MPC Capitals – KK Zadar (ULEB Cup)

We controleren 35 minuten de wedstrijd en toch verliezen wij, de coach van KK Zadar heeft gelijk. De Kroaten van KK Zadar zijn op alle fronten in het overwicht en scoren makkelijker dan MPC Capitals. Maar als de wedstrijd afgelopen is viert men in Groningen feest. MPC Capitals behaalt weer een zege, zwaar bevochten, in de ULEB Cup.

Het eerste kwart begint met een loepzuivere driepunter van Kees Akerboom. Perfect begin voor een wedstrijd die zich ontspint in een regelrechte thriller. Na Akerboom laat Travis Young zien dat hij in vorm is en schiet ook tweemaal een bom binnen. Tot ieders verbazing gaat MPC Capitals na vijf minuten met 15-11 aan de leiding. De sterkste man van KK Zadar brengt met een driepunter zijn team dichterbij. Deze man van 2.09 blockt Travis Reed in de eerste tien minuten driemaal en is de topscorer van zijn team na tien minuten. De Kroaten gaan toch met een gaatje van vijf punten de korte break in.

De voorsprong is te verklaren door de manier waarop KK Zadar scoort. De Kroaten spelen zich makkelijk vrij inside waardoor ze makkelijke schoten kunnen nemen. Het gevolg is dat KK Zadar een hoog schotpercentage van 68% tweepunters haalt over de gehele wedstrijd tegenover 48% van MPC Capitals.

Timmermans laat binnen een minuut driemaal een kruisje achter zijn naam noteren en mag weer na gaan zitten op de bank. Een kleine tegenvaller maar de rol van Timmermans binnen het team is op dit moment nog niet zo groot. Daarnaast levert het wegvallen van hem geen onoverkomenlijke problemen op voor het team. De intensiteit waarmee het gehele team vecht kan zelfs het wegvallen van de kapitein, Valmo Kriisa, compenseren. De scherpte, felheid en fanatisme geven MPC Capitals de kans om te winnen. Negentien steals pakken tegen een sterke club als KK Zadar is al een prestatie op zich.

Op de momenten dat MPC Capitals meeholt met het tempo van zijn tegenstander gaat het mis. De scores van KK Zadar zijn dan heel makkelijk en de defensie van MPC Capitals is dan volledig afwezig. Daarnaast schieten de Kroaten dan simpel driepunters binnen. De gasten lopen zo weer weg en bouwen de voorsprong met twee punten uit. De stand 33-39 is het verschil waarmee de teams gaan rusten.

In een paar minuten tijd is de voorsprong voor KK Zadar volkomen verdwenen. Young en Kriisa gooien een bom binnen. Travis Young pakt de bal kinderlijk uit de handen van een Kroatische speler en scoort simpel vanuit de lay-up. Iedereen staat erbij en kijkt er na hoe de kleine Amerikaan de stand gelijk trekt. Een identiek moment een paar minuten later brengt de twee teams weer in evenwicht. Maar na het fluitsignaal voor het einde van het derde kwart is er toch een puntje voorsprong voor KK Zadar.

Een aderlating is dat de center van KK Zadar na een paar minuten met vier fouten op de bank gaat zitten. Deze speler is het hart van hun defensie. Two lose balls and the supporters stand up, zo omschrijft de coach van KK Zadar het moment waarop Travis Reed via vrije worpen MPC Capitals aan de leiding brengt. Drie minuten voor het einde begint de Martiniplaza te leven en KK Zadar kan niet meer met de druk omgaan. Alsof er niets meer mis kan gaan gooit Chris McGuthrie vanuit een onmogelijke positie een bom binnen en MPC Capitals leidt zowaar met zes punten. Terwijl er nog 20 seconden op de klok staan gaat KK Zadar voor het laatste schot. De supporters houden hun adem in en er komen twee schoten zelfs. De eerste driepunter draait uit de ring en Martiniplaza haalt opgelucht adem. Het laatste schot is ver mis en zo leveren Boot en en zijn mannen een prestatie van formaat.

Hoe heeft dit team kunnen winnen mag je je toch wel afvragen na afloop. Het enige overwicht wat MPC Capitals heeft zijn de steals en een hoger schotpercentage vanachter de vrije worplijn. KK Zadar is een goede ploeg maar heeft zich door 19 steals het kaas van het brood laten eten.