Thuisploeg beleeft moeizame avond

De openingswedstrijd van het seizoen was tegen Landstede Basketball. De bezoekers speelden toen zonder Todd Hendly. Een grote overwinning was het gevolg maar naarmate het seizoen vordert kunnen verschillen tussen teams kleiner worden. Na de coachwissel is Landstede Basketball duidelijk anders gaan basketballen. Daarnaast is Hendley hersteld van zijn blessure. Coach Adriaan van Bergen heeft nu een volledig fitte selectie ter beschikking. Deze mannen nemen het op tegen de fitte selectie van GasTerra Flames.

Afgelopen week boekte GasTerra Flames nog een makkelijke zege tegen Rotterdam Challengers. Landstede Basketball staat op de ranglijst een plaatsje hoger dan Rotterdam maar dat zegt niets over de tegenstand. Landstede Basketball is vanaf het begin goed bezig en biedt goed verzet.

Halverwege het eerste kwart is het 8-8 gelijk maar daarna zorgt Jesper Jobse voor het begin van een 8-0 run voor Landstede Basketball. Steve Ross kan nog iets terug doen met een driepunter maar GasTerra Flames eindigt met een achterstand van 16-21 het eerste kwart. De eerste aanval van Landstede Basketball in het tweede kwart is om in te lijsten. De bal wordt super snel rond gespeeld en GasTerra Flames heeft het nakijken. Helaas volgt er geen score uit de aanval. Er ontstaat een scrimmage met een fast-break situatie voor GasTerra Flames. Steve Ross en Bostain geven bij de standwat lucht voor hun ploeg. Vijf puntjes verschil voor GasTerra Flames maar direct daarop volgt een 6-0 run voor Landstede Basketball. De rust begint uiteindelijk met 38-37 op het scorebord.

Jesper Jobse, vorig seizoen actief in de promotie-divisie, is vooral in de eerste helft erg hot met vier driepunters. Zijn teamgenoot Gordon heeft in de rust weliswaar geen bal door het netje laten glijden maar wel 9 missers uit de lucht geplukt.

Direct na de rust het hoogtepunt van de wedstrijd. Bostain doet de inworp vanaf de baseline en die gaat naar Maryasz die de bal hard door de basket duwt. Een alley-oop vanuit een inworp is bijzonder. GasTerra Flames lijkt daarna het momentum gekregen te hebben en loopt ineens met soepel lopende aanvallen uit naar 52-45. Waar Jobse de eerste helft hot was is het stokje nu overgedragen aan Hendley.

Langzaam komt Landstede Basketball onder leiding van Hendley weer terug in de wedstrijd en aan het eind van dit kwart leiden ze met 60-62. Opvallend detail is dat Matt Bauscher nog maar 2 punten achter zijn naam heeft staan. In de laatste periode is het natuurlijk de vraag of het Landstede Zwolle lukt om de overwinning over de streep te trekken.

De diepte van de bank en het wegvallen van Hendley vanwege vijf fouten zorgen uiteindelijk toch voor de capitulatie van Landstede Basketball. GasTerra Flames start direct met een 9-0 run en dat blijkt niet meer in te halen.

“Wij hebben drie kwarten goed gespeeld en daarna nekt de smalle selectie ons. GasTerra Flames was in het laatste kwart ook agressiever.”, aldus coach Adriaan van Bergen. Zijn collega Marco van den Berg was zeer ontevreden. “Zwolle was beter dan wij. Wij hebben zwaar onder de maat gepresteerd en dan vooral op het vlak van mentaliteit en intensiteit. Misschien kan arrogantie aangedragen worden als een verklaring. Leiderschap is een belangrijk onderdeel om succesvol te zijn en daar heb ik mijn twijfels over. Er stond bijvoorbeeld niemand op om de defensie aan te scherpen.”

De mooiste uitspraak is uiteindelijk voor Adriaan van Bergen. “Als je mini”s kan coachen kun je ook in de ere-divisie coachen. Het gaat om het omgaan met mensen.”