Tulip Den Bosch – MPC Capitals

Zij waren beter dan wij vandaag

De titel geeft aan dat Tulip Den Bosch terecht de vierde wedstrijd in de finale serie heeft gewonnen. Valmo Kriisa speelt weer mee bij MPC Capitals. Het is nog niet geheel verstandig maar hij heeft ritme problemen en daarom speelt die een aantal minuten. Uiteindelijk speelt die vijfentwintig minuten mee en scoort zes punten.

Het eerste kwart is er nog geen vuiltje aan de lucht voor MPC Capitals. In tien minuten tijd nemen ze een voorsprong van twaalf punten. De mannen van Ton Boot in hun nieuwe tenues laten degelijk spel zien. De driepunters van Novak, Triemstra en Kriisa geeft ze veel lucht. Vijfentwintig punten in het eerste kwart is goed. Zeven punten verschil aan het einde van dit kwart is erg prettig. (18-25)

Het gesteggel de afgelopen dagen over de scheidsrechters is in Den Bosch nog niet afgelopen. Toon van Helfteren vind het onbegrijpelijk dat er een scheidsrechter in het veld staat die donderdagavond ook aanwezig is geweest bij de wedstrijd (scheidsrechter Den Hartog). Op de vraag waarom het onbegrijpelijk is komt het antwoord: dat hou ik liever voor mezelf.

Van Helfteren ontploft zowat na een minuut in het tweede kwart. Later in het tweede kwart staat de coach zo hard te springen dat het bovenin de tribunes duidelijk te horen is. Of deze acties invloed hebben op zijn team is onduidelijk, wel is het duidelijk dat Tulip Den Bosch helemaal terug komt in de wedstrijd. De sfeer wordt grimmiger en er verschijnt weer een flesje op het veld. Tulip Den Bosch heeft nu duidelijk het momentum en komt met 4:30 helemaal terug tot 28-28. MPC Capitals is helemaal het spoor bijster. De kwartstand is 21-8 en dat zegt genoeg over het team van Ton Boot. Zes punten verschil voor Tulip Den Bosch als de rust gaat beginnen. (39-33) De pauze waarin het publiek er op gewezen wordt rustig te blijven want het is een sportieve wedstrijd. Een opmerking die overdone is en eerder olie op het vuur kan gooien.

Een mogelijke verklaring voor het wegzakken van MPC Capitals is dat het team de wedstrijd niet onder controle kan houden. We moeten de eenvoudige lay-ups van Den Bosch voorkomen, aldus Daniel Novak. In het voorkomen van de lay-ups kan Mikalajunas de ontbrekende schakel zijn. Hij weet hoe die moet bewegen, volgens Novak.

Na de rust neemt Tulip Den Bosch grote afstand van MPC Capitals. Driepunters van Sam Jones en Jeremiah Hamlet brengt het verschil al naar veertien punten. (51-37) De tien minuten van het derde kwart zijn verder niet om aan te zien. Enorm chaotisch spel, veel balverlies en Tulip Den Bosch behoud de voorsprong tot aan het einde van dit kwart.

MPC Capitals probeert wat terug te doen in dit kwart en tot de driepunter van Sam Jones op vijf minuten voor het einde lijken de groningers echt terug te komen. Voor MPC Capitals is de enige manier om terug te komen het schieten van driepunters. Vier voor Buchanan dit kwart en nog een bom van Novak zijn niet genoeg. Zo stappen de spelers van Tulip Den Bosch als de winnaars van het veld. De negentien punten achterstand voor de ploeg van Ton Boot is nog teruggebracht tot negen wat een prettiger aanzicht heeft. Het verbloemt wel het verschil van vandaag.

Daniel Novak is uitermate teleurgesteld en vooral inside zal het iets anders moeten komende dinsdag. Inside is ook de zwakke plek voor MPC Capitals. Bij Tulip Den Bosch is dit geen zwakke plek want Huijbens is de inside man. Vandaag absoluut man of the match.

Volgens voorzitter Leistra van MPC Capitals heeft het team door de scheidsrechters verloren. Hij is een vooraanstaand man in Groningen maar geen politiecommissaris, vertelt Ton Boot die hiermee refereert aan de woorden van Van Helfteren afgelopen donderdag. De reden voor het stilvallen van MPC Capitals na het eerste kwart is Boot kort: reden voor het stilvallen hou ik liever voor mezelf.