Hanzevast Capitals – Landstede Basketball

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Het zelfvertrouwen van Hanzevast Capitals heeft de afgelopen wedstrijden een flinke deuk opgelopen. De wedstrijd tegen Landstede Zwolle is een nieuwe kans om vertrouwen te herwinnen. Maar zoals elk seizoen is Landstede Zwolle een ploeg met beperkte middelen maar met een grote teamgeest. Die teamgeest zorgt ervoor dat het een lastige ploeg is en die ook van topteams kan winnen.

Vanavond blijkt de teamgeest weer erg groot en mentaal erg sterk. De eerste minuten zijn voor de bezoekers en lopen makkelijk zes punten weg. Daarna is het Chaz McCrommon die de eerste punten maakt voor Hanzevast Capitals. McCrommon is nu dus echt weer terug na maanden van blessureleed. Belangrijk in het team van Marco van den Berg want de rotatie blijft smal.

Na vijf minuten breekt er een periode aan waarin Landstede Zwolle wel schoten heeft maar alles er net niet in gaat. Het duurt tot vijf minuten in het tweede kwart. Tien minuten lang geen score voor de bezoekers en veertien voor de gasten. Het verschil is nu dus erg groot en daar zou Hanzevast Capitals wel inspiratie door moeten krijgen.

Niets is minder waar want zelfs tien minuten net-niet-ballen doet de gasten mentaal niet knakken. Het lijkt zelfs dat ze er sterker door worden want langzaam komen ze terug en bij rust is het gat nog meer zes puntjes.

Ik ben heel trots op mijn team. Chapeau en over die tien minuten. Ik heb niets veranderd., aldus coach Herman van de Belt.

De mannen van Herman van de Belt gaan na rust op weg om het gat helemaal te dichten. Langzaam aan slagen ze daar in. McCrommon en Brempong zijn de mannen voor rust na de onderbreking zijn het Brempong samen met Thomas. Brempong speelt een goede wedstrijd maar moet afhaken vanwege kramp in zijn been.

Nieuwe man Zachary Williams mag nog blijven tot aan de wedstrijd tegen Den Helder. Daarna zal de knoop doorgehakt worden. Ondanks de tien punten van vanavond is het nog maar de vraag of hij zal blijven.

Zes punten bij de rust en langzaam aan komt de spanning in de wedstrijd want de Nederlandse spelers van Zwolle vechten. Samen met het trio Bostain, Young en Punch komen ze op gelijke hoogte met Hanzevast Capitals. Thomas is de man die moeilijk te stoppen is en mag vaak aan de vrijeworplijn zijn balletjes erin mikken. Broodnodig want de andere guards brengen te weinig. Een sailliant detail want in de voorgaande wedstrijden lieten vooral de lange mannen het afweten.

Rogier is gewoon uit vorm. Hij komt zeker wel weer in vorm. Je hebt van die pieken, aldus coach Van Den Berg. Rogier maakt niet veel minuten en hij is minder opvallend als in de start van het seizoen. Zijn creativiteit is een eigenschap die het team nu minder beheerst maar McCrommon is een speler die het kan gaan brengen en vanavond al goed deed.

Bostain en Bunning blijken ware driepuntsschutters want in de laatste minuten schieten zij de ene bom na de andere binnen en blijft het puntje-puntje. De laatste bal voor Zwolle gaat er net-niet in en dus verlengen.

De vijf minuten verlenging is een wedstrijd op zich want waar Hanzevast Capitals tot een redelijke productie per kwart komt schieten ze nu er 18 punten in. Het killer-instinct van Daniel Novak beslist de wedstrijd. Zijn miraceleuze driepunter is de beslissing. Daniel heeft drie zwaar gekneusde vingers. Hij zat te twijfelen om te spelen en ik heb gezegd van waarom niet?. Uiteindelijk doet die het en wint voor ons de game, aldus de winnende coach.

Landstede Basketball moet in de laatste vijf minuten echt afhaken vanwege de foutenlast maar misschien ook de mentale klap van Novak zijn driepunter. Marco van den Berg kan niets zeggen over waarom het team het zo spannend maakt. Tien minuten geen score van je tegenstander zou genoeg moeten zijn om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen.

Over de voorgaande wedstrijden wil de coach nog wel wat uitwijden. We hebben last gehad van oververmoeid maar de supercompensatie komt er aan. Supercompensatie: je investeert, je wordt vermoeid maar daarna presteer je beter als toen je dit proces begon..