interview David Bell

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

In de nazomer en aan het begin van het seizoen 2011-2012 wordt er met veel trots een nieuwe speler aangekondigd bij GasTerra Flames. De speler krijgt ook nog eens een ongebruikelijk contract. Speler en club zijn twee seizoenen aan elkaar gekoppeld.

De club en coach zijn in hun nopjes met het aantrekken van David Bell. De guard die in de Duitse Bundesliga veel aandacht trok. Hij stond na het seizoen vierde op de lijst van best scorende spelers in de competitie.

Veel buitenlandse spelers wonen tijdens de competitie alleen en zijn genoodzaakt om hun familie thuis achter te laten. David Bell is een geluksvogel in dat opzicht. Vorig seizoen in Duitsland is mijn vrouw mee verhuisd. Ze heeft een baan als online-lerares en kan dus van overal werken. Ben er erg blij mee en ze raakte dus ook nog eens zwanger. Ze is even naar de Verenigde Staten terug gekeerd voor extra zorg maar inmiddels wonen we weer alle drie samen in Groningen. Een best goede deal al zeg ik het zelf. Inmiddels is junior Bell alweer een half jaar oud en ziet regelmatig zijn vader aan het werk.

David Bell raakte op 13-jarige leeftijd in aanraking met de balsport. Daarvoor sloeg hij ook regelmatig een balletje golf maar basketball werd het uiteindelijk. Ik kwam thuis met een uitnodiging voor een try-out van een schoolteam. Heb gevraagd aan mijn moeder of ik mocht deelnemen. Om eerlijk te zijn weet ik niet meer waarom ik deze uitnodiging kreeg. Maar ik vond het prachtig en ben het daarna blijven doen.

In die tijd ontdekte ik dat basketballer mijn beroep moest gaan worden. Mijn familie heeft me daarin ook altijd gesteund. Na dit team ging ik naar de universiteit van Montana om er psychologie te gaan studeren. In Montana kreeg ik te horen van mensen om me heen dat ik een kans had om professioneel basketballer te worden. Daar ben ik toen mee aan de slag gegaan.

In Montana ontmoet David Bell de dame die later zijn vrouw zou worden. Zij steunde me ook terwijl ze toch graag een stabiele familie willen. Het zorgde voor ups en downs in onze relatie maar ze bleef bij me. Het was voor haar tenslotte heel makkelijk om van gedachten te veranderen zeker als je zelf weg bent voor een aantal maanden. Direct na afronding van mijn studie had ik een half jaar geen team en deze periode had het breekpunt kunnen zijn in mijn carrière. Zeker ook omdat ik niet heel veel geld verdiende op dat moment.

Zoals veel basketballers heeft David Bell ook wel gedacht om in de NBA te gaan spelen. Tuurlijk had ik dat best gewild. Maar nadat ik besloot professioneel te gaan basketballen wilde ik een betere speler worden. De beste speler die ik zou kunnen worden. Heb mijn best gedaan om de NBA te halen maar dat is onwijs moeilijk.

Om beter te worden trainde de point-guard gewoon door in de zomer en probeert hij elk seizoen een aspect van zijn spel te verbeteren. Ik heb geleerd daar focus te houden en veel toewijding te hebben voor waar je in gelooft dan krijg je uiteindelijk wat je wil. Het gaat altijd met ups en downs maar blijf dan gewoon je focus houden. Daarom bleef ik ook in de zomers gewoon hard werken. Tijdens mijn overstap van voor de lol basketballen naar professionele speler leerde ik dat ik consistent moest blijven. Consistent in schieten en daarna ook in verdediging. Dat is een enorme uitdaging als je van school komt want de nieuwe situatie is heel anders.

Een aspect dat ik heb proberen toe te voegen aan mijn spel is leiderschap. In Duitsland had het team dat nodig en werd dat van mij verwacht. Niet een leider in de zin van schreeuwen naar teamgenoten. Meer een leider die ziet in welke situatie we als team zitten en wat het team nodig heeft. Proberen het spel beter in te schatten. Hierdoor kan een teamgenoot beter worden betrokken in de aanval of kan ik zelf een beter schot nemen. Ik pas me aan en als ik zelf geen bal mag schieten maar we daarmee wel winnen dan vind ik het prima.

Een leider worden op het veld is niet een fundamental wat je leert door vaak een bepaalde drill uit te voeren. Maar David Bell is er wel beter in geworden dus dan rijst de vraag hoe hij dit heeft gedaan. Het klinkt ook als moeilijk maar in D-League leer je bijvoorbeeld veel door films te kijken. Daar heb ik veel gelet op het herkennen van het momentum, tempo lezen van de game en hoe je dit overbrengt naar het team. Uiteraard heb ik ook gekeken hoe ik deze kennis kon toepassen in mijn eigen spelen. Inmiddels kijk ik tijdens mijn work-outs in de zomer ook veel films.

