Hanzevast Capitals – Matrixx Magixx

Inzet van de wedstrijd is de tweede plaats. Op papier zijn de twee teams gelijkwaardig en qua bezetting kennen ze ook problemen. Hanzevast Capitals zag onlangs Simon Conn uitvallen. Komende week wordt er een MRI-scan gemaakt. De hoop is op een blessure die hem een paar weken aan de kant houdt. De blessure kan ook dermate ernstig zijn dat we hem dit seizoen niet meer zien spelen.

Michael Schuurs heeft tijdelijk Antoine Jordan terug zien keren op het oude nest van de Matrixx Magixx. We missen drie belangrijke spelers op dezelfde positie. Allemaal jongens die creëren en zo ruimte maken voor anderen.

De thuisploeg neemt na twee minuten vol met missers de leiding. Als het 7-0 is komt pas de eerste score van de Matrixx Magixx. Gerrit Brigitha krijgt de punten achter zijn naam. De center is in vorm de laatste tijd en doet het ook vanavond erg goed. Hij is nadrukkelijk aanwezig, scoort veel en wordt zelfs topscorer van zijn team met 17 punten.

Twee minuten voor het einde van het kwart is de stand 16-15 en is Matrixx Magixx weer op gelijke hoogte. Hanzevast Capitals neemt direct een time-out om orde op zaken te stellen. Dat lukt want direct na de time-out maakt het team zeven punten. Aan het eind van het eerste kwart is het 23-17.

Brigitha schiet twee driepunters binnen en zijn team gaat bij 25-27 voor het eerst aan de leiding. Dat is de start van de puntje-puntje-wedstrijd die tot aan het eind zal duren. Mede veroorzaakt door het rommelige spel van beide teams. Er worden legio eenvoudige kansen zoals simpele lay-ups gemist en veel balverlies.

De oudgediende Eric Nelson is solide zoals altijd en neutraliseert volgens Marco van den Berg de gehele low-postgame van de Hanzevast Capitals. Je ziet het nooit terug in de statistieken maar hij is misschien wel de beste center in de competitie. Khazzouh wordt helemaal weggespeeld door hem., aldus de coach. De Aussie Khazzouh pakt wel acht rebounds waarvan zeven aanvallende.

Het balverlies zorgt ervoor dat Matrixx Magixx af en toe weer even afhaken. Zoals in het derde kwart bij de stand 40-40. Nick Domhof speelt een redelijke wedstrijd maar zijn twee turnovers op rij zorgt weer voor een voorsprong bij de thuisploeg. Daniel Novak schiet met een driepunter de stand naar 49-42. Maar zoals gezegd blijft het puntje puntje en kan Hanzevast Capitals deze voorsprong niet vasthouden.

Zelfs op een minuut voor het einde heeft het team weer een gaatje van zes punten (76-70) en kan het niet vasthouden. Op papier is het genoeg om eenvoudig de overwinning veilig te stellen. Niets is minder waar want Nelson maakt vanaf de vrijeworplijn 76-72, Antoine Jordan 76-74 en het volgende schot wordt geblockt. Brempong slaat de aanval af en zorgt voor de overwinning. De fullcourt-press van de Matrixx Magixx heeft veel geholpen in die laatste minuut maar helaas niet genoeg.

Aan de hand van de statistieken mag je afvragen hoe de wedstrijd met zon klein verschil is afgelopen. Schotpercentages van Matrixx Magixx liggen niet boven de 40% behalve voor de vrije worpen. Twee uit tien driepunters voor Ryan Sears bijvoorbeeld. Voor Hanzevast Capitals levert Rensford Brempong goede cijfers af want er staan 16 punten en 14 rebounds achter zijn naam. Torey Thomas, meestal weinig scorend, komt ook tot een totaal van 16 punten en 10 rebounds.

Michael Schuurs somt drie redenen op waarom zijn team niet heeft gewonnen. Allereerst te snel schieten en dat is dus niet slim spelen. Als tweede de misschien wat rare calls en als laatste te weinig driepunters. We hebben drie kwarten lang ook grote moeite gehad om Torey Thomas af te stoppen.

De teams zijn gelijkwaardig. Dat zag je vanavond en als je naar onze centers kijkt dan moeten ze meer gaan creëren. Khazzouh is volledig weggespeeld door Nelson ondanks zijn zeven aanvallende rebounds, vindt winnend coach Marco van den Berg.

Volgens optimistische schattingen kan Chaz McCrommon over drie weken weer enkele minuten meespelen. Dat is goed nieuws. , vindt de coach van Hanzevast Capitals.