Cholet Basket – MPC Capitals (ULEB Cup)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Sportief niets te zoeken in Europa

In de eerste tien minuten van de wedstrijd tegen Cholet Basket uit Frankrijk behaalde coach Boot zijn gelijk. De sportieve ambities moeten nu toch maar weer naar beneden bijgesteld worden. Zeker na de botsing tussen het bestuur en de coach over het opschroeven van de verwachtingen over het Europese avontuur is dit een heikel punt.

Na tien minuten lijkt MPC Capitals volledig te worden weggespeeld. 34-14 is namelijk zeer pijnlijk. Het team maakt het voor de Fransen ook wel erg makkelijk als je in twee minuten tijd zeven lay-ups mist. De Fransen kunnen zo dankzij de loose balls makkelijk weglopen. Halverwege dit kwart staat het dan 18-9 maar Kees Akerboom schiet een driepunter binnen en zijn de Fransen nog niet definitief uit het zicht verdwenen.

De Est Valmo Kriisa speelt deze wedstrijd niet mee vanwege zijn knie- en polsblessure. Hierdoor kan Rogier Jansen toch nog een aantal minuten pakken waarin hij driepunten scoort middels een driepuntsschot.

Akpomedah maakt aan het eind van het eerste kwart tweemaal een driepunter. Deze bommen geeft Cholet Basket een riante voorsprong. MPC Capitals benut wel 36% van zijn tweepuntspogingen tegenover 86% van de Fransen. Een tweede verklaring voor het riante gat tussen de twee teams.

Chris McGuthrie, nog niet zo dominant binnen het team als destijds bij de Astronauts, scoort zijn eerste bom van de avond. Daarna legt hij nogmaals aan voor een score en MPC Capitals knabbelt zo iets van de achterstand af. In het tweede kwart wordt de zwakte van Tom Timmermans weer duidelijk, hij pakt heel snel veel fouten. Na acht minuten spelen staan er al drie kruisjes achter zijn naam; wanneer zal het geduld van Boot op zijn? Vlak voor het ophalen van het vierde kruisje van Timmermans is het Akerboom met een driepunter. De jongeling doet het goed op Franse bodem met 10 punten en een handvol rebounds. Helaas kan hij niet voorkomen dat Cholet Basket met 45-31 de rust in gaat.

Twee bommen van Young, in het eerste kwart nog onzichtbaar, brengt MPC Capitals een stuk dichterbij. Door de dunk van Akpomedah blijft het gat nog boven de tien punten. Halverwege het kwart mag Timmermans definitief gaan rusten op de bank en zal vervangen worden door Novak. Travis Young brengt de teams tot negen punten van elkaar en MPC Capitals krijgt misschien een kans op nog een stunt. Van elke steal wordt er geprobeerd om het om te zetten in een driepunter, alleen gedurende de gehele wedstrijd heeft deze tactiek geen een keer gewerkt. Jammerlijk, want dat zijn juist dan de momenten om echt dichtbij te komen. Chris McGuthrie mag de laatste punten voor het kwart names MPC Capitals aantekenen, en mag het team met 59-51 toch nog hopen op succes.

Het breekpunt van de wedstrijd is twee minuten na de hervatting. Een technische fout van MPC Capitals brengt het momentum terug naar de Fransen, die dan toch weer uitlopen. De wedstrijd kabbelt voort en hoofdrolspeler behaalt in totaal 25 punten voor Cholet. De uitslag 79-67 is uiteindelijk toch een teleurstelling. Een betere afwerking van simpele scores en je hebt een echte wedstrijd maar door de rush in het eerste kwart is dit er nooit van gekomen.