De eerste club voor de point guard werd een ploeg in Zwitserland. Daar speelde hij vooral als shooting guard. Een moeilijke tijd voor mij. Ik worstelde heel erg met het feit dat mijn familie en vriendin ver weg waren. Daar heb ik het mentaal zwaar mee gehad gedurende deze tien maanden. Ik was ook nog erg jong toen ik de plas overstak. Mogelijk was ik dus ook wel niet volwassen genoeg.

Na Zwitserland ging de reis verder in Finland en daarna terug in de Verenigde Staten een paar ploegen in de CBA en D-League. Vervolgens weer terug naar het Europese vaste land.

In Frankrijk kwam ik terecht bij een een fijn team waar ik een blessure moest opvangen. Heb er daarom maar drie maanden gespeeld. Een team in de D-League wilde me ook graag halen na dit korte verblijf in de Pro B. Ik kon ook blijven in Frankrijk maar wilde wel terug. Ik had op dat moment namelijk het gevoel dat ik sneller zou leren en ontwikkelen in de Verenigde Staten. Mijn ontwikkeling zou sneller gaan als ik tegen die goede spelers kon spelen. David Bell keerde dus andermaal terug naar de Verenigde Staten.

Andermaal een leerzame tijd in de D-League wordt het weer een Europese competitie. De Duitse laagvlieger Phoenix Hagen biedt de speler een contract aan. We hebben een hoop mensen verbaasd in de Bundesliga. Bijna de play-offs gehaald en veel mensen zagen ons liever niet in de play-offs. Het snelle en hoog tempo basketball bracht ons succes. Vooraf werd er door niemand verwacht dat we zouden overleven. Uiteindelijk heb ik er een gemixt gevoel aan dit seizoen overgehouden. We hebben enigzijds goed gepresteerd maar niet de play-offs gehaald.

Het gevoel wat er overblijft na het avontuur in Duitsland maakt heel helder waar David Bell voor wil gaan. Voor ik mijn jersey aan de wilgen hang wil ik een kampioenschap hebben gewonnen. Dat is op elk niveau en overal erg moeilijk maar dat is wel mijn doel. De historie hier in Groningen en de perspectieven zagen er zo goed uit dat ik daarom hier ben neer gestreken. Geld is voor mij niet de belangrijkste drijfveer.

Opmerkelijk is dat David Bell al vroeg overstap naar GasTerra Flames. Tenslotte had hij een goed seizoen achter de rug in Duitsland. Door de goede perspectieven heb ik vroeg getekend in Groningen. Mogelijk kon ik ook wel elders in Duitsland een plekje verwerven maar daar wilde ik niet op wachten.

Groningen is de nieuwe woonplaats geworden voor David Bell. Hier in Groningen is het toch wel anders in mijn thuisland. De grachten maar ook al die fietsen maken het verschil. De fans zijn hier net als in Hagen weer fantastisch.

David Bell is zeer positief over zijn nieuwe ploeg. De ploeg is misschien wel de beste waarin ik heb gespeeld en ook nog eens de leuk. Ik vind het wel verbazingwekkend dat het vanaf de start zo goed klikt. Ik heb wel ervaren dat er meestal wel een persoon is die er niet helemaal bij past.

Na de aanstelling van coach Hakim Salem zijn er vragen gesteld over dat de club een erg jonge coach heeft aangesteld. De coach is jong maar dat is voor mij geen probleem. Voor mij is het belangrijk dat hij weet wat hij wil en zijn doelen bij die van mij passen. Dat is zeker het geval en het is meer een nieuwe ervaring. Ik hoef niet perse van de coach te leren. Je kan ook iets leren van een baby.

De eerste officiële wedstrijd is de verloren SuperCup. Sinds Zwitserland niet meer van dit soort kleine sporthallen gezien. Maar voor mij ging het niet goed. Ik had niet de focus door prive-omstandigheden. Het is geen excuus want mijn spel was gewoon slecht. Daarna is het beter gegaan.

Gedurende het seizoen heb ik vaak met de coach gesproken over verbeteren. Nooit in het bijzonder een element zoals defensie. Hiermee reageert David Bell impliciet over het presteren van de point guard in het begin van het seizoen. Het team is op dit moment ook beter in verdedigingen dan aanvallen. Om voor de prijzen te gaan zullen we consistenter moeten worden. Tijdens een wedstrijd is de intensiteit gewoon nog niet altijd even goed. Daar werken we nog steeds hard aan.

Mijn streven voor dit seizoen is de nasmaak van vorig jaar weg te spoelen en een kampioenschap te winnen. Ik ben erg blij met mijn roadtrip die ik heb gemaakt en zeer gezegend met mijn baan als basketballer.