Stand in finale gelijk, streak van 16 gewonnen playoffs-wedstrijden voorbij

De tweede wedstrijd in de finale om het landskampioenschap speelt zich af in MartiniPlaza. Ruim 4.000 mensen zijn op de game afgekomen en traditiegetrouw heeft men een T-shirt gekregen. MartiniPlaza kleurt hierdoor mooi blauw. Al die mensen in het blauw zien Sergerio Gipson de score openen.

Donar kan geen voorsprong opbouwen, want na drie minuten neemt Landstede Basketbal de leiding over. De opening van de wedstrijd lijkt zo op die van game 1 in Zwolle. Erik Braal vertelde het dinsdagavond na afloop al. “De serie zal zo verder gaan zoals de eerste wedstrijd.”

Het begin is heel close en de teams blijven binnen een score van elkaar. Maar echt heel goed is het niet. Wel is de intensiteit hoog. Donar lijkt ook een antwoord gevonden te hebben op het verdedigen van Noah Dahlman. De center van Landstede Basketbal kan niet meer zo makkelijk scoren als in game 1. Als het 8-11 is voor de bezoekers, gaat Rienk Mast naar de kant en lijkt fysiek aangeslagen te zijn. Hij komt daarna niet meer binnen de lijnen.

Lance Jeter maakt een fraaie coast-to-coast score en dan is het 10-11. Dahlman maakt vervolgens vier punten en Donar is dus nog steeds niet aan de leiding. De bezoekers winnen het eerste kwart met 13-19.

De ploegen gaan op dezelfde voet verder in het tweede kwart. Puntje om puntje en veel zwaar verdedigde schoten. Maar ook een fysiek stevige game. Coach Erik Braal windt zich ook flink op langs de kant. Dat levert hem uiteindelijk halverwege kwart twee een technische fout op. Kevin Bleeker heeft Landstede Basketbal middels vier punten op rij op 18-27 gezet. De mannen van Herman van den Belt nemen maximaal tien punten afstand halverwege het kwart. In de minuten tot aan de rust kruipt Donar heel langzaam aan terug en bij 30-34 gaat men rusten. Gipson en Kayel Locke zijn tot dan het meest productief.

Het formulier met de statistieken laat andermaal zien dat beide ploegen heel slecht van buiten de driepuntslijn schieten. Percentages van 27% voor Donar en de gasten komen nog niet eens aan 17%. Daarnaast heeft Zwolle acht aanvallende rebounds meer uit de lucht gehaald dan zijn tegenstander. Verder zijn er nog geen scores voor de lange mannen van Donar genoteerd.

Thomas Koenis scoort zijn eerste punten na de rust. De ontlading is af te lezen van zijn gezicht. Het brengt Donar terug tot 36-38 met nog 6:01 te gaan. Waar Donar in game 1 in het derde kwart een run inzette die ze richting de winst bracht, doet Zwolle dit nu. Het gaat van 36-38 naar 37-47 en dus weer tien punten verschil. Donar snoept nog een puntje af van de achterstand maar bij 51-60 is het derde kwart ten einde.

Mike Schilder zet bij 41-55 de grootste voorsprong op het bord voor Landstede Basketbal Zwolle. Donar komt tot negen puntjes terug en dan is er een fase waarin Donar toe zou kunnen slaan. Ralf de Pagter mist driemaal op rij een schot, waarbij zeker de eerste twee schoten niet raak gaan en Donar kansen geeft. Uiteindelijk loopt het goed af en gooit Locke de game in het slot op ruim een minuut te gaan.

“De serie is nu een best-of-five geworden, waarbij wij thuisvoordeel hebben”, stelt Herman van den Belt. “Ik moet mijn mannen een compliment geven. Ze knokken en bleven vechten. De wedstrijd was echt een gevecht en onze rebound is onze beste aanval. We hebben 17 aanvallende rebounds en 16 punten halen we hieruit. Qua punten per balbezit het beste onderdeel van onze aanval.”

“Beide partijen missen hun schoten. Verdedigend hebben we het redelijk gedaan door ze op 62 punten te houden. Maar onze 53 punten is ver onder de maat. Ik had gehoopt dat we dit niet meer zouden beleven. Maar het is nog maar 1-1, dus nog niet direct iets om zorgen over te maken. Mast en Hammink zijn geblesseerd uitgevallen en de ernst is nog onbekend”, vertelt Erik Braal na afloop.

Tijdens de persconferentie is de vraag gesteld waarom Grant Sitton niet speelde. “Ik heb Grant verteld waarom hij niet speelt en verder wil ik er niets over kwijt”, is het antwoord van Braal.

Voor Donar is een serie van 16 gewonnen play-offs-wedstrijden op rij ten einde gekomen. Zondag verplaatst het circus zich weer naar Zwolle voor wedstrijd drie.