persconferentie

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

MPC Capitals & Ton Boot

In de titel zijn de belangrijkste opmerkingen tijdens de persconferentie samengevat. De persconferentie werd geleid door Seerp Leistra, voorzitter van MPC-Donar. De andere twee mensen achter de tafel waren Edwin Melchior, directeur MPC, en Ton Boot natuurlijk.

Maar Leistra opende de persconferentie met het vertellen over de ambitie om weer een toppositie in te nemen in het nederlandse basketball. In het beleidsplan is aangegeven om in het seizoen 2003-2004 de halve finales van de play-offs te gaan halen en de final four van de Cup der Lage Landen. Het seizoen daarna zou er deelgenomen moeten worden aan een europees toernooi. De doelgroep bestaat uit de basketballiefhebbers maar ook de mensen die studeren. Deze categorie tussen de 15 en 25 jaar is 90.000 groot en 40.000 hiervan studeren aan een universiteit of hbo-instelling in de stad. Maar het huidige seizoen wordt niet als verloren beschouwd maar de club staat niet op het niveau die er verwacht werd. Over de jeugdopleiding konden nog geen uitspraken worden gedaan.

Edwin Melchior begint zijn verhaal over de motiverende samenwerking tussen MPC en Donar op sportief & financiel terrein. Hierin ziet hij overeenkomsten in de doelstellingen van de beide partijen. MPC probeert beleggers samen te brengen met de beste fondsen en Donar probeert de beste mensen samen te brengen voor een goed sportief seizoen. Beleggende mensen zijn bewuste kiezers net zoals de mensen die basketball komen kijken. De visie van MPC is dat de sponsoring niet ophoudt bij het verstrekken van geld. Zo helpen ze mee aan het structureren van de organisatie en het opzetten van een goede businessclub. Voor MPC is het belangrijk dat ze een goed imago krijgen en daarom is er besloten om de naam van de club te wijzigen in MPC Capitals. Hiermee wordt uit de naam al duidelijker wat het bedrijf doet. Bedragen die in het nieuwe tweejarige contract staat met MPC werden niet verteld. Maar bedragen van rond de 1 miljoen euro zoals bij de Eiffel Towers zijn absoluut niet aan de orde. Al is de verwachting van Edwin Melchior en de voorzitter van Donar dat dit bedrag bij Eiffel snel zal verminderen.

Ton Boot was verrast door de hoeveelheid mensen van de pers die aanwezig waren. Had hij nog nooit eerder meegemaakt. Hij had geen kriebels om aan de slag te gaan tijdens zijn sabbatical year en als hij nergens op in was gegaan was hij ander werk gaan zoeken. Uiteindelijk heeft hij voor Donar gekozen omdat Groningen toch de nummer 1 basketball stad van Nederland is. Ondanks dat hij nog een aanbieding heeft gehad van Den Helder en een vooraanstaande club uit Belgie.(Racing Basket Antwerpen ???) De grote aantallen mensen die de wedstrijden komen bezoeken en de uitstraling van het basketball in Groningen zijn belangrijke beweegredenen geweest voor de 62-jarige coach. Hij heeft zichzelf ook de vraag gesteld of hij perspectief zou hebben bij Donar. Boot vindt de marketing ook belangrijk want hij zei van godverdomme , komen er maar 300 / 400 mensen en dan speel je op europees niveau en hieruit blijkt dat er iets heeft gefaald bij de Ricoh Astronauts. Vooral de marketing zou dus hebben gefaald bij de amsterdammers.

De verwachtingen zijn redelijk hoog maar er moet absoluut niet verwacht worden dat Donar binnen twee jaar kampioen wordt. Het contract biedt nog wel een optie van verlenging met nog een jaar. Hij voelt geen druk maar wil dus wel allerlei randvoorwaarden goed op orde hebben om toch te proberen deze verwachtingen waar te maken. Het halen van de top 4 in Nederland is al moeilijk zat.

De scouting van spelers wordt vooral overgelaten aan meneer Van de Ark van de vereniging en scouts. Ton Boot wil tijdens de proefperiode kijken of de spelers wel met hart & ziel spelen. Ontbreek dit dan zal de speler weer snel verdwijnen want met hart & ziel spelen is het belangrijkste. Over de huidige spelers is nog weinig bekend. Van alle spelers loopt het contract af en over nieuwe namen zoals McGuthrie, Van der Holst en Spinks is het alleen nog maar speculeren. Hij wil graag een aantal sleutelspelers hebben en die aanvullen met nuttige krachten om de balans goed te krijgen in het team. Tijdens een seizoen wil Boot proberen spelers te verbeteren, ze anders laten denken en Hein-Gerd Triemstra is zon speler. Triemstra heeft kritiek geuit over het feit dat hij als teamcaptain niet op de hoogte is gehouden van de situatie met Boot. Volgens Ton moet hij zich bezig houden met spelen en voor de rest moet hij zich stil houden. De sportwereld is de enige wereld waarin democratie niet aan de orde is aldus Boot.

We zullen zien de komende jaren en wel grappig: een sponsor die scheepsfondsen beheert en een coach die Boot heet. Hopelijk vaart MPC-Donar uh MPC Capitals niet voortijdig op de klippen…