Donar wint uiteindelijk gemakkelijk topper tegen Den Bosch

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Acht dagen na de spannende en mooie pot voor de FIBA Europe Cup staan Heroes Den Bosch en Donar andermaal tegenover elkaar. Ditmaal in Martiniplaza en voor de Dutch Basketball League. Helaas voor de thuisploeg zal Thomas Koenis niet meespelen vanwege een enkelblessure. Qua lengte komt het dan dus aan op de Rudez en Brandwijk. Voor de Heroes blijft Gilbert op de bank zitten de gehele game.

In tegenstelling tot vorige week is de start nu voor Donar. De thuisploeg zet Den Bosch niet direct op grote afstand maar het is duidelijk dat Donar het vizier wel scherper heeft afgesteld. Die eerste tien minuten verlopen erg goed voor ze. De ballen vallen tegen hoge percentages door de ring. Den Bosch kan in de eerste minuten dan nog wel mee komen maar halverwege het 1e kwart valt de productie stil.

De verdediging van Donar maar vooral ook veel slordige turnovers van Den Bosch helpt de thuisploeg. Een 11-0 run tot aan de eerste korte pauze en het is dan 24-10. Caruso heeft met 8 punten een aanzienlijk aandeel in de score.

Het tweede kwart gaat eigenlijk verder waar het in het vorige kwart eindigde. Donar schiet eenvoudig raak waar Den Bosch halverwege het kwart op 2 driepunters staat uit 9 pogingen. Zo lijkt de wedstrijd uit te lopen op een veegpartij en snel al ontdaan te worden van alle spanning. In de laatste minuten nog een fraai block van Jackson en dan gaan de ploegen met 48-28 de rust in.

Het is natuurlijk de vraag hoe vaak Jaumin “merde” heeft geroepen maar dat het anders moet voor de Heroes na de rust is duidelijk. Lapornik lijkt de enige te zijn die zich nog een beetje staande kan houden. Opvallend ook is dat beide ploegen amper vrije worpen nemen. Heel fysiek is de game niet.

Maar de rust heeft nog niet impact gehad want Donar start met een 11-2 run en zo staat er 59-30 op het bord. Ondanks de voorsprong zijn er nog wel ruim 16 minuten te spelen. Donar is nog niet stabiel genoeg op dit moment om dan ook zo heel eenvoudig de winst dan over de streep te trekken. Het missen van de schoten zal ook niet door blijven gaan voor Den Bosch dus mogelijk komt er een kanteling.

Dat het een anders gaat komt al vrij snel. Het gat van 29 punten slinkt heel langzaam. Vooral Lapornik draagt hier aan bij die na drie kwarten al 17 punten in de pocket heeft. Maar als Heroes echt nog wil winnen moet het wel snel dichterbij gaan komen.

In het laatste kwart lijkt de game dan eindelijk toch een beetje spannend te worden. Heroes Den Bosch probeert het en in een periode waarin Donar duidelijk de concentratie verloren is slinkt het gat snel. Dit lijkt tot de nodige irritaties bij Donar. Het levert zoveel ergernis op voor coach Rudez dat die nog wordt getrakteerd op een technische fout van de scheidsrechters. Een van deze mannen moest zich nog even kort laten behandelen door de fysiotherapeute van Donar.

Na ruim twee minuten in het laatste kwart is het plots 70-60 en het gat dus tien puntjes. Ondanks de inspanningen van de rasschutter Lapornik, Mayfield en Van der Mars is het niet genoeg. Als met nog vijf minuten Donar weer een beetje bij de les is loopt het weer zodanig ver uit dat de game over en sluiten is.

Ondanks de 25 rebounds van alleen Mayfield en Van der Mars al en de 26 punten van Lapornik is het te weinig om Donar van de winst te houden. Scorend vermogen ontbrak en misschien had Gilbert hier iets aan kunnen veranderen. De start van het seizoen voor Den Bosch is op deze manier niet zoals men waarschijnlijk had gehoopt in Den Bosch.

Donar heeft met Moreton en Lacy veel punten verzameld maar de scores zijn meer verdeeld over het team. Ondanks de winst nog genoeg werk aan de winkel. Zaterdag gaat de competitie verder met de game in en tegen Weert.