CSKA Moskou wint de Euroleague 2007-2008!

Maccabi Tel Aviv tegen CSKA Moskou in de strijd om de Euroleague Basketball 2008 titel. Deze ploegen speelden twee jaar geleden in Praag ook tegen elkaar in de finale. Destijds trok CSKA Moskou aan het langste eind.
Vanavond bleek het weer zo te zijn na 40 minuten prachtig en spannend basketball. De ploegen zijn gelijkwaardig en zeker in de eerste helft blijkt dat wel uit de scores. Nooit een groter gat dan vijf puntjes.

Na de rust komt er een klein verschil en begint CSKA Moskou een voorsprong op te bouwen. Ondanks de makkelijk scorende Will Bynum kan Maccabi Tel Aviv de tegenstander niet bijblijven. Zo”n drie minuten voor het eind van het derde kwart komt de psychologische tik voor de ploeg van Zvi Sherf.

Een snoeiharde dunk van de Belg Thomas van der Spieghel is een kleine tik voor de Israeliers. De volgende volgt spoedig want vanuit de fast break kan Maccabi Tel Aviv een open layup afmaken maar die gaat mis. Verbazing is voelbaar door de zeer goed gevulde arena. De volgende aanval van CSKA wordt onsportief gestopt en dus een unsportsmanlike voor Maccabi.
Het gat is zes punten bij het begin van het laatste kwart. De tikjes uit het derde kwart zijn niet uit de hoofden van de Maccabi-spelers verdwenen en vier minuten lang komen ze niet tot scoren. CSKA Moskou produceert er tien en dus is het gat met nog zes minuten 16 punten.

Hoogtepunt is de dunk van Theodorus Papaloukas na een geweldige pass van Matjaz Smodis. Het betekent einde van de wedstrijd met de uitslag 77-91 en hiermee heeft de Euroleague 2007-2008 een terechte winnaar.
Trajan Langdon kreeg de meeste stemmen voor de MVP-titel waarbij die waarschijnlijk nipt heeft gewonnen van David Andersen. Veel media had voor hem gekozen.

Het hele toernooi was perfect georganiseerd, geweldige atmosfeer en vooral de fans van Maccabi waren in grote getale opgekomen. Ongeveer een derde van de hal was geel gekleurd.

Volgend jaar gaat het gehele EuroLeague Final Four circus naar Berlijn en zal het gehouden worden in de O2 World. De arena waar momenteel nog volop aan wordt gebouwd en in augustus wordt opgeleverd. Gezien de statistieken van de laatste vijf jaar zijn Tau Ceramica,Maccabi Tel Aviv en CSKA Moskou al geplaatst. Over een jaar weten we of deze teams er echt zijn in Duitsland

De foto toont Matjaz Smodis met de enorme EuroLeague-beker in zijn handen. Gemaakt door fotograaf Kfir Bolotin.