De break is voorbij en Donar wint ruim van Landstede Hammers

Na enkele maanden onderbreking gaat de competitie dan (opnieuw) beginnen voor Donar. Het voorstel was om vandaag de bekerfinale te spelen tegen Aris Leeuwarden. Dat kon helaas niet door gaan dus is ervoor gekozen om de competitie tegen Landstede Hammers te openen. Donar zal Juwann James en Will Moreton moeten missen in de selectie.

De laatste officiele landskampioen op bezoek in Groningen. Vaak zijn duels tussen deze twee ploegen erg close en geen hoge scores. Vandaag is het eigenlijk geen uitzondering. Landstede Hammers opent de score met een driepunter na ruim twee minuten spelen.
Het duurt dan even voordat ook Donar scoort maar vooral Henry Caruso is dan erg productief voor de thuisploeg.

Maar het blijft telkens maar paar punten het verschil. Na een mooie drive van Lacy is het Dunn met een driepunter. 14-14 en nog ruim drie minuten te gaan in dit kwart.

Een aantal maal zie je toch bij beide ploegen dat ze nog geen ritme hebben. Vlak voor de zoomer loopt Williams zich vast en verloopt de schotklok. De stand is 16-18 aan het eind van het eerste kwart.

Het tweede kwart is voor Donar. De thuisploeg komt er scorend beter doorheen als zijn opponent. Een fraaie driepunter van Koenis en het is 25-20 voor Donar. Na de vrije worp van Joseph na een onsportieve fout op hem stokt het even voor de heren van Herman van den Belt. Donar kan dankzij een fraaie score van Brandwijk en Caruso uitlopen naar 30-23.

Landstede Hammers kan even terug komen maar mede door knullig balverlies van De Pagter komen ze niet op gelijke hoogte. Lacy maakt een fraaie score na een coast-to-coast aanval. Zijn score bepaalt de ruststand van 36-27 en de thuisploeg wint het kwart met 20-9.

Caruso is met 11 punten de meest productieve speler van Donar in de 1e helft. Kayle Locke met 8 is dat namens Landstede Hammers.
Op papier belangrijke mannen bij beide teams Rudez en Dahlman hebben nog geen enkele rol van betekenis gespeeld in deze wedstrijd.

Een gat van 9 punten is natuurlijk nog geen gelopen race. Na de rust lijkt Landstede Hammers zich ook herpakt te hebben. Een close kwart eigenlijk vergelijkbaar met het eerste kwart. Het lukt de bezoekers om zelfs een paar punten in te lopen op Donar. Het is met 14-16 opnieuw een kwart met vrij weinig scores.

Interessant is dat Donar in dit derde kwart met Zuidema en Agasi speelt. Coach Rudez geeft de jongelingen de ruimte. Vooral Zuidema speelt ruim zeven minuten in deze kraker.

Een verschil van zeven punten, 50-43 aan het begin van het laatste kwart. Ondanks een verre driepunter van Lacy loopt Donar nog niet weg bij zijn tegenstander. Maar de tot dan onzichtbare Damjan Rudez gooit tweemaal op rij een verre bal raak. Het is dan 62-49 en Donar heeft het gat weer over de tien punten getild. Een paar minuten later moet diezelfde Rudez met vijf fouten naar de kant.

Landstede Hammers lijkt hier van onder de indruk want in de laatste 3 1/2 minuten scoort het nog drie puntjes tegenover 18 voor de thuisploeg. Daarmee stevent Landstede Hammers toch af op een grote nederlaag. De sterke Kayle Locke kan hier niets aan veranderen. Dahlman is de laatste die scoort namens Hammers na een fantastische pass. Maar dat is uiteraard niet genoeg. Vooral Jackson scoort er nog even op los in die laatste minuten. Het slotakkoord is de driepunter van Zuidema in de buzzer.

Uiteindelijk stappen de spelers bij 82-55 van het veld en wint Donar ruim. Caruso en Ogungbemi-Jackson worden gezamenlijk topscorer bij Donar met 18 punten. Locke staat in de boeken met 12 punten. Caruso heeft ook nog eens 8 rebounds dus dan kan terugkijken op een prima wedstrijd.

De schotpercentages zijn voor de thuisploeg dik in orde. Dat geldt niet voor Landstede Hammers want van 19 vrije worpen er maar 9 raken is niet goed. Een percentage van 26% driepunters is ook te weinig en in deze getallen zit de verklaring waarom Donar ruimt wint. Door de nieuwe opzet van dit seizoen weegt de uitslag van een wedstrijd zwaarder. Mede daarom is dit een goed begin voor Donar. Op 3 februari speelt Donar de volgende thuiswedstrijd tegen New Heroes Den Bosch.