meisjes ere-divisie: Grasshoppers – BC Utrecht

Grasshoppers was maar met 7 speelsters naar Utrecht gekomen voor een wedstrijd, die voor beide ploegen niet meer van belang was. Grasshoppers kon niet meer degraderen en stond op een veilige 9e plaats en ook Utrecht kon niet meer de Final Four halen en stond op plek zes. Het was logisch dat Jacoline Zwaan, die bij de aspiranten en de kadetten moest spelen op het rayon kampioenschap, en Willemieke Zwaan, die ook bij de kadetten moest spelen, niet meededen. Ilse v/d Oever werd zoveel mogelijk gespaard en vertrok na de wedstrijd met spoed naar het rayon kampioenschap. In januari was de thuiswedstrijd met 51-71 verloren gegaan in een wedstrijd, waarin de junioren zich als makke schapen naar de slachtbank lieten leiden en zonder enige overtuiging en inzet hadden gespeeld. De opdracht was om het in ieder geval beter te doen en hard te werken om een goed resultaat neer te zetten. Na een slecht begin wist een hard werkend Grasshoppers zich te herstellen en de achterstand om te buigen in een voorsprong, maar doordat Utrecht op de beslissende momenten net iets trefzekerder was kon Grasshoppers toch de winst niet pakken 65-59. De eerste 6 minuten lag er niet alleen weer een enorme deksel op de ring maar werd er in de aanval veel teveel gedribbeld en ging de bal dus veel te traag rond. De verdediging stond aan alle kanten te slapen en slap te spelen. Utrecht wist daar wel weg mee en pakte een terechte voorsprong 12-0. Na een time-out was iedereen eindelijk bij de les en werd er net een stapje harder gelopen in de verdediging en dat leverde meteen balwinst op. In de 6e minuut wist Nadine Sluys met 1 benutte vrije worp de nul van het scorebord te schieten. Utrecht liep nog even verder uit, maar de laatste twee minuten nam Grasshoppers het initiatief over. Met een 11-0 run, Ilse v/d Oever, Nadine Sluys, Marloes van Klaveren en Jamie Vletter scoorden, werd de achterstand tot 16-12 teruggebracht. Het tweede kwart boog de Katwijkse ploeg in twee minuten de achterstand om in een kleine voorsprong. Mariëlle de Jong, score plus bonus, Jamie Vletter, driepunter, en Willeke Krijgsman, score en een vrije worp, zetten hun ploeg op 19-21. Ondanks het harde werken in de verdediging kon Grasshoppers de lengte van Utrecht niet van het scoren afhouden en kwam weer op achterstand. Nadine Sluys trok met een driepunter de stand weer in evenwicht 24-24 maar door het missen van een aantal vrije worpen kwam Grasshoppers toch weer op achterstand te staan 30-27. De laatste twee minuten werd de press, op eigen initiatief, op een andere manier opgelost en dat was niet zo´n succes. De ballen werden Utrecht cadeau gegeven en dat resulteerde in een 36-29 stand bij rust. Het derde kwart stond Utrecht de eerste minuut te slapen. Diana v/d Boon kon twee keer scoren op een snelle lange pass van Marloes van Klaveren en ging daarna vrolijk door met scoren met in totaal 9 punten op rij. In de verdediging werkte iedereen hard en werd er goed uitgeboxed, waardoor Utrecht geen tweede kansen kreeg. Utrecht scoorde 7 minuten niet en met nog twee scores van de goed spelende Jamie Vletter werd met een 13-0 run de achterstand omgebogen naar een 38-42 voorsprong. Omdat het veel kracht had gekost om zo hard te verdedigen kon Grasshoppers de volgende minuten de voorsprong niet verder uit bouwen. Een paar makkelijke kansen werden gemist en doordat er iets meer ruimte gegeven werd in de verdediging kreeg Utrecht de kans om te schieten. Met een minimale achterstand werd dit kwart afgesloten 43-44. In de eerste 5 minuten van het laatste kwart gaf Grasshoppers de wedstrijd weg. Balverlies, kansen missen en niet goed verdedigen, misschien ook omdat een aantal speelsters toch moe werden, zorgden in 5 minuten voor een, naar later bleek, te groot verschil 58-47. Na een time-out werd er nog een laatste krachtsinspanning gedaan om het tij te keren. Fel pressen leverde balwinst op en Utrecht moest aan de noodrem trekken. Met 6 uit 10 vrije worpen profiteerde Grasshoppers niet optimaal maar bracht in 1 minuut wel de achterstand terug tot 60-53. Toen bleef Utrecht koel. Waar Grasshoppers lay-up´s miste, schoot Utrecht op dat moment een driepunter. Ondanks twee driepunters van Willeke Krijgsman en Jamie Vletter in de laatste minuut kwam Utrecht niet meer in gevaar 65-59. In de laatste seconden kregen Willeke Krijgsman en Marloes van Klaveren een applauswissel en bloemen omdat zij allebei hun laatste wedstrijd voor de junioren hadden gespeeld. Ondanks het verlies kon Grasshoppers, in tegenstelling tot de thuiswedstrijd, met opgeheven hoofd het veld verlaten. De ploeg had een goede wedstrijd gespeeld, maar moest het afleggen tegen een langere en een op de beslissende momenten net iets betere tegenstander. Scores: Jamie Vletter: 20, Diana v/d Boon: 13, Nadine Sluys: 11, Willeke Krijgsman:8, Mariëlle de Jong: 3, Ilse v/d Oever: 2, Marloes van Klaveren: 2.