MPC Donar – CEB Noordkop (elite B)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Beslissing in de elite B ?

In de elite B is het duidelijk dat Rotterdam niet meer mee doet voor een plaatsje in de play-offs. Landstede Hammers uit Zwolle zijn bijna zeker van een ontmoeting met de Eiffel Towers in de eerste ronde van de play-offs. Wie de wedstrijd tussen MPC-Donar en CEB Noordkop wint wordt beloond met het ontwijken van de landskampioen in de play-offs. Bij de helderse formatie is Brett Harper weer terug. Bij MPC-Donar is Hein-Gerd Triemstra nog geblesseerd en er wordt gehoopt dat hij bij de volgende wedstrijd tegen Zwolle er weer bij zal zijn. Joeval Benjamins werd daarom toegevoegd aan de hoofdmacht MPC-Donar. Egi Mikalajunas kreeg voor de aanvang van de wedstrijd last van zijn knie maar heeft wel gespeeld.

De score wordt na een minuut geopend door Peebles en Ingram mag even later zelfs aanleggen vanaf de vrije worp lijn. Na vier minuten brengt de goed spelende Jeremiah Johnson de helderse ploeg voor het eerst op voorsprong via een driepunter. Harvey van Stein , ex-Donar, scoort vanuit een dunk maar hij gebruikte wel behoorlijk zijn ellebogen om ruimte te verkrijgen. Hierbij raakte Boldewijn geblesseerd en heeft de rest van de wedstrijd aan de kant gezeten. De wond is uiteindelijk met drie hechtingen dichtgemaakt. De ploegen staan nog steeds een puntje of twee uit elkaar. Maar door veel balverlies en voornamelijk bij Mikalajunas loopt CEB Noordkop door een aantal fast breaks uit tot een punt of 11. Maurice Ingram dunkt de bal hard door de ring en op 1:42 staat er 15-21 op het scorebord. Ingram mag nog tweemaal aanleggen voor een vrije worp en De Paula antwoord met een mislukte driepunter. We eindigen het kwart met 19-22.

Dan Shanks opent het tweede kwart met een driepunter en de clubs staan weer op gelijke hoogte. Johnson scoort weer en Peebles tweemaal een vrije worp en weer gelijk. We zien driemaal een driepunter binnenvallen van Van Stein, Shanks en Paula en we hebben een stand van 27-31. Jeremiah Johnson scoort weer maar was overduidelijk een loopovertreding. Punten worden wel toegekend. Halverwege het kwart staat CEB Noordkop weer voor met 10 puntjes. Johnson, wie ook anders, vergroot het gat met een driepunter. Even later mag Sinnema twee vrije worpen schieten maar mist ze jammerlijk… Peebles steelt nog maar eens de bal en Harper sluit het kwart met een driepunter. 37-45

Na een minuut heeft MPC-Donar het gat teruggebracht tot drie punten en de spanning is weer terug. Dan Schanks en Johnson zijn allebei al over de 20 punten heen. Harvey van Stein dunkt nogmaals en vervolgens laat Peebles een hele mooie onderhandse lay-up zien. Op drie minuten van het eind is het alweer 50-61 voor Den Helder en hebben ze weer een redelijk gat. Schuur komt in het veld en probeert via een coast to coast actie scoren maar wordt foutief afgestopt. De twee vrije worpen worden wel volledig benut door Schuur. Maurice Ingram doet even later precies het omgekeerde en mist de twee vrije schoten. Jeroen Barth voegt drie punten toe voor Den Helder en Peebles eentje vanuit een vrije worp. 56-66

De eerste open kans voor CEB Noordkop in de vorm van een lay-up wordt gemist maar Donar kan in de eerste twee minuten ook niet tot scoren komen. Sinnema scoort uiteindelijk via een driepunter en vervolgens via twee vrije worpen. Halverwege wordt Erik Poiesz naar de bank verwezen omdat hij vijf fouten heeft. Op vier minuten van het eind zet Shanks via een driepunter de score 68-77 op het bord. Het publiek gaat er voor en MPC-Donar ook en met nog drie minuten is het gat zeven punten. Het is een hectische fase nu met veel rare momenten. Eric Buis, coach van CEB Noordkop, gaat even tekeer op een bankspeler en scheldt hem overduidelijk de botten vol. Even later steelt hij weer de show door vreemde bokkesprongen te maken en het idee te wekken om de planken uit het parket te stampen. Met nog een minuut is het duidelijk dat het niet meer gaat lukken want het is 76-84. Peebles sluit af met een drie punter en MPC-Donar verliest de wedstrijd met 82-90.

Eric Buis vindt dat MPC-Donar qua spelersgroep tot de top 4 van Nederland hoort. Hij had al tijdens het White Diamonds toernooi in Almelo dingen gezien die niet goed zaten. Die dingen zag hij vandaag weer. Wat precies werd niet echt duidelijk gemaakt. Hij vindt dat Den Helder qua kwaliteit de mindere van de twee teams is. Volgens Scheepstra van MPC-Donar heeft het team nooit in de wedstrijd gezeten behalve misschien de laatste vijf minuten. De blessure golf blijft aanhouden en nu zijn er dus Mikalajunas en Boldewijn bijgekomen.

CEB Noordkop heeft terecht gewonnen naar mijn mening. Ze hebben de gehele wedstrijd geleid en geen enkel moment heeft MPC-Donar voorgestaan. Zelfs de overtuiging straalde er niet vanaf dat ze wilden winnen helaas. De schutters Johnson en Young trokken de kar met 26 respectievelijk 22 punten.