Hanzevast Capitals – Upstairs Weert

Het zijn drukke tijden voor de mannen van Hanzevast Capitals. Na de nipt verloren kwartfinale voor de NBB Beker staat er nu weer een competitie duel op het programma. Tegenstander is Upstairs Weert en deze ploeg is altijd lastig voor Hanzevast Capitals.

Steve Ross is na een goed gesprek weer opgenomen in het team en de beste rebounder van de competitie, Marcus Jackson, zit geblesseerd op de bank. Marco van den Berg mist Will Wittington die is zwaar door zijn enkel gegaan.

De ploegen beginnen beiden zeer geconcentreerd aan de wedstrijd. Ze nemen de juiste beslissingen in de aanval maar kunnen elkaar niet af stoppen in de verdediging. Het zorgt voor een close opening,hoge score en mooie momenten. Een van die mooie momenten is de alley-oop van Upstairs Weert die helaas niet wordt afgerond.

Upstairs Weert heeft een spelletje waarbij er veel driepunters worden geschoten. In de gehele eerste helft worden er maar twee geraakt evenals bij Hanzevast Capitals. Julian Khazzouh ontpopt zich zelfs als driepuntsschutter in de eerste helft. Hij is de enige van zijn team die er twee door het netje ziet glijden en het helpt hem om op weg naar zijn totaal van 23 punten vanavond.

De driepunters van Khazzouh geven lucht want de aanval van Upstairs Weert is erg effectief. Hanzevast Capitals blijft steeds bij maar kan steeds minder goed een gaatje vinden. Uiteindelijk door de bommen van de lange Australier kan de thuisploeg met vijf punten verschil gaan rusten, 40-35.

Na de rust dunkt Khazzouh de bal heerlijk door het netje en helpt zijn team zelfs aan de grootste voorsprong in de wedstrijd, 44-35. Maar nog geen 2 ½ minuut later is de voorsprong als sneeuw voor de zon verdwenen en heeft Upstairs Weert de leiding terug.

Zo golft het op en neer en komt de leiding terug bij de thuisploeg na een driepunter van Bellin. De nieuwe man zal hoogstwaarschijnlijk wel blijven maar is niet helemaal de speler die men zocht. De zoektocht ging uit naar een creërende low-post en dat is Bellin niet. Wel een nuttige speler die goed in de groep past volgens de coach.

Halverwege het derde kwart zien we de mooiste aanval van de wedstrijd. Na een steal van Thomas gaat hij zelf richting de basket en in de bucket gaat de bal naar Jansen. Jansen ziet in zijn ooghoek Chaz McCrommon insnijden en passt. McCrommon rondt deze aanval over drie schijven mooi af.

De hoogtepunten blijven verder zeer spaarzaam maar spannend blijft het duel zeker. Stapleton brengt zijn team weer op voorsprong en kunnen met 59-62 beginnen aan het laatste kwart. Het kan dus nog alle kanten op voor de twee teams.

De score is al relatief hoog maar kennelijk moeten er nog wat puntjes bij want de eerste minuten van het laatste kwart regent het driepunters. Twee voor Hanzevast Capitals geraakt door Novak en drie voor het trio Stapleton, Smith en Ross.

Steve en ik hebben gepraat en hij was geschorst omdat hij dingen niet uitvoerde die de coach van hem vroeg. Maar je hebt vanavond kunnen zien dat hij dat nu wel deed. Hij speelde prima., aldus Oliver van Kempen. De speler is samen met Nick Stapleton topscorer met 22 punten.

Na vier minuten afstandsschieten is het 72-73 en breekt money-time aan. Het blijft close tot twee minuten voor de tijd. Rogier Jansen de laatste tijd in mindere vorm en vandaag starter vanwege de absentie van Wittington slaat het definitieve gaatje. Zijn enige driepunter in de wedstrijd zorgt voor 82-76 en dat zal genoeg blijken te zijn. In de laatste minuten komen er nog 2 punten bij voor de bezoekers en acht voor Hanzevast Capitals. Uiteindelijk kan er met 90-80 weer een overwinning bijgeschreven worden voor Marco van den Berg.

Ik ben tevreden want dit is een belangrijke overwinning. We staan twee wedstrijden los van onze directe concurrenten en qua verliespartijen gelijk aan EiffelTowers. Ik vind Upstairs Weert en mijn team evenwaardig zijn. Cruciale aspect van vanavond is de aanvallende rebound, aldus de winnende coach.

Rebounds zijn zeer belangrijk en het grote reboundoverzicht is opvallend. 50-31 waarvan 19 aanvallende rebounds voor Hanzevast Capitals en 9 voor Upstairs Weert. Wij missen onze lange man Jackson en dat zie je terug in de statistieken. We hebben goed gespeeld. We controleerden de wedstrijd. Ongeveer 95% van de tijd hebben we als team gebasketbald maar in de laatste twee minuten niet. Dat is een kwestie van denkvermogen en we hadden hier dus moeten winnen. Het is jammer dat ze door onszelf dichtbij kunnen blijven., volgens Oliver van Kempen.