MPC Donar – Rotterdam Basketball (elite B)

Wedstrijd die het aankijken niet waard was…

De opening van de Elite B door Rotterdam en Groningen. Beide teams kregen in de laatste speelronde van de competitie klappen van Nijmegen respectievelijk Weert. Na de wedstrijd van MPC-Donar tegen Weert was de deceptie duidelijk te merken bij de groningers. Een vier uur durend gesprek in aanloop naar vanavond was het gevolg. Er zou schoon schip gemaakt worden door de spelersgroep. Voor Rotterdam is iedere overwinning een topprestatie voor de jonge en onervaren ploeg zonder lange spelers. Bij MPC-Donar ontbrak Erik Schuur wegens ziekte.

De wedstrijd begint met een open driepunter van Ardan Cusell. De verontwaardiging van de manier waarop is te merken op de tribunes. Nog geen minuut later weer een drie punter van Cusell gevolgd door een veldscore van dezelfde speler. Na vier minuten staat MPC-Donar al op 0-11. De groningers stappen over op een full-court press en het levert balbezit op voor Sinnema. Die de eerste punten mag noteren voor MPC-Donar. Halverwege het eerste kwart is het 4-16. Ingram schiet nog twee van de vier vrije worpen raak. Over de rest van het eerste kwart valt weinig bijzonders te melden. Het was zeer slecht bij MPC-Donar en de Rotterdammers speelden lekker vrij en fris.

Het tweede kwart is een goed vervolg van het eerste kwart. Zeer slecht spel bij MPC-Donar en Rotterdam dat gewoon simpel gebruik maakt van de geboden kansen. Na 3 minuten in het tweede kwart komt na minstens 8 pogingen de eerste driepunter op het scoreformulier voor MPC-Donar. Het jonge broekie Huizinga mag Warren Peebles gaan vervangen. De groningers lopen de gehele tijd achter de feiten aan. De teams beginnen aan de rust met de stand 21-37.

In het derde kwart krijgen de bezoekers nog iets leuks te zien. Een heuse dunk van Ormskerk namens Rotterdam. MPC-Donar probeert weer de full-court press maar dat levert veel ruimte op voor Rotterdam. Soms balbezit maar niet genoeg om de gasten bij te halen. De rotterdammers proberen afwisselend de man-to-man en zone verdediging uit tegen de lange mannen van MPC-Donar. Hein-Gerd Triemstra schiet de derde 3p van MPC-Donar binnen naar weer een reeks van missers. Op 4:00 van het eind van dit kwart wordt de grootste voorsprong genoteerd en het is dan inmiddels 33-53. De laatste minuten mag de topscorer van Rotterdam, Calvert White, rust gaan nemen. De toeschouwers krijgen nog een mooie assist te zin van Ingram op Mikalajunas. Het spel van MPC-Donar was misschien iets beter maar verre van goed. Rotterdam speelde lange aanvallen om de tijd goed te gebruiken.

Over het vierde kwart kunnen we snel klaar zijn. Hein-Gerd Triemstra krijgt zijn vijfde persoonlijke fout en mag met 12 punten aan de kant gaan zitten. Hij heeft alleen maar viermaal een driepunter raak geschoten. De full-court press van MPC-Donar levert vooral run and gun basketball op en geen vloeiende aanvallen van beide partijen. Opmerkelijk dat Calvert White pas op 52.8 seconde van het eind zijn eerste persoonlijke fout krijgt. Het aantal turnovers met 21 voor MPC-Donar en 23 voor Rotterdam is erg hoog. Van 27 driepuntspogingen zijn er zes in het netje verdwenen tegenover 60% voor Rotterdam.

De coach van Zwolle was ook aanwezig voor de ontmoeting aanstaande zaterdag tegen MPC-Donar alleen is het zeer twijfelachtig of die wat wijzer is geworden van de wedstrijd.

De persconferentie werd een lang verhaal. De coach van Rotterdam was eral maar Dick de Boer nog niet. Bottse vond dat we moesten wachten want dit soorten momenten kunnen het seizoen naar de klote helpen. Hij was blij dat alles meezat en de schoten nu wel vielen. Hij wilde nog geen uitspraken doen over het feit dat ze Zwolle zijn genaderd op 2 punten. Hij was te spreken over de jonge nederlandse spelers.

Na drie kwartier toen alle pers al bijna weg was kwam Dick de Boer. Bestuursleden van de club waren ook weg inmiddels. Samen met een verslaggever van Radio Noord en Dagblad van het Noorden hebben we de reactie gehoord van de coach. Hij schaamde zich heel erg diep. Mensen moesten hun geld terugkrijgen. Het leek wel een kleuterklas want ze konden niet vangen, een goede dribbelstart maken. Bij de junioren gaat het zelfs beter. Het enige lichtpuntje was Mark Sinnema die keihard werkte en met 19 punten veruit de topscorer werd van MPC-Donar. De meest fundamentele dingen werd fout gedaan. De coach loopt vervolgens weer weg vanwege de emoties. Later vertelt die dat hij er echt compleet door heenzit. Hij vindt ook dat als hij niet de man is die dit team kan motiveren en zelfvertrouwen geven dat hij dan de hand aan zichzelf houdt en zal opstappen. Dick wist na 4 minuten al eigenlijk dat de wedstrijd was verloren. Hij nam in het derde kwart een time-out en heeft niets verteld. Hij was ook opvallend rustig aan de kant. Van binnen kookte de coach ontzettend.

Dit verhaal gaat nog zeker een staartje krijgen want de bestuursleden van MPC-Donar zijn ook kwaad over het half uur later komen dan gebruikelijk bij de persconferentie. Aankomende zaterdag zal de sleutelwedstrijd worden voor het aanblijven van Dick de Boer bij MPC-Donar.