richting de 41-66.

Slecht schieten, inside amper tot scoren komen en je tegenstander doet het tegenovergestelde betekent dat je niet aan de bak komt. Voor Niels Meijer geldt dan misschien ook nog dat hij erg ongelukkig was met zijn schoten. Hij speelde een prima partij maar allemaal ballen die net niet door het netje glijden.

Galatasaray schiet met een fenomenaal schotpercentage van over de 80% in de eerste helft en 76% twee punters over de gehele wedstrijd. Ze hebben met Dee Brown een klasbak van een guard in het team. Hij scoort alleen al in het eerste kwart veertien punten. Opvallend is dat de vier Amerikanen samen 72 van de 93 punten maken. Robert Hite is met 23 punten en 5 assists de beste speler op het veld en Chris Owens is de toprebounder met 13 rebounds.

Vijf minuten voor het eind brengt Galatasaray het verschil zelfs naar 41-77. Daar stopt het voor de Turken want Heinen en Jansen die de gehele wedstrijd het net niet weten te vinden scoren nu plots enkele driepunters op rij.

De nederlaag wordt zo nog iets dragelijker maar de slotconclusie blijft wel dat Galatasaray vanavond veel te sterk is geweest.

Pep Claros vindt niet dat kwaliteit het verschil maakt. Het gaat allemaal om mentaliteit. We wilden gewoon niet winnen. Ze doen mee aan het pre-game feestje maar als de bal in het spel is het voorbij en is het saai. Het Turkse team stopte niet met werken en ze doen ons beseffen dat we niet hebben gevochten. Wij moeten onze excuses aanbieden aan iedereen want we speelden gewoon slecht.

Voor ons is het belangrijk om te winnen. Ons doel is om de volgende ronde te halen en we zijn al superblij dat we na tien jaar weer mee mogen spelen in een Europese competitie. We speelden goed. We hadden afgesproken om in de aanval een extra pass te maken. Dat ging goed want het resultaat is dat we 21 assists hebben. Ik ben blij met onze overwinning vooral omdat het een uitoverwinning is en ik vond de atmosfeer geweldig. Wij spelen normaal gesproken voor zon 1500 mensen., aldus coach Ozyer van Galatasaray.