Nederland – Groot Brittanie

Het is aardig vol in de sporthal te Almere voor aanvang van de interland tussen Nederland en Groot Brittanie. Nederland start met Jansen, Van Paassen, Akerboom, Slagter en Hilliman. Elson en Krieger spelen vanavond niet mee. Elson heeft een barst in een botje onder het oog. Geen blijvend letsel maar bij een geringe klap kan het botje versplinteren en is er wel blijvende schade. Hij is vandaag terug geroepen door de San Antonio Spurs en wordt daar nogmaals onderzocht. In principe zonder operatie is er een hersteltijd van zes weken. De NBA-er Deng opent de score na twee minuten. Sullivan maakt 4-0. Akerboom is de eerste die na vier minuten scoort voor het Nederlands team middels twee vrije worpen. Inmiddels hebben de Britten een gaatje van 7-2. Van den Berg neemt bij 11-4 een time-out. De Britten zijn vooral inside sterker maar Nederlands team strijdt met passie en Hilliman is zeer actief. Deng plaatst een monsterdunk na zijn steal en vervolgens maakt Norel een score terwijl die omsingeld is door vier Britten. Akerboom maakt het eerste drietje voor Nederland. Na tien minuten spelen is het 15-21 voor Groot-Brittanie. Lenzly maakt er 15-24 van middels een driepunter.Sullivan maakt er 17-27 van en dat is de grootste voorsprong tot nu toe voor de Britten.Ze hebben zelfs kansen om het bijna af te maken maar Sullivan verprutst twee breaks. Jansen maakt een aantal scores op rij en zorgt er voor dat Nederland nog maar 12 punten. Akerboom kan scoren maar de goaltending wordt niet toegekend.
Via vrije worpen kan Groot-Brittanie weer flink uitlopen naar 30-43. Bij de eerste time out in het twee kwart is het verschil opgelopen naar 17-30. Van Paassen geblesseerd op 4:50 voor de rust. De stand is dan 19-34 en Nederland verspeelde tweemaal de bal. Deng staat na 17 minuten al op 15 punten en heeft dus een belangrijke bijdrage in de 21-37 voorsprong. Norel en Hilliman al op drie teamfouten. Nederland staat wel ruim voor qua persoonlijke fouten. Van Paassen en Akerboom hebben 8 punten in de rust en Deng is absoluut topscorer met 18 punten.
Deng scoort even flink wat puntjes op rij en met nog ruim vijf minuten in het derde kwart is het 37-55 voor de Engelsen. Nog drie minuten te spelen in het derde kwart en Groot-Brittanie leidt met 42-63 en zit op rozen. Na drie kwarten is de wedstrijd voorbij want de Britten leiden inmiddels met 45-70. De laatste tien minuten zijn nog verplichte kost. Het is nu al nog zaak om de schade te beperken. Kwalificatie voor de play-offs lijkt nu onmogelijk zeker omdat de uitwedstrijd tegen Groot-Brittanie ook al verloren ging. Nederland kan nog wel tweede worden maar zal nooit tot de twee beste nummers twee behoren. Ondanks dat het niet gelukt is mag Nederland zich zeker niet schamen. Het heeft naar behoren goed gespeeld en gepresteerd. Het team is flink gegroeid in populariteit en dat is de winst die Marco van den Berg achter zijn naam mag schrijven. Hilliman beslist de score en Groot Brittanie wint met 64-83.