De achterdeur is nu ook gesloten na nieuwe Europese nederlaag

De laatste thuiswedstrijd in deze fase van de Europe Cup voor Donar. Ondanks dat rechtstreekse plaatsing voor de volgende ronde niet meer mogelijk is zijn er nog kansen. De “achterdeur” waarbij de beste nummer drie’s plaatsen in kunnen nemen van Champions League-ploegen die instromen in dit toernooi maar dat niet willen.

Voorwaarde wel is dat Donar de Cyprioten van AEK Larnaca onder zich houden en bij voorkeur ook deze wedstrijd en volgende week winnen. Op het eiland in de Middellandse Zee won Donar na een goede pot. In die wedstrijd was vooral Jure Skific wel een plaaggeest.

Skific doet in de eerste helft ook goed zijn best voor zijn ploeg. Maar ondanks dat Hammink de wedstrijd opent met een block is de start voor de bezoekers. Na het block levert de volgende aanval wel punten op. Daarna tweemaal een turnover van Cunningham en nog een score van AEK Larnaca en het is 0-8.

Niet de droomstart die men had gehoopt waarschijnlijk bij Donar. Donar scoort na een mooie aanval tussen Koenis en Mast nog wel maar haakt daarna af met scoren. De ploeg van Erik Braal krijgt geen grip op Tyreek Duren die in 6 minuten al 12 punten mag maken. Mede daardoor loopt AEK Larnaca uit naar een serieuze voorsprong van 11-29 aan het eind van het kwart.

In de tweede kwart open AEK Larnaca de score en zet zo de grootste voorsprong van 22 punten op het bord bij 19-41. Ondanks dat Gipson vijf punten op rij scoort voor Donar neemt de achterstand niet af. De thuisploeg is veel te onzorgvuldig met de bal. Moeilijke passes en turnovers zorgen voor veel fast break punten.

In de laatste minuten van het tweede kwart weet Donar de Cyprioten een beetje aan banden te leggen. De achterstand neemt daardoor een beetje af. Maar ondanks die inspanning is het gat met 27-43 bij de rust aanzienlijk. Duren is dan topscorer met 14 punten en Jeter heeft er namens Donar 8.

Na de rust veranderd er niet veel in het verschil en ook niet in het spelbeeld. Het team heeft moeizame aanvallen en veel moeite om de tempo uit het spel van de tegenstander te halen. Nadat het verschil weer 20 punten is komt Sitton in het veld. Hij maakt net als afgelopen zaterdag tegen Den Bosch in korte tijd een paar belangrijke punten. Vooral zijn driepunter plus bonus vrije worp zorgt ervoor dat het 47-61 is na drie kwarten spelen. Een gat wat nog te overbruggen is in een kwart.

In dat laatste kwart start Donar redelijk en loopt in tot 9 punten dankzij steals en twee driepunters van Slagter en Sitton. Martiniplaza gaat er nog even voor zitten want zal het dan toch nog goedkomen? Maar als Duren zijn 23ste punten maakt met nog ruim twee minuten spelen en Larnaca weer 11 punten voor staat valt eigenlijk het doek. Ondanks de 18 punten van Jeter en 14 van Sitton gaat de game met 70-80 verloren.

“Door dit verlies is onze kans om toch nog als lucky loser verkeken. Daarnaast hebben we in de volgende ronde niets te zoeken als we zo spelen als vanavond.” , aldus een stevig teleurgestelde Braal.

De coach van Larnaca neemt de tijd voor zijn verhaal. “Ik heb tegen mijn team gezegd dat ondanks de 0-4 start we geen slecht team zijn. Vanavond hebben we gedaan wat ik voor ogen had, het ritme breken van Donar. We hebben bij ons in de hal gezien hoe ze graag willen spelen. Dat is gelukt en door de ruime voorsprong in het eerste kwart konden we de drie kwarten daarna controleren”, aldus coach Koukouris.

“Ik ben diep teleurgesteld. De eerste 15 minuten zijn heel slecht van onze kant. Geen energie en veel turnovers. Daarna lijkt het iets beter te gaan maar de gasten winnen verdiend. Voor ons is dit het beste resultaat want wij verdienen zo niet om door te gaan. Zij halen heel veel punten uit hussle & fussle-ballen en energie-ballen. Oftewel ballen en scores uit rebounds en door meer energie op de mat te leggen. Ik kijk met angst en beven uit naar de wedstrijd tegen Zwolle. Als we spelen zoals vanavond winnen we niet.”, aldus Erik Braal.