Hanzevast Capitals haalt net de halve finale niet

Sebastien Bellin is onlangs ontslagen bij Base Oostende. Hij was hier zelfs aanvoerder van het team en maakte deel uit van een succesvol team. Nu is hij tot en met zondag op proef in Groningen. Hij zal moeten bewijzen of hij een plek waard is binnen het team van Hanzevast Capitals.

Zijn eerste wedstrijd is direct een hele goede testcase. Thuis tegen de runner-up uit de Nederlandse competitie is een wedstrijd om je toegevoegde waarde te tonen. Zijn waarde in de aanval heeft die tegen EiffelTowers nog niet kunnen tonen. Maar het gehele team heeft het moeilijk in de aanval en zeker in de eerste helft.

De ploeg van Marco van den Berg zit weer in de opgaande lijn en dat zie je weer terug in de felheid van verdedigen. De eerste twee kwarten wordt er zeer goed verdedigend door beide ploegen. Het levert een interessant duel en lage score op. Aanvallend is het vooral Richardson die zich manifesteert.Aan het eind van het eerste kwart kan EiffelTowers een gaatje slaan dankzij twee bommen op rij van Taron Downey, 14-17. Downey en Richardson schieten in het tweede kwart samen nog drie bommen binnen en is het al 21-33 voor de gasten.

Will Wittington schiet vlak voor de buzzer zijn eerste driepunter binnen en met acht punten verschil (27-35) gaan de teams rusten. Uitrusten is iets wat de mannen van Don Beck graag zouden willen. “We zijn op sterven na dood vanwege de vermoeidheid. Nederlandse teams die Europees spelen worden benadeeld. Ze moeten ook door de week competitie wedstrijden spelen. Voor een land is het goed om mee te doen in een Europese competitie. In iedere andere competitie worden Europa-gangers vrijgemaakt behalve in Nederland.” Vermoeidheid kan een verklaring zijn dat de verdediging van EiffelTowers minder sterk wordt. Misschien is het ook wel de verhoging van tempo door Hanzevast Capitals. In de eerste twintig minuten komen de guards en vooral Thomas niet door het EiffelTowers-bolwerk heen. Maar na de rust is het anders en laat Thomas weer zien wat zijn waarde is.

Torey Thomas behoort tot de snelst dribbelende guards en pakt de meeste rebounds en steals. Zijn vijf steals in deze wedstrijd zijn cruciaal. Hij stelt zijn team in staat om op gelijke hoogte te komen met EiffelTowers. Hij brengt de teams op 52-52 met nog vijf minuten te spelen.

De spanning is voelbaar en het vertrouwen in weer een thuisoverwinning op EiffelTowers is groot. De laatste overwinning van de ploeg uit Den Bosch in de Martiniplaza dateert van 18 maart 2006.

Hanzevast Capitals komt helaas niet verder dan een gelijke stand want de voorsprong nemen lukt niet. EiffelTowers breekt net niet en wordt door een paar foutjes geholpen. Twee turnovers van Jansen, verkeerde schotkeuze Brempong en nog een aanvallende rebound voor de tegenstander doet de thuisploeg de das om.

“Ik ben vol van woede door die aanvallende rebound! Dat is de hele wedstrijd! Natuurlijk maken we ook foutjes daarvoor zoals de turnovers maar die rebound.”, aldus verliezend coach Marco van den Berg.

Don Beck is een tevreden coach. “Ik ben trots dat mijn team nog zo”n wedstrijd heeft gespeeld. Groningen speelt erg hard en zeer goed samen. Onze rebounding was goed maar kan natuurlijk nog beter. Daarnaast is Martiniplaza en de sfeer hier geweldig. Het is gelijk aan die bij topclubs in de Duitse competitie. Over onze tegenstander in de halve finale weet ik nog niet zoveel maar we gaan die wedstrijd net zo voorbereiden als anders. Gewoon video”s bekijken, analyseren en scouten. In veel bekercompetities schakelen kleine ploegen de grote teams uit dus wij onderschatten de halve finale niet!”

Tot slot geeft Marco van den Berg aan dat het goed is om te zien dat zijn ploeg weer als een team samen heeft gespeeld en de verdediging goed was. “Maar die laatste rebound…”