heren eerste klasse: Tonego ’65 – Dunckers

Zonder sterallures maar met het karakter van Rocky Bilboa versloeg het jonge Tonego het geroutineerde Dunckers uit Hilversum. In een wedstrijd met vele verhalen bleek Tonego over een ongelofelijke veerkracht te beschikken! In een werkelijk beschamend eerste kwart werden de Haaksbergenaren op een 5-21 achterstand gezet. Op dat moment had de grootste optimist geen stuiver meer voor de Tonegianen gegeven. Ook het zo verafschuwde gemopper op elkaar stak de kop weer op waardoor een goed eindresultaat verder weg leek dan ooit. Toch gebeurde er iets met de ploeg in de onderbreking tussen het eerste en tweede kwart. Echt uit te leggen is zoiets niet maar het is de magie die extra krachten lijkt los te maken bij sportmensen die ten kostte van alles niet meer willen verliezen en overtuigd zijn van elkaars kunnen. Het tweede kwart liet dan ook een totaal ander wedstrijd beeld zien en puntje voor puntje knokten de youngsters van coach Samir Tanovic zich terug in de wedstrijd. Het tweede kwart was voor Tonego 29-16. Wat resulteerde in een 34-37 rustand. Uit een schier onmogelijke achterstand zat de Haaksbergse club weer in de wedstrijd en proefde dat er wat te halen was tegen de nummer vijf van de eerste divisie. Het derde kwart voltrok zich als een mooie film voor de ogen van de toeschouwers. Na nog enkele minuten tegen een kleine achterstand te hebben aangekeken. Leek het erop en erover te zijn voor de oosterlingen. Via driepunters van Henze Legters en Bjorn Mulder nam het een voorsprong van vijf punten. Jammer was wel dat de Dunckers het verder wel genoeg vond en niet meer mee wilde werken aan het Tonego feestje. Inmiddels was Junior Frank van Ek ook aanwezig. Het jonge Haaksbergse talent stond wel op het wedstrijd formulier maar was nog niet in de hal omdat het met de junioren ook nog een wedstrijd moest afweken. Het laatste kwart begon met een 51-51 stand. En de spanning was letterlijk voelbaar in de oude sporthal de Els. Via een mooie driepunter van Jeff Loomis nam L.A.-Tonego’65 weer een voorsprong. Loomis speelde trouwens geen gelukkige wedstrijd maar ook hij vocht hartstochtelijk mee voor de overwinning. Na even de wedstrijd te hebben gedicteerd nam de ploeg uit Hilversum het weer over. Tonego verspeelde niet alleen een mooie voorsprong maar ook spelers. De foutenlast nam toe en de eerste die mocht gaan zitten met 5 fouten was Bjorn Mulder die al gauw gezelschap kreeg van Bas de Vries, die weer alles gaf wat hij in zich had. De zorgen werden echter groot toen ook de voorsprong verdween. Met nog 1 minuut op de klok stond er een 73-76 stand op het bord. Met twee vrije worpen voor de Dunckers leek het pleit beslecht voor de lange mannen uit Haaksbergen. De vrije worpen werden benut en de achterstand leek nauwelijks nog te overbruggen. Maar weer toonde het team veerkracht. Legers bracht de stand terug tot 76-78. Met nog 32 seconde te spelen leek de basketbalclub uit Hilversum alle troeven in bezit te hebben. Een lange aanval en een score zou het voor Tonego onmogelijk maken om nog terug in de wedstrijd te komen. De lange aanval kwam er maar de score bleef uit. Op dat moment brak het sprookje Frank van Ek aan. De zoon van ex-Hatrans Tonego ster Bouke van Ek bleek over ijs in zijn aderen te beschikken. Met nog 7 seconden op de schot klok nam hij zijn eerste schot van de wedstrijd en bracht de stand op 78-78. Er werd niet meer gescoord en er brak een bizarre verlenging aan. In deze verlenging leek Tonego aan het langste eind te trekken. Via prima scores van Peter Deumer, Henze legters en wederom Frank van Ek nam het een voorsprong van 5 punten met nog twee en halve minuut te gaan. Maar weer leek het bizarre het van de realiteit te winnen. Tonego had nog maar 4 spelers op het veld staan. Jeff Loomis, Henze Legters, Bas Leijssenaar en Koen van Boggelen mochten allemaal gaan zitten met 5 fouten. Waardoor uitblinker Nizarre Henriquez, Duncan Hoeve, Frank van Ek en Peter Deumer moesten stand houden tegen 5 Hilversummers. Dit deden zij echter met zoveel passie en intelligentie dat deze wedstrijd als een hele bijzondere in het geschiedenis boek van Tonego zal worden bij geschreven. Dunckers probeerde van alles maar deze 4 karakter boys hielden stand. Bij 90-89 en ruim twee uur basketbal kon Tonego zijn geluk niet op en stond de Els op zijn kop.