Susan Peters naar Amazone Leidsche Rijn

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

SUSAN PETERS – OP HERHALING IN UTRECHT Het silhouet van het team van AutoCAD Amazone voor het seizoen 2007/2008 krijgen met de komst van Susan Peters steeds duidelijkere contouren. De jonge center verruilt de kersverse landskampioen ProBuild Lions voor Amazone. De 1.88 meter lange Peters brengt behalve de nodige centimers en reboundkracht ook schotvaardigheid en routine mee. Ondanks haar 19-jarige leeftijd deed Peters al ervaring op in de Duitse én Nederlandse top van de eredivisie. ,,Ik ben begonnen met basketball toen ik elf was,” blikt Susan Peters op haar jeugdjaren in Zevenaar. ,,Omdat mijn broer op basketball zat,” legt de 19-jarige center uit. ,,Hij deed het al twee jaar en ik kwam wel eens kijken op training en heb wel eens een keertje meegedaan.” Peters gaat dan aan de slag bij Basketiers’71, maar niet bij een meidenteam. ,,Ik heb twee seizoen bij de mannen gespeeld. Een jaar bij de jongens kadetten en jongens junioren. Ik kreeg vrijstelling van de bond. Daarna ben ik naar Wildcats gegaan, toen ik zestien jaar was.” Tussendoor heeft Peters nog wel af te rekenen met een knieblessure aan de rechter knie. DUITSLAND AND NEDERLAND Na het behalen van de titel met Wildcats heeft Peters dagelijks haar paspoort nodig. ,,Ik ben toen naar Oberhausen gegaan om te gaan spelen bij een Utrechtse coach. ,,Ik heb met Dirk Neuhaus gesproken en Suzanne Kromhout kende it. We woonden bij de grens, veertig minuten rijden. Mijn ouders brachten me vanaf maandag en reden tot en met donderdag, daarna bleef ik daar het weekend en speelde ik met Under 20, Under 18 en dan nog met het eerste.” Een druk programma voor het toen 16-jarige talent, die bovendien uitkomt voor de Nederlandse jeugdselectie. ,,Het was wel anders, heel leuk. Het was een andere mentaliteit,” vindt Peters van het jaar dat ze combineert met een CIOS opleiding in Arnhem. ,,… maar ik was nog heel jong.” Een nieuwe knieblessure, nu aan de linker knie (scheurtje in band) noopt haar even afstand te nemen van het basketball. Maar Peters vervolgt haar studie “Sport en Bewegen” in Utrecht. ,,Halverwege het seizoen ben ik bij BC Utrecht gaan spelen bij Alice Felter.” Dat half jaar maakt BC Utrecht jeugd een geweldige opmars in de competitie en eindigt op de valreep net naast de Final Four plaatsen. De kwaliteiten van Peters zijn opgevallen in Landsmeer, waar de toprebounder en schutter opnieuw in meerdere teams bij ProBuild Lions aan de slag gaat, een druk programma. ,,Ik was alleen op dinsdag vrij en trainde tot en met donderdag. Dan op vrijdag spelen met het tweede en op zaterdag met het eerste.” FINAL FOUR FURORE EN AUTOCAD Én, Peters wint prijzen: ,,De Final Four en de bekerfinale, alleen toen speelde ik niet.” Een dispuut met ProBuild coach Laki Lakner betekent het einde van het seizoen. ,,Dat was precies het weekend voor de bekerfinale.” En juist in de Final Four finale van 2006 speelt Susan Peters met drie puntgave driepunters een doorslaggevende rol in de winst van die Cup ten koste van landskampioen Yellow Bike. ,,Dat was mijn beste wedstrijd, wel leuk, want je wint wat.” Peters relativeert dat echter direct. ,,Qua hoogtepunten is het leuk als je wat wint. Het hoogtepunt is als je zelf goed presteert.” Daarna is het even stil rondom Peters. ,,Ik ben bij ProBuild gestopt, en toen zei ik al dat het me heel leuk leek om bij Amazone te gaan spelen. Lely trok me niet.” De center is vastbesloten haar carrière een vervolg te geven. ,,Ik heb meteen nadat het seizoen was afgelopen de laatste wedstrijd van Amazone Ray Laatst gebeld met de vraag hoe het het volgend seizoen zat, is er een plekje beschikbaar. Daar is positief op gereageerd.” Peters is hard toe aan de nieuwe stap en vooral uitdaging. ,,Ik heb al heel lang het gevoel dat ik er nog meer uit kan halen dan ik tot nu toe gedaan heb. Voor Amazone als team hoop ik op een goede prestatie en als team ook veel plezier.” Ze benadrukt dat nog eens. ,,Voor mezelf, ik heb het gevoel dat er meer in zit, wat kan ik uit mezelf halen. Ik ben helemaal blessurevrij,” staat de bijna 20-jarige center te popelen om te starten en terug te keren naar Utrecht.