uitwerking interview Matt Haryasz

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Matt Haryasz, een 2.10 meter lange Amerikaan wordt in het seizoen 2009-2010 overgenomen van de Israëlisch club [naam]. Hij tekent een contract van een seizoen in Groningen. Later in het seizoen verlengt hij zijn contract met nog een seizoen. Inmiddels is de naam Haryasz gevestigd in de Dutch Basketball League en is hij eerste keus in de low-post bij GasTerra Flames.

De inmiddels 25-jarige basketballer heeft het basketbal geleerd van zijn vader. Toen ik zeven was nam mijn vader me vaak mee naar het park. Daar leerde hij mij schieten, lay-ups en jumpshots maken. Sindsdien is Matt helemaal verliefd geraakt op het basketbal. Het enthousiasme en de passie om basketballer te zijn straalt er vanaf als je met Matt praat. Er zijn zelfs nog fotos van mij als 2 maand oud knulletje zittend naast een basketbal. Leuk om te zien wat ik nu ben geworden en dat het basketbal nu zon groot deel van mijn leven bepaald. Allemaal door mijn vader.

Naarmate Matt ouder wordt ontdekt hij het talent in zichzelf. Zijn lengte helpt hem hierbij en hij besluit te blijven basketballen. Op high school vond ik het leuk om te spelen. Daarna kreeg ik pas het idee om te proberen mijn geld te verdienen met basketbal. Na Matt zijn highschool biedt het college-team van Stanford University wat deelneemt aan de NCAA hem de mogelijkheid daar te komen spelen. Zijn eerste kans om geld te verdienen met het spelen van basketbalwedstrijden.

NCAA is in de Verenigde Staten na de NBA de hoogste competitie waar je kan spelen. Veel grote sterren hebben ervaring opgedaan in deze competitie. Haryasz speelt drie seizoenen aan de gerenommeerde universiteit van Stanford. Geweldige tijd was het op Stanford. We waren de beste van het land en hadden hele goede spelers.

De NCAA is een springplank richting de NBA en voor Haryasz is het spelen in de NBA ook een droom. Voor kinderen die in Amerika opgroeien en basketballen is het spelen in de NBA hun ultieme droom. Het is erg moeilijk om daar te komen en ik was zo gelukkig om een contract te mogen tekenen bij de Houston Rockets. Ik vond het een geweldige periode om daar te zijn en samen te trainen met Tracy McGrady en Yao Ming. Geweldige ervaring waar ik veel van heb geleerd en mijn eigen spel door verbeterd is. Helaas besloten ze me te laten gaan. Het is niet geworden wat ik had gehoopt.

Na het kortstondige NBA-avontuur besluit Matt Haryasz om de grote plas over te steken. Voor veel Amerikaanse spelers een grote stap. Voor Matt is de familie erg belangrijk en hij laat dus ook zijn familie achter. Voor mij was het een grote stap want je gaat weg bij je vrienden en familie. Je gaat naar een omgeving die je niet kent, je kent de mensen er niet en het is ongewis hoe het zal verlopen. Het basketbal is ook heel anders.

De Europese tour brengt Haryasz allereerst naar Eldo Napoli in Italië. Financiële perikelen doen hem besluiten om na een paar maanden te vertrekken. Een goede aanbieding van de Bremerhaven Eisbär zorgt voor de verhuizing naar de Duitse Bundesliga. In Napels had ik een geweldige tijd maar de Duitse club wilde me graag hebben. De verandering van agent en het geld deden me besluiten te switchen. Het was een slimme move en uiteindelijk heb ik er een super jaar gehad.

Na Duitsland verhuist Matt Haryasz naar het Belgische Oostende. De inmiddels overleden Rob Meurs, voormalig technisch manager bij Oostende, vertelde dat men in Oostende het vertrek van Haryasz betreurde. In Oostende was het een groot circus. Drie verschillende coaches voor de kerst. Zes nieuwe spelers en dan is het voor iedere speler moeilijk om consistent te presteren. Maar ook voor het team. Een speler wil altijd weten hoe de coach wil spelen. Daar richt je dan op maar in zon korte verschillende coaches maakt dat moeilijk. Het ging dus erg op en neer, echt te gek voor de woorden.

Voor Haryasz was de keuze al snel gemaakt om na het seizoen te vertrekken en lichtte zijn agent in. Ik wilde ergens fris opnieuw kunnen beginnen. Dat bracht hem in Israël maar dat klikte niet. Het team, de organisatie en de fans waren super maar de speelstijl paste niet bij mij en andersom. Voor mezelf en het team is het ook altijd een puzzel en afwachten of het goed gaat passen. Dat was het in dit geval kennelijk niet. Jammer maar dat kan nu eenmaal gebeuren.

Na twee seizoenen in Europa hebben doorgebracht is Matt inmiddels gewend aan de Europese speelstijl. Een groot verschil tussen de NBA en het internationale basketbal is de loop-regel. In de NBA wordt er nooit voor gefloten voor een extra halve stap. In Europa mag je weer een extra stap nemen in de low-post. Maar in het algemeen is de speelstijl in Europa team-georiënteerd. De NBA kenmerkt zich door de focus op sterren. Ik bedoel niet dat er geen teamspel is in de NBA maar het team is meer rond de ster samen gesteld. In Europa gaat het om de teamoverwinning en waar toppers ongeveer 20 minuten spelen. LeBron James speelt bijvoorbeeld 40 minuten. Persoonlijk vind ik de Europese stijl erg leuk. Het is intelligenter en draait niet om je eigen statistieken. Ik heb geen afkeer tegen de Amerikaanse stijl maar hier is het bijvoorbeeld niet erg als je maar 10 punten maakt. Er wordt dan ook nog gekeken of je een goede defense hebt gespeeld of assists heeft gegeven. In de Verenigde Staten kijken ze toch wat raar als je maar tien punten hebt gescoord.

Dan is het 17 nov 2009 en wordt Haryasz gepresenteerd als nieuwe center van de GasTerra Flames. Hij gaat Darian Townes vervangen. GasTerra Flames was niet het enige team die probeerde Haryasz binnen te halen. Een Duitse club en clubs uit de tweede divisie in Spanje waren ook geïnteresseerd in hem. Ik had ook nog terug kunnen gaan naar de Verenigde Staten en daar een paar weken wachten op een goede deal. Na gesprekken met Robbie Bostain, Marco van den Berg en Albert van den Ark voelde het goed. Ze vertelden me hoe mijn positie in het team eruit zou gaan zien en hoe het team zou gaan spelen. Daarop besloot ik om naar Nederland af te reizen.

Voordat ik naar Nederland kwam hadden mensen me verteld dat Groningen een soort van Amsterdam in het klein is. Grote universiteitsstad en eenmaal aangekomen raakte ik direct verliefd op de stad. Mijn ouders hebben de stad ook gezien en vonden het leuk.

Een speler vervangen in een team wat al een tijd samen speelt is altijd lastig en afwachten hoe dat verloopt. Accepteren de spelers de nieuwe speler, hoe snel begrijpt de nieuwe speler de speelwijze. Het team was al vier maand samen en er bestonden al vriendschappen. Dan komt er een nieuwe speler bij het team en die vervangt iemand die ook een vriend van hun was. Deze jongens hebben me geholpen met het vinden van een plekje in het team. Ze waren heel aardig voor me. Ik werkte hard en probeerde dat te doen wat er werd verwacht. Uiteindelijk werkte het goed.

Matt Haryasz benoemt dat hij hard heeft gewerkt om een plekje in het team te vinden. Hard werken en jezelf verbeteren zijn doelen die Matt voor ogen heeft. In zijn eerste seizoen op Stanford University komt die tot gemiddeld 1.3 punten per wedstrijd. Twee seizoenen later is dat opgeschroeft naar 30 punten gemiddeld per wedstrijd. De verklaring hiervoor is dat je als fris jong persoon net van high school weinig speeltijd krijgt van de coach. Vergelijkbaar met jeugdspelers in Nederland. Maar toen ik senior was kreeg ik meer speeltijd. In die tijd werkte ik steeds harder. Als het seizoen voorbij was ging ik naar huis om te werken, werken en nog eens werken. Ik heb een drive in mezelf om me te blijven verbeteren. Ik hou er van om hard te werken en dan mezelf beter zien worden. Dat elk seizoen opnieuw.

Na enkele maanden blijkt de puzzel opgelost te zijn en GasTerra Flames en Matt Haryasz passen prima bij elkaar en hij mag blijven tot het eind van het seizoen. Zijn prestaties worden naarmate het seizoen vordert beter en zijn talent begint steeds duidelijker te worden. Matt Haryasz wordt gekozen voor het All*Star Team van seizoen 2009-2010. Echter tijdens het All*Star gala zal hij niet spelen.

In de competitie wedstrijd tegen WCAA Giants Bergen op Zoom breekt Haryasz zo ongeveer het kleinste botje in het menselijke lichaam. Een middenvoetsbeentje in de kleine teen van zijn linkervoet is gebroken. Een aantal dagen later loopt hij op krukken en is voor een lange tijd uitgeschakeld.

Mijn blessure was een freaky incident. Gewoon botte pech. Het hoort bij sport en dat maakt het mooi maar wel erg vervelend. Het is een marteling voor me om aan de kant te zitten! Ik wilde het team ontzettend graag helpen maar dat kon niet. In die periode waren mijn ouders in Groningen en de eerste wedstrijd die ze zien is waarin ik mijn voet breek. Ze zouden drie wedstrijden bekijken en de All*Star game. Zo is het helaas.

Ondertussen verlengd Matt Haryasz zijn contract met een seizoen. Bestuur van GasTerra Flames is zeer verheugd want de invloed van Haraysz op de prestaties is groot. In zowel aanvallend als verdedigend is hij van grote waarde voor het team.

Groningen bevalt me goed. De fans, de stad en teamgenoten hebben er aan bijgedragen dat ik nog een seizoen blijf. Ik vind het fijn dat een groot deel van het team terug komt. Maar de mensen hier zijn ook bijzonder. In de competitie zijn er genoeg plaatsen waar je voor volle zalen speelt maar hier zijn het veel meer mensen. Dat kan ik goed vergelijken met mijn wedstrijden in de NCAA. Daar houden de mensen ook van de sport en laten dat blijken. Dat maakt Groningen zo bijzonder.

Het seizoen 2009-2010 verloopt voorspoedig voor GasTerra Flames en het team eindigt als eerste in de competitie maar er is een wedstrijd die een klein smetje vormt op het seizoen. De verloren halve finale om de NBB Beker tegen Zorg&Zekerheid Leiden. Die tegenstander zorgt ook voor een zinderende halve finale serie in de play-offs.

We starten het seizoen goed maar die halve finale in het bekertoernooi was een hele pijnlijke nederlaag. Wij waren gefocust op het winnen van de beker! Onze beste verdedigende speler Jason Dourisseau was er niet bij maar dat is geen excuus. Wij speelden zelf ook niet goed. Het beeld dat in

de media is ontstaan dat wij slecht onder druk kunnen spelen ben ik het totaal niet mee eens.

In basketball draait het veel om match-ups. Leiden en Groningen liggen elkaar niet. Dat speelde ook mee in de wedstrijd om de halve finale beker. Zij vormen een moeilijke match-up voor ons. Zone-verdediging is lastig voor ons. Zij hebben de kleine en snelle Gibson en een aantal grote mannen. Onze belangrijkste grote man is er uit en al deze wedstrijden waren een dogfight.

We waren in wedstrijd vier bijna door maar toch gebeurde het. Een grote voorsprong raakten we kwijt en verloren.

In de finale van de play-offs speelt Haryasz weer mee. De blijdschap is groot. Stel je eens een hond voor die honger heeft en aan de muur is vastgemaakt. Je houdt de hond dan een bot voor zijn neus en hij kan er niet bij dan wordt die hond gek van het bot. Zo voelde ik mij ook, ik wilde dat bot! Ik kon niet wachten om terug te keren op de vloer!

GasTerra Flames wint het landskampioenschap en voor Matt Haryasz zijn eerste officiële prijs. Kwalificatie voor een Europees toernooi is behaald. Doelen voor het seizoen 2010-2011 zijn duidelijk voor Matt.

Ik wil dit seizoen nog meer dingen laten zien! Ik wil graag Europa in om tegen teams van een goed kaliber te kunnen spelen. Dat heb ik met Oostende ook gedaan in de EuroCup, daar kun je veel van leren en beter van worden. Spelen tegen grote clubs geeft als een competitie-gedreven persoon de motivatie en adrenaline. Dat is wat ik wil.

Het spelen in Nederland, Duitsland, Belgie en Italie maken Haryasz een gelukkig persoon. Ik ben de wereld over gegaan. Heb overal leuke mensen ontmoet, leuke dingen gedaan. De NBA was de ultieme droom maar niet gelukt. Hoe ouder ik wordt hoe meer ik mijn tijd in Europa waardeer. Nu wordt ik er ook nog eens goed voor betaald. Ik heb geluk gehad!