Hanzevast Capitals – Zorg & Zekerheid Leiden

Hanzevast Capitals heeft inmiddels weer een fitte selectie. Helaas kan dit niet gezegd worden van Z&Z Leiden. Zij missen naast McGowan ook nog Mick Burger en Seamus Boxley daarnaast is Walther wel in staat om te spelen maar ondervind nog wel hinder van een polsblessure.

Beide teams hebben een overwinning hard nodig om het vertrouwen op te vijzelen. Zeker voor de Groningers is het hard nodig na twee nipte nederlagen in eigen huis.

Op papier is Hanzevast Capitals sterker en in het eerste kwart komt dit duidelijk naar voren. Snel wordt er een voorsprong van tien punten opgebouwd en lijkt het een makkelijk avondje te worden voor de thuisploeg.

Onder leiding van het jonge talent Joey Schelvis en David Chiotti komen de gasten in het tweede kwart op dreef en helemaal terug in de wedstrijd. De eenvoudig opgebouwde voorsprong voor Groningen verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Frank Schaftenaar schiet op twee minuten voor de rust tweemaal een driepunter binnen en brengt daarmee zijn ploeg bijna op gelijke hoogte. Marco van den Berg kan niets anders dan in een time-out vluchten en het momentum van Z&Z Leiden doorbreken.

Schaftenaar is een van de Nederlanders die vanavond veel brengt voor Z&Z Leiden. Coach Ivo Boom roemt na afloop ook zijn tomeloze inzet. David Chiotti, Frank Schaftenaar en Joey Schelvis tonen altijd een tomeloze inzet en dat Joey hier bij zit zegt genoeg, aldus de coach.

Na de rust ontpopt Rogier Jansen zich als beste speler aan Groningse zijde en staat aan de basis van de uiteindelijke overwinning. Zijn driepunter direct na de hervatting is het begin van een kleine 7-0 run wat uiteindelijk de beslissing zal zijn. Z&Z Leiden blijft wel goed vechten maar zeker in het laatste kwart slaat de vermoeidheid toe.

Driemaal Will Wittington vanachter de driepuntslijn laat de score ineens erg hard oplopen naar 67-50. Voor Leiden dat is moe gestreden is het niet meer mogelijk om iedereen af te stoppen. De gaten in de verdediging zorgen nog voor een aantal hoogtepunten zoals de alley-oop van McCrommon.

Marco van den Berg is na afloop tevreden. Ik vond de rebound en defense goed. Opvallend is dat de kleine Torey Thomas de beste rebounder van de wedstrijd is.

Aanvallend weet ik dat we nog veel beter gaan worden maar ik weet ook Leiden veel beter gaat worden. Joey Schelvis is een heugelijk feit in deze barre tijden voor het Nederlandse basketball, volgens coach Marco van den Berg.

Coach Ivo Boom slaat de spijker op zijn kop door te stellen dat zijn team op cruciale plaatsen blessures heeft. Het team zit in een moeilijke fase. Vanavond hebben we zeker hard gewerkt maar we zijn nog niet gretig genoeg in de rebounds.