Jacob Bergsma is vandaag in de rust van de bekerfinale tot Lid van Verdienste benoemd

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Jacob Bergsma is vandaag in de rust van de bekerfinale tot Lid van Verdienste benoemd. Hij houdt zich al 25 jaar bezig met verzamelen van statistieken over de ere-divisie heren en het nationale mannenteam. Als je hemt spreekt dan rakelt die in hoog tempo allerlei prachtige anekdotes op en weet verbazingwekkend veel namen en cijfers uit zijn hoofd.

Deze finale is zeer waarschijnlijk de bekerfinale met de laagste score.

Dan komt natuurlijk de vraag wat drijft zon man om dit te doen. Het antwoord is verbluffend eenvoudig maar met zoveel passie uitgesproken. Omdat er anders geen hond is die het doet. In de twee jaar dat ik weg ben geweest is precies de periode van het gat in mijn gegevens. Ik heb er ongelofelijk en onvoorstelbaar veel tijd in gestoken. Vroeger zat ik dagen in de universiteitsbibliotheek microfiches te bekijken. Heb veel dagen in de vergeelde dozen van de bond gespit. Tegenwoordig is het wel eenvoudiger dan vroeger.

Zijn archief aan cijfers is indrukwekkend. Naast 25 jaar statistieken over de heren gaat het archief voor de vrouwen ook al terug tot aan 1994. Zijn benoeming vindt Bergsma maar niets. Hij blijft bescheiden.

De benoeming is een beetje overdone. Ik wil me namelijk absoluut niet spiegelen met personen als Kees Akerboom senior. Die staan echt mijlenver voor op me.

In de huidige tijd waarin IT-ontwikkelingen snel gaan is bij Jacob Bergsma de tijd stil blijven staan. Het programma wat ik gebruik voor de invoer van mijn gegevens stamt uit 1985. Werkt nog steeds prima!.