Een onwaarschijnlijke ontknoping

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Het is de periode van topwedstrijden voor Donar zowel Europees als op Nederlandse bodem. Van de vier topteams staat Donar op de vierde plaats en wil natuurlijk stijgen. De ploeg die een plaatsje hoger op de ranglijst staat komt op bezoek in Martiniplaza. Winst is dus een must om dichterbij de top van de ranglijst te komen.

Twee weken geleden speelden de ploegen ook al tegen elkaar in Groningen en toen werd New Heroes Den Bosch van de mat geveegd door Donar. Dat deze wedstrijd niet de norm zou zijn dat bleek twee dagen later. Donar verloor de game in Den Bosch. Vanavond is het andermaal spannend. Inmiddels is de personele bezetting bij Den Bosch ook weer aangepast maar de laatste aanwinst Graham speelt nog niet mee.

De ploegen maken er een redelijk spannende pot van direct vanaf de start. De ploegen kunnen niet van elkaar loskomen. Halverwege het eerste kwart is het 12-9 voor Donar. Laron Dendy geeft een fraaie assist, de nieuwe speler zal uiteindelijk het langst op de planken staan. Hij geeft fraaie passes, blockt en scoort indien hij kan zelf ook. Maar de meeste punten komen in dat eerste kwart van Drago Pasalic. Voor New Heroes Den Bosch is het Williams die lekker scoort. Het is 22-21 na het eerste kwart.

New Heroes Den Bosch scoort als eerste in het tweede kwart en neemt even de leiding over in de game. Donar zet vervolgens een 8-0 run neer en neemt een beetje afstand. De sfeer in Martiniplaza begint in dat tweede kwart wel wat onvriendelijk te worden. Het publiek roert zich en het aantal persoonlijke fouten loopt hard op aan beide zijden. Het komt de kwaliteit van het spel aan beide zijden niet ten goede. Een klein verschil van vier punten is bij de rust in het voordeel van Donar, 42-38.

Er zal mogelijk nog lang nagepraat worden over dat derde kwart. Na een fraaie break van Donar zet New Heroes Den Bosch een 6-0 run neer en is het 44-44. In de aanval wordt Aarts geraakt door een elleboog van Koenis waarbij de scheidsrechters in eerste instantie fluiten voor een onsportieve fout. Na overleg tussen de scheidsrechters volgt een diskwalificerende fout en mag Koenis voor de tweede keer dit seizoen al naar de kleedkamer voordat de wedstrijd voorbij is. Maar de wijze waarop de situatie verloopt en de uitkomst leidt tot behoorlijke emoties. Het publiek laat zijn ongenoegen blijken middels een stevig fluitconcert. Daarnaast is het de vraag of er daadwerkelijk sprake is van opzet.

Dat derde kwart wordt gekenmerkt door veel fouten en stevig fysiek spel. New Heroes Den Bosch heeft hier veel profijt van en middels een 4-17 run nemen ze de leiding. De grootste voorsprong is 11 punten voor de bezoekers. Mede dankzij twee fraaie dunks van Dendy wordt het 60-68 na afloop van kwart drie. “wij spelen in kwart drie niet goed maar worden uiteindelijk heel goed geholpen door Sitton. Je ziet in dat derde kwart veel te veel paniek in ons team.” , aldus Braal.

Grant Sitton komt aan het eind van kwart drie in de game en scoort in luttele minuten 12 punten. Daarmee brengt hij zijn ploeg weer op gelijke hoogte bij 68-68. Roel Aarts maakt vervolgens een onsportieve fout op Slagter en zo heeft Donar een 11-0 run. Bij 74-71 valt een bommetje voor New Heroes en de stand is weer gelijk. In die laatste minuten ontstaat er een spannend slot. Waar elke bal heel belangrijk is. Het is 77-77 en nog 2 minuten speeltijd.

Ivica Skelin neemt een time-out als Donar de balt verovert en Teddy Gipson de break afrond middels een lay-up. Het is 79-77 voor Donar en nog 1:51 te spelen.

Williams scoort dan namens Den Bosch wat vervolgens in de verdediging zone speelt. Jeter schiet en mist, Gipson heeft de rebound maar stapt buiten de lijnen. Sherrill gaat voor de score maar weer een block van Dendy. New Heroes kan de bal uiteindelijk niet door de ring krijgt. 79-79 en 30 seconden te gaan. Het woord is dan aan Gipson maar zijn layup valt niet. Aangezien de tijd in het voordeel is van New Heroes Den Bosch wordt er gewacht voor de laatste bal. Taylor gaat er voor maar wordt foutief afgestopt door Lance Jeter.

Het is 79-79 als Taylor de eerste vrije worp er in gooit. Daarmee lijkt het lot voor Donar bezegelt en de nederlaag aanstaande. Vrije worp twee valt niet, was het opzettelijk mis? Geen time-out voor Donar want das was het plan. Een kleine vier seconden zijn er over en een lange pass naar Dourisseau. Hij neemt een paar passen en van heel ver gooit die de bal maar.

Tenslotte is het zo dat als je schiet heb je een kans om te scoren. Het is van heel ver achter de driepuntslijn, de buzzer is afgegaan nadat de bal de hand van Jason Dourisseau heeft verlaten. Martiniplaza ontploft! De toverbal uit de handen van Dourisseau valt zowaar door het mandje. De spelers en ook coach van New Heroes Den Bosch staan verslagen te kijken. In het voetbal zie je soms van die scenes met op elkaar gestapelde spelers om te vieren dat iemand een doelpunt heeft gemaakt. In Martiniplaza kan dat ook waarbij Dourisseau wordt bedolven onder zijn teamgenoten. Vorig seizoen was het ook al Dourisseau die een onwaarschijnlijke bal vanaf eigen helft raak schoot.

“Ik geloof dat ik ooit met Aris hier in Groningen op zo’n manier heb verloren. Ook een bal van Dourisseau” , aldus Braal na afloop.

“Ik ben trots op mijn team, we hebben veel geleerd in de afgelopen periode en zie dat we beter spelen. We gaan in de komende periode ook beter spelen” , aldus verliezend coach Skelin.

Braal bedankt natuurlijk Dourisseau. “We hebben het derde kwart niet goed gespeeld, Grant Sitton helpt ons in de wedstrijd en Jason bedankt voor de buzzer beater. Maar we zitten in een mindere fase, dat zie je aan van alles. In zo’n fase is winnen heel lekker. We bouwen rustig verder. ”

Komende woensdag zullen we weer volle bak moeten. “We hebben nog kansen in Europa want in de volgende fase stromen teams uit de Champions League in. Niet al die teams willen dat dus de beste teams op de derde plaats in de poules mogen deze plaatsen opvullen. “, beschrijft Braal hoe Donar mogelijk toch nog naar de volgende ronde kan in de FIBA Europe Cup.