Almere & scheidrechters : “we zijn het beu”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Basket.Net was aanwezig bij de wedstrijd tussen Omniworld Almere en MPC Capitals. De scheidsrechters hadden shirts aan met de tekst : “we zijn het beu”. Waarom zijn ze het beu is nu de vraag en daarom hebben we het persbericht van BV Toparbiters toegevoegd. Landelijke scheidsrechters zijn het beu! Wat is er aan de hand ?
Al geruime tijd is er onvrede binnen het scheidsrechterscorps van de Nederlandse Basketball Bond. Alle aangedragen initiatieven tot kwaliteitsverbetering zijn tot op heden niet gehonoreerd. Deze kwaliteitsverbetering van het scheidsrechterscorps wordt stelselmatig door opeenvolgende bondsbesturen voorgestaan, maar niet geeffectueerd in organisatie en geldstromen, noodzakelijk om jonge, goede gemotiveerde mensen te trainen om nog beter te worden als arbiter. De tijd, die een landelijk scheidsrechter investeert (omgerekend 2,5 maand per jaar gebaseerd op een 8-urige werkdag) staat in geen enkele verhouding tot de zekerheden die hij krijgt. De vergoedingen in de Heren- en Dameseredivisie zijn de laatste twaalf(!) jaar niet verhoogd. De NBB beschouwt de toparbiter nog steeds als een goedwillende vrijwilliger, terwijl clubs in die afgelopen twaalf jaar zich steeds verder hebben geprofessionaliseerd. Diezelfde NBB realiseert zich onvoldoende dat deze zaken er de oorzaak van zijn dat vele arbiters afscheid hebben genomen van de door hen geliefde basketballsport. Wat hebben de scheidsrechters gedaan ?
Vrijwel alle A en B scheidsrechters hebben zich d.m.v. een intentieverklaring verbonden aan de BV Toparbiters Nederland waarmee zij zich gezamenlijk laten vertegenwoordigen, teneinde de specifieke scheidsrechters problemen tot een duurzame oplossing te brengen. Wat willen de Toparbiters ?
– zo snel mogelijk in gesprek met de NBB en de FEB om de door de BV aangedragen plannen te realiseren
– serieus bejegend en ondersteund worden
– betere opleidings- en trainingsfaciliteiten, met kwaliteitsverbetering tot gevolg
– een gezonde arbeidsrelatie met goede arbeidsvoorwaarden voor de extra tijdsinvestering die nodig is om op topniveau te komen en te blijven Mocht de NBB geen gehoor geven aan deze eisen, dan willen de scheidsrechters zich vanaf 15 november 2003 niet meer beschikbaar stellen voor het fluiten van wedstrijden in de Heren- en dameseredivisie.