Hanzevast Capitals verpletterd EiffelTowers

Op een ongebruikelijke woensdagavond wordt de inhaalwedstrijd tussen Hanzevast Capitals en EiffelTowers Den Bosch gespeeld. De ploeg uit het Zuiden is in principe compleet en fit maar wacht nog steeds op de komst van Jerome Beasley.

De situatie bij de thuisploeg is wel anders met vier geblesseerden. Ze zullen er allemaal weer zijn bij de eerste play-offwedstrijd. Sebastien Bellin speelt mogelijk zaterdag al weer mee met het team.

Hanzevast Capitals heeft al de derde plaats binnengesleept en heeft theoretisch een kleine kans op de tweede plaats. Thuis met meer dan 23 punten winnen van EiffelTowers lijkt een onhaalbaar scenario. Daarna moet Hanzevast Capitals winnen van Bergen op Zoom en EiffelTowers verliezen.

Het onhaalbare scenario lijkt misschien toch haalbaar want de start van de wedstrijd is wervelend. Hanzevast Capitals opent met twee driepunters van Will Wittington. Halverwege het kwart leidt de thuisploeg met 10-2.

EiffelTowers lijkt toch nog niet helemaal bij de les te zijn. Mogelijk heeft het oponthoud tijdens de reis naar Groningen hier een rol in. “In plaats van anderhalf uur van te voren maar drie kwartier voorbereiding is niet optimaal. Maar het is geen excuus. “, aldus Don Beck.De mannen van Marco van den Berg gaan rustig door met een galavoorstelling driepunters schieten. Vijf in het eerste kwart en EiffelTowers komt maar tot een enkele driepunter en negen puntjes. EiffelTowers komt in het begin van het tweede kwart terug tot zes puntjes (22-16) maar als Novak weer twee driepunters raakt is de wedstrijd zo blijkt later voorbij.

Anthony Richardson is in de eerste helft de enige speler aan de zijde van Den Bosch die makkelijk zijn puntjes maakt. Tweemaal toont hij zijn sprongkracht en dunkt de bal heerlijk door het netje. Maar zijn derde dunk in dit kwart mislukt. De bal stuitert hard en hoog van de ring en zijn lichaamstaal straalt frustratie uit.

Aangezien Hanzevast Capitals drie spelers mist moet het terugvallen op alle jonge Nederlandse talenten. Op Sander de Roos na spelen ze allemaal en zeker Mladenovic doet het zeer goed. Beheerst en met lef neemt hij de rol van point guard op zich. Zijn score komt op tien puntjes waaronder twee driepunters. Will Wittington is de man van de eerste helft met vijf bommen. In het tweede bedrijf voegt die daar nog een aan toe. Zijn teamgenoten nemen de bediening van het driepunts-pistool over en denderen rustig door. EiffelTowers heeft nog niet de spirit gekregen na een kwartier rust en zo loopt het verschil op richting de twintig en later zelfs dertig punten. Het onhaalbare scenario begint binnen bereik te komen. In de laatste paar minuten van het derde kwart plaats EiffelTowers een run van 6-0 en loopt het verschil terug tot negentien punten.

Bij de score 63-44 wordt er begonnen met het laatste kwart. De vraag is nu of Hanzevast Capitals met meer dan 23 punten gaat winnen of niet. Mede dankzij het reboundwerk en de punten van Khazzouh wordt de voorsprong weer groter en wordt winnen met +23 mogelijk. De laatste minuten zijn de spelers van Don Beck zeer fel want ze willen de tweede plaats niet opgeven. Helaas is het te laat en het driepunterfestijn is afgelopen bij 89-63.

De statistieken tonen aan dat Hanzevast Capitals zijn tegenstander van afstand heeft verslagen. Onder het kopje “driepunterpunten” staat 18 voor de gasten en 48 voor de thuisploeg. Punten uit turnovers (24-15) verklaren ook het grote verschil. Anthony Richardson eindigt met een double-double en Brempong is de enige speler die niet in de wedstrijd zat bij de thuisploeg. Nul punten en alleen 7 rebounds. Opvallend zijn de negen assists voor Torey Thomas.

“Normaal gesproken is de intensiteit en energie naar tevredenheid. We hebben in de laatste elf wedstrijden er twee verloren. Dus dit verlies baart me geen zorgen en zegt niets over ons in de play-offs. We zijn een beetje vermoeid vanwege het drukke seizoen. De beker gewonnen op een gemiste lay-up na de Final Eight van de Europa Cup niet gehaald. Oponthoud onderweg maar dat zijn geen excuses. Groningen heeft ons op ieder aspect van het spel verslagen”, aldus de verliezende coach Don Beck. “We zijn klaar voor de play-offs en zoals vanavond zie je dat als wij onze schoten maken we iedere ploeg een moeilijke wedstrijd kunnen bezorgen. Daarnaast geloofde ik er in dat we met +23 konden winnen.”, volgens Marco van den Berg.