meisjes ere-divisie: Grasshoppers – Arnhemia Eagles

Tegen het reeds gedegradeerde Arnhemia Eagles mocht Grasshoppers zaterdag in de eigen sporthal geen fout maken. De concurrenten in de strijd voor lijfsbehoud in de eredivisie moesten allemaal tegen de top 4 spelen en bij winst kon er weer een plaats gestegen worden. In de uitwedstrijd had Grasshoppers niet gemakkelijk gewonnen. De geblesseerde Diana v/d Boon, ze heeft 2 weken rust voorgeschreven gekregen voor haar knieblessure, kon op de bank naast haar maatjes Lieke van Bohemen en Brenda Guyt, die daar al bijna het hele seizoen zitten, plaatsnemen. Omdat ook de rayon kampioenschappen begonnen zijn, had Jacoline Zwaan al een wedstrijd in de benen en kon Willemieke Zwaan in de rust pas aansluiten en begon Grashoppers met 7 man aan de wedstrijd. Behalve het derde kwart, waarin beide ploegen nauwelijks scoorden, wisten vooral Jamie Vletter en Nadine Sluys het bord goed te vinden en dat was met de collectieve inzet in de verdediging van de hele ploeg voldoende om de wedstrijd te winnen 65-47. De verdediging ging de eerste minuten in de fout, ondanks de waarschuwing vooraf waar het gevaar van de aanval zat, en kon Arnhemia Eagles een voorsprong nemen in de 2e minuut 4-5. De volgend minuten nam aanvoerster Jamie Vletter haar ploeg op sleeptouw door zoals altijd te bikkelen in de verdediging maar ook in de aanval veel initiatief naar het bord te nemen en te scoren. De press leverde een aantal keren balwinst op en als de 2-1 situaties beter waren opgelost en de vrije worpen beter waren benut had er een grotere voorsprong op het bord kunnen staan dan de 17-8 die er nu stond in de 7e minuut. De laatste minuten kon AE nog iets terug doen en sloot Grasshoppers deze periode af met kleinere voorsprong 19-14. Het tweede kwart opende na 2 minuten Jacoline Zwaan de score met een driepunter nadat AE tot 19-17 was teruggekomen. In de verdediging werd hard gewerkt en goed geswitched en werden er meer rebounds gepakt, waardoor AE moeite had om te scoren. Ook nu werden weer een aantal vrije worpen gemist maar de aanvallen werden goed opgezet en met 22 punten in dit kwart verdeeld over Jacoline Zwaan, Mariëlle de Jong, Ilse v/d Oever, Nadine Sluys, Marloes van Klaveren en Jamie Vletter werd een 41- 27 ruststand bereikt.
Over het 3e kwart kunnen we kort zijn. Grasshoppers leek zo geschrokken te zijn van de 41 punten die ze in twee kwarten hadden gemaakt en dat ver boven het gemiddelde van dit seizoen lag, dat ze dachten dat in het 3e kwart maar weer ongedaan moesten maken. Met precies 6 punten mocht Grasshoppers zich gelukkig prijzen dat AE niet meer dan 2 punten wist te scoren ook omdat de Katwijkse dames gelukkig wel bleven verdedigen. Met een 47-29 tussenstand ging de laatste periode in. Het duurde tot de derde minuut voordat Mariëlle de Jong de schrijver achter de tafel weer werk gaf 49-33. Nadine Sluys met twee driepunters en Jamie Vletter met 5 punten zorgden dat de voorsprong groter werd ondanks dat er balverlies werd geleden tegen de press van AE. Na een time-out werd de press goed weggespeeld maar waren de vrije lay-up’s niet besteed aan Grasshoppers en werd de voorsprong weer kleiner doordat AE wel scoorde. Nadine Sluys had haar puntentotaal ver boven de 20 kunnen tillen als zij een aantal goede acties naar het bord wat zorgvuldiger had afgerond maar met haar 4 punten in de laatste minuten bleef de voorsprong groot genoeg om deze wedstrijd opnieuw met winst voor Grasshoppers af te sluiten 65-47. Scores: Jamie Vletter: 20, Nadine Sluys: 17, Mariëlle de Jong: 10, Jacoline Zwaan: 5 Ilse v/d Oever: 6, Marloes van Klaveren: 6, Willeke Krijgsman: 1. Grasshoppers staat nu inderdaad op een 8e plaats maar zal 7 mei tegen TWF in de uitwedstrijd opnieuw moeten proberen te winnen om de plaats in de eredivisie helemaal veilig te stellen.