HanzeVast Capitals – Landstede Zwolle

HanzeVast Capitals bezig met zich te herstellen van de slechte start in de competitie kan verder stijgen door thuis Landstede Zwolle te verslaan. Gezien de historie tussen de twee teams zal het geen makkelijke overwinning worden. Het team moet het ook nog eens zonder Poels, Buchanan en Meijer. Buchanan heeft een hamstring-blessure en zal er de volgende wedstrijd tegen Leeuwarden weer bij zijn.

Het team uit Zwolle grijpt in no-time de leiding. Ondanks dat zij de Yank Danny Jones missen schiet het uit de startblokken met een arsenaal aan driepunters. Capitals kan er niet veel tegenover zetten behalve het gepruts zoals in de voorgaande wedstrijden. Viermaal lopen op rij, niet durven schieten, eenvoudige jumpshots missen en het publiek reageert dan ook met een fel fluitconcert.

Zo staat het na het eerste kwart al 11-21 voor Landstede Zwolle maar het scorebord laat ook een grote foutenlast zien voor dit team. Het tweede kwart is Raoul Heinen hot en scoort tien punten en met de hulp van Oppland komt Capitals langzij.

Heinen de man van het tweede kwart. S. Fisher wordt de man van de wedstrijd en dan rijst de vraag:wie is dat?. De nieuwe man van Capitals heeft een dubbele achternaam en staat onder deze naam op het scoreformulier maar is beter bekend als Shantey Legans. Coach Boot heeft een zeer goed gevoel bij deze jongen. Hij is intelligent, kan goed schieten maar ook bij hem is het nog wel afwachten en hij moet feller worden. In de minuten dat hij speelde is hij aanwezig en neemt hij de leiding over van Hinson.

Na een vernietigende 16-0 run in het tweede kwart is het 36-37 en breekt de gebruikelijke rust aan. Meestal loopt Capitals in het derde kwart heel snel uit maar vandaag is het anders. Zwolle blijft goed bij en het wordt een puntje-puntje-wedstrijd. Driepuntertje Hinson, driepunter voor Hadash en zo blijven de teams dichtbij elkaar tot het eind van dit kwart.

Opmerkelijk detail is de beperkte inbreng van de centers van Ton Boot. Die schieten in de eerste dertig minuten maar dertien puntjes bij elkaar waarvan de helft middels vrije worpen. Vooral John Turek laat zich niet zien vanavond met 1 uit 6 veldscore en 4 fouten.

Een gaatje van twee punten (57-55) in het voordeel van Capitals bij het begin van het vierde kwart. Daarnaast hebben ze een groot voordeel in fouten. Zwolle heeft inmiddels al vier spelers op vier fouten. De Groningers schieten nu weg en een lam geslagen Zwolle heeft het nakijken. In rebounds grist HanzeVast Capitals nog even handenvol rebounds onder de borden vandaan en is het dus echt een gelopen koers.

Uiteindelijk zullen Van der Kamp en Hadash het einde van de wedstrijd niet halen. De grote uitslag van 80-65 is niet de wedstrijd geweest alsdus de analyse van Ton Boot. Hij vervolgt zijn analyse met de conclusie dat het een goede wedstrijd was. Niet qua scores maar wel qua consistentie en felheid. Je verliest snel en wint heel langzaam en zo was het vanavond ook, vindt hij.

Zijn collega Mark van der Schutterhoef is blij met het goede begin in de wedstrijd. We hadden afgesproken goed te beginnen en niet zoals afgelopen donderdag tegen de Matrixx en dat is gelukt en jammer dat we het niet langer dan 35 minuten hebben vol kunnen houden.

Achteraf mag je concluderen dat je moeilijk kan verliezen als je elf aanvallende en in totaal negentien rebounds meer pakt als de tegenstander en 22 vrije worpen meer mag nemen. Raoul Heinen de man die zijn ploeg op sleeptouw nam in het tweede kwart vind dat zijn team nog niet uit de moeilijke periode is. Zijn coach heeft wel het gevoel dat het team nu op de goede weg is.

Mogen we ook eens een gelukje hebben?, is de slotopmerking van Heinen en hij slaat de spijker misschien wel op zijn kop.