persconferentie

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Persconferentie MPC Capitals 11 september 2003

De persconferentie was verdeeld in drie onderdelen. Eerst kwam voorzitter Sierp Lijstra aan het woord gevolgd door Ton Boot. De spelers werden nog wat vragen gesteld door de speaker van de club en als afsluiting de vragen van de pers.

De voorzitter Sierp Lijstra vertelt dat de huidige situatie compleet anders is als die van vorig jaar. Vorig jaar zat de organisatie in een faillissement en moest er in korte tijd een team worden opgebouwd. Sportief verliep dat jaar niet goed en de prestaties bleven achter bij de verwachtingen.

Dit jaar heeft de sponsor MPC Capital zijn sponsoring voor twee jaar verlengd. Een belangrijke doelstelling, binnenhalen van Ton Boot, is mede dankzij MPC gelukt. Het budget is aanzienlijk verruimd en de organisatie heeft afgelopen seizoen financieel positief afgesloten.

Er wordt met veel energie & ambitie gewerkt aan de nieuwe organisatie waarbij Albert van der Ark wordt bedankt voor de vele uren scouting die hij heeft gemaakt. De club probeert de ambitie ook voort te zetten door samen te gaan werken met bijvoorbeeld het Hanze Instituut voor Sport (HIS) van de HanzeHogeschool. De nieuwe manager, Githa Jansen, is namens de HIS bij MPC Capitals geplaatst. Daarnaast werken vele andere studenten van de HIS nu ook voor MPC Capitals.

De naamswijziging van MPC-Donar naar MPC Capitals gaat goed en de nieuwe naam begint al te leven. Dat er vanaf de tribunes dit seizoen weer Donar zal worden geroepen is geen probleem.

De vooruitzichten voor dit seizoen zijn goed. Het aantal seizoenskaarten die er nu al verkocht zijn is enorm. Meer dan 600 stuks en dat is een record en vorig jaar verkocht de club maar 220 kaarten. Dat geeft een positief beeld voor komend seizoen, een topcoach en in overleg met Martiniplaza gaat er gewerkt worden aan het verbeteren van de ambiance. Veel mensen gaven toch wel aan dat de nieuwe hal niet de sfeer heeft van de oude E-hal. Een grote verandering voor komend seizoen zal zijn dat langs de smalle zijden van het veld ook tribunes komen om een soort kuip te gaan vormen. De Martiniplaza moet dit jaar voller, gezelliger en leuker worden en dat kan door veranderingen in de hal en goed spel van het team. Dat laatste is ook erg belangrijk om de sfeer te verbeteren volgens Sierp.

Ton Boot geeft in zijn verhaal aan dat het basketball qua tactiek momenteel nog steeds niet belangrijk is. Het mentale aspect en de teambuilding is het belangrijkste nog. Daarnaast wil hij zijn spelers leren hoe je topsport moet beleven. Door het mentale voorrang te geven zullen de resultaten in het begin wisselvallig zijn. De wedstrijd tegen Samara uit Rusland was redelijk goed maar we moeten wel de winsten relativeren.

Vooral het creeren van een leider is belangrijk. Valmo Kriisa is de leider op dit moment en dat moet hij nog verbeteren. Vooral ook omdat hij bij Kalev Talinn op een andere positie speelde. Rogier Jansen moet ook leren leider te worden. Volgens Boot valt bijna alles te leren dus ook leiderschap.

Ton Boot vind wel dat hij in een andere situatie is gekomen als bij zijn vorige clubs. Hij moet nu helemaal opnieuw beginnen omdat er allemaal nieuwe spelers zijn gekomen. Dit maakt het proces wel moeilijker maar het nadeel dat er allerlei slechte gewoonten zijn is niet aanwezig. Hij vind de spelers allemaal goede mensen die mentaal open staan en ook nog eens aardig kunnen basketballen. Hij vervolgt met het ontkrachten van geruchten dat Hein Gerd Triemstra vervangen zal gaan worden.

De verwachtingen voor de competitie zijn dat EiffelTowers krijgen wat ze verdienen en dat is het landskampioenschap. Zij hebben een goede organisatie en na Nijmegen zal Amsterdam de best of the rest zijn. De overige teams zullen allemaal gelijkwaardig zijn. Alleen over Bergen op Zoom weet hij niets te vertellen want dat team kent hij niet.

Na het woord van Boot volgden de spelers met nog wat opmerkingen.

Tjoe de Paula : alles is anders in Groningen. We werken nu voor elkaar en de coaching is heel anders

Rogier Jansen : Heeft het erg naar zijn zin en vind de stad leuk

Egi Mikalajunas : De coaching is compleet anders en meer duidelijk voor hem. Het grote verschil met vorig jaar is dat de coach hem nu al duidelijk heeft gemaakt wat hij moet doen. Vorig jaar was het niet duidelijk wat de coach van hem verlangde

Travis Reed : Ik wilde naar MPC Capitals toe omdat Ton er zou komen en hij spelers beter kan maken

Eric Hinrichsen : Ik heb het naar mijn zin en vind het enorm prettig dat iedereen gewoon engels praat

Hein Gerd Triemstra : Ik ben alweer tien jaar bij de club nu en merk dit seizoen al dat de intensiteit / focus / betrokkenheid groter is.

Brant Bailey : geblesseerd geraakt en ging naar fysiotherapeut dus niet meer aanwezig

Valmo Kriisa : Nederland heeft een goede competitie en door maximaal 3 amerikanen krijg je een sterkere competitie. In Estland mogen maar 2 amerikanen meespelen