CBV Binnenland – Grasshoppers

Nederlaag met positief gevoel Grasshoppers moest het zaterdag stellen zonder Ilse (werk) en de geblesseerden Lieke (terugkeer zit eraan te komen), Diana (te snel begonnen, tijdelijke terugslag, mogelijk met een week of twee weer actief) en Mariëlle (nog wel een tijd uitgeschakeld). Om de ploeg op sterkte te brengen, was dit keer gekozen om Birgitte Neuteboom wat minuten mee te laten pakken, zeker omdat Binnenland nu ook niet bepaald een van de kleinste ploegen heeft. Dat bleek wel uit de startopstelling, want Jacoline moest in de verdediging de stevige Jantine Kraak uitschakelen. Maar Grasshoppers had niet alleen met de tegenstander te maken, ook de tafel maakte er een potje van. Al na twee minuten mocht Binnenland een 72-seconden aanval spelen. Tot twee keer toe werd de schotklok teruggezet naar 24 seconden, terwijl de bal de ring niet had geraakt. Reacties van Katwijkse zijde werden met een scheldkannonade beantwoord door 24 seconden operator J. van der Velde. Halverwege bleek ook de schrijver niet al te bekwaam. Scout Ria Vletter moest bij zeker vier Katwijksen het aantal fouten aanpassen, de thuisploeg kreeg zeker één driepunter cadeau en het grote gevaar Priscilla van Andel (goed voor 25 punten) wist de eerste helft zonder persoonlijke fouten door te komen, terwijl ze zo ongeveer de eerste fout van de wedstrijd had gemaakt. Jammer dat zoiets nog gebeurt, al was het vorige week in Katwijk ook niet best. Maar goed, terug naar de game. Karin, Jacoline, Nadine, Ingrid en Jamie vormden het startende vijftal. Door goed naar de ring te gaan, belandde Grasshoppers vrij vaak op de vrije worplijn. Daardoor kon Binnenland nog redelijk bijgehouden worden, want de press leverde weinig resultaat op. Helaas werden er in de loop van het eerste en tweede kwart wel veel vrije worpen gemist (over de hele wedstrijd maar 22 van de 45 raak), zodat de thuisploeg gemakkelijk afstand kon nemen. Na het eerste kwart stond het al 19-11. Ook de tweede periode bracht niet het gewenste effect. Als makke schapen werd Grasshoppers geschoren, zodat het na zeven minuten al 41-17 stond. In een time-out besloot Grasshoppers opnieuw te gaan pressen. En opeens bleek Binnenland minder goed met de druk om te kunnen gaan. Bij rust was het verschil al teruggebracht tot 19 punten: 44-25. In de derde periode stond er opeens een heel ander Grasshoppers in het veld. Een klein team ook, want Jamie was al in de eerste helft op vier persoonlijke fouten getracteerd. Willemieke had haar plaats ingenomen. De press werd nog fanatieker, Karin en Nadine zweepten het tempo op en stukje bij beetje kwam Grasshoppers terug in de wedstrijd. Aan het eind van het derde kwart stond het nog maar 59-51. Het fanatisme had ook zijn tol geëist, want Nadine was inmiddels naar de kant verbannen met haar vijfde fout. In de openingsfase van de laatste periode liet Grasshoppers een paar goede kansen liggen. Na twee gemiste vrije worpen van Karin pakte Ingrid de aanvallende rebound en scoorde Karin 59-53. Nog voordat Binnenland wat terug kon doen, belandde Ingrid aan de vrije worplijn. Ook zij miste twee keer, waarna de spelverdeler van Binnenland antwoordde met een driepunter: 62-53. Maar de Katwijksen gaven dit keer niet op en bleven strijden voor een beter resultaat. Na een drietje van Jacoline (één van haar vier rake afstandsbommen) en een misser van Binnenland, mocht Jacoline opnieuw naar de lijn. Van Andel probeerde haar driepunter te blokken, maar dat betekende haar vijfde fout. Jammer genoeg miste Jacoline, die over de hele wedstrijd 8 uit 11 vrije worpen zou schieten, juist nu twee van de drie vrije worpen. Het spelen van stop de klok leverde wel twee gemiste vrije worpen van Binnenland op, maar de nooddriepunters van Grasshoppers vielen ook niet, zodat Binnenland met 77-68 net overeind wist te blijven. Dat Grasshoppers het in de eerste helft had laten liggen, was voor iedereen wel duidelijk. Toch vierde optimisme na afloop hoogtij. Want 43 punten in één helft scoren tegen het lange en sterke Binnenland doet niet iedereen. ,,Na rust zat er zoveel beleving in het team. Iedereen deed daar ook aan mee, of ze nu op de bank zaten of in het veld stonden. Het tempo lag vele malen hoger dan in eerdere wedstrijden. De vele penetraties zorgden voor veel vrije worpen, vrije scores of lepe passjes naar vrij staande schutters, wat dan weer resulteerde in vijf rake driepunters na rust. Dit is het basketbal wat we moeten spelen: snel en agressief, zowel in de aanval als in de verdediging. Ik hoop dat we dit meenemen in de rest van het seizoen, want dat we goed kunnen basketballen, staat voor mij als een paal boven water. Scores: Karin 21 (2×3, 75 procent schot), Jacoline 20 (4×3), Ingrid 12 (50 procent schot, 4 steals), Brenda 5, Jamie 3 (5 steals), Nadine 3 (4 steals), Lisa 2, Willemieke 2. Birgitte kwam niet tot scoren.