Hanzevast Capitals – Rotterdam Challengers

De play-offs van seizoen 2008-2009 zijn begonnen. Het toetje van het seizoen betekent een maand vol met spannende wedstrijden, drama en vreugde. Wedstrijden tijdens de play-off zijn vaak wel spannend maar kwalitatief niet goed vanwege de druk en zenuwen.

Hanzevast Capitals speelt zijn eerste kwart-finale thuis tegen Rotterdam Challengers. Alle geblesseerden bij de thuisploeg zijn weer inzetbaar. Twee weken geleden speelden beide teams ook tegen elkaar in Groningen en won de thuisploeg makkelijk.

Maarten van Gent heeft er veel aan gedaan om het de tegenstander moeilijk te maken. Hij sprak na afloop van de wedstrijd op 2de Paasdag over verrassingseffecten. De verrassing die hij vanavond uit de hoge hoed tovert heet full-court press.

Zeker de eerste helft heeft Hanzevast Capitals veel moeite met de press. Inbound-passes worden onderschept en ballen die zomaar over de lijn gaan. Het lijkt of de thuisploeg last heeft van de playoffs-zenuwen want het schieten verloopt ook niet soepel. De meeste punten komen vanaf de vrije worplijn. Willen we hier winnen dan moeten we niet afwachten maar meteen druk zetten op de man met de bal, aldus Maarten van Gent.

Rotterdam Challengers blijkt niet in staat om de intensiteit de gehele eerste helft vol te houden en zo kan de thuisploeg iets terug komen. Het is vooral de kleine Torey Thomas die zijn ploeg dichterbij brengt. Hij brengt in het tweede kwart bijna solo het verschil terug tot 32-38 bij de rust.

Tijdens de onderbreking is er waarschijnlijk gesproken over intensiteit want Hanzevast Capitals speelt na de rust veel feller dan voor de pauze. Thomas hoeft nu niet meer alleen te knokken tegen de formatie uit Rotterdam. Will Wittington schiet met nog vier minuten te gaan 44-44 op het bord en dan volgt het incident waar Bellin bij betrokken is.

Bellin ligt gestrekt op de vloer na een dreun uitgedeeld door Nwankwo. De scheidsrechters hebben het niet gezien en Nwankwo blijft dus onbestraft. Bellin loopt witheet richting de scheidsrechters en zijn tegenstander om verhaal te halen. Scheidsrechters, spelers en coach Van den Berg kunnen amper voorkomen dat Bellin ook gaat slaan.

Vanaf de bank provoceert Bellin want hij gebaarde naar de Rotterdamse spelers op het veld dat hij Nwankwo de keel zou doorsnijden. Een zeer negatief optreden van beide spelers die de wedstrijd volledig doet kantelen. Het publiek gaat zich met de wedstrijd bemoeien en dat geeft Hanzevast Capitals vleugels.

Na de klap komt het publiek erin en wordt het een mentale zaak. Als je wilt winnen dan moet je er vol voor gaan en je kansen pakken. Dat geldt ook in het dagelijkse leven maar minder. Dat gebeurde dus niet meer, aldus Maarten van Gent.

Het publiek als zesde speler helpt Hanzevast Capitals en het team spurt weg van 44-44 naar 70-56 met nog vijf minuten te spelen. Sebastien Bellin komt weer in het veld en ontlokt een dubbelfout waarbij Iti ook wordt bestraft. Het is zijn vijfde fout en Bellin glimlacht als de tegenstander van het veld moet.

Walker en Sally proberen nog om met hun team weer aan te haken. Twee driepunters van hun plus de missers van Capitals brengt het verschil zelfs weer terug naar twee puntjes (73-71). Het traditionele fouten maken en dan vrije worpen nemen is zeer nuttig. Thomas en Jansen missen drie van de vier vrije worpen waardoor Rotterdam Challengers tot aan het fluitsignaal een kans op de overwinning heeft gehad.

We waren in de tweede helft beter in staat om de press op te lossen. Het staat 1-0 en dat is nu wat telt. Zaterdag is weer een nieuwe wedstrijd en verder wil ik niet kijken., verteld de winnende coach. Het voelt alsof je een pistool op je kop hebt. Ik denk dat ze dan wel willen lopen. Maar misschien denken ze ook wel over dat ze zondag weer thuis kunnen zijn, verteld de Rotterdamse coach.