Landstede Basketbal wint eerste landstitel in historie van de club

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Een uitverkocht Martiniplaza inclusief een goed gevuld uitvak maken zich op voor wedstrijd 6 uit de finale. Steun kan de thuisploeg goed gebruiken van de zesde man want Landstede Zwolle staat op matchpoint. De druk om te winnen is aanwezig en de wedstrijd winnend afsluiten zal voor beide teams een hele opgave worden.

In de eerste minuten is het voel- en zichtbaar bij beide ploegen dat er spanning is. In de eerste minuten worden veel eenvoudige ballen gemist. Meest opmerkelijke moment is de dunk van Grant Sitton waarbij de bal op de ring komt en hoog omhoog stuitert. Geen score dus voor de thuisploeg. Een driepunter van Gipson zorgt voor 5-5 na ruim vijf minuten spelen.
“Als het na vijf minuten spelen 5-5 is ben ik heel tevreden” , aldus de coach van Landstede Zwolle.

Daarna breekt een periode met veel tumult aan waarbij coach Erik Braal een technische fout krijgt. De score wordt benut en zo pakt Landstede een 5-8 gaatje. Een minuut voor het einde krijgt Gipson ook een technische fout voor flopping. Het brengt Landstede Zwolle niet van de wijs en na het eerste kwart is het 10-18.

Donar is niet in staat om het gat te dichten. Na een technische fout van Slagter is het Keane die vanaf de vrije worpen de marge over de tien punten maakt. Het is dan 17-29 en het wordt langzaam duidelijk dat als Donar zicht wil houden op de titel er wat moet gaan gebeuren.

Vlak voor de pauze is er een enorm fluitconcert als Erik Braal nogmaals een technische fout krijgt en dus de zaal moet verlaten. In deze cruciale fase in de finale moet de coach van Donar gewoon weg. Meindert van Veen neemt zijn coaching taken over.

In de rust is het 23-41 en zitten de bezoekers op rozen. Maar de strijd is nog niet gestreden want afgezien game vijf was de hele serie heel close.
Het spelbeeld van weinig scoren en veel vrije worpen veranderd na de rust. De ballen van ver beginnen aan beide zijden te vallen. Het gat loopt nog wel op tot 22 punten. Vooral Dorsey-Walker gooit er een paar ballen in en zo eindigt kwart drie bij 47-69.

Een groot en schier onmogelijke taak om dat te kunnen overkomen maar Donar richt zich nog een keer op. Full court press en zone-verdediging worden van stal gehaald om de aanval van Landstede Basketbal onder druk te zetten. Het heeft effect en vooral de lange man Pasalic scoort nu veel namens zijn. Zijn puntjes in dat laatste kwart zijn het begin van een 24-9 run. Indrukwekkend en Martiniplaza gaat er nog even voor staan. Bij 67-75 moet ook Arvin Slagter de zaal verlaten met een technische fout. Het momentum is er uit en ondanks dat Dourisseau nog kansen heeft voor punten lukt het Donar niet meer om het gat te dichten.

Na de laatste speelminuten in de DBL seizoen 2018-2019 staat de stand 71-78 op het bord.

Landstede Basketbal wat al driemaal in de finale stond maar toen nooit een kans had pakt nu wel de titel. Het verslaat in Groningen Donar met 4-2. Dat een ploeg in Groningen tegen Donar kampioen wordt is ook een unicum.

“Ik ben heel blij en leeg. Maar ik ben vooral heel erg blij voor de mensen, de organisatie en iedereen die met zoveel ziel en zaligheid bezig zijn voor de club. Ik wist dat als we mensen konden behouden we heel goed konden worden. Sterker nog, onze voorzitter liep weg tijdens een meeting met de FEB voorafgaand aan het seizoen. In deze meeting werden de topteams in de competitie benoemd en wij hoorden daar niet bij.”, aldus de winnend coach Herman van den Belt.

“Dat wij van de 9 games tegen Zwolle maar 2 winnen is vooral scorebord journalist want de context is belangrijk. In een week waarin we tegen alle topteams spelen. Een periode met veel Europese wedstrijden voor ons dus wij een dag voorbereiding, zij vijf. Vanavond heeft de beste ploeg gewonnen. Je kan heel veel zeggen over de scheidsrechters maar dat wij verliezen komt daar niet door. Wij verliezen gewoon van een team dat beter is. We hebben geknokt daar zit het dus niet in. Wat wel voor ons het verschil heeft gemaakt gaan we eerst bespreken intern in onze evaluatie.”, aldus verliezend coach Erik Braal